El Govern Bauzá deixa en no-res els requisits del català en el concurs de trasllats de funcionaris. Tal com publicà dissabte el BOIB, de les 867 places que surten a concurs només 100 tenen el requisit de la llengua pròpia, que passa a ser prioritàriament un mèrit.
Segons la convocatòria, d'acord amb la disposició addicional dotzena de la Llei 3/2007, afegit pel punt 9 de l'article únic de la Llei 9/2012, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 3/2007, com a "norma general" no s'exigeix per participar en el procediment de provisió de llocs de treball cap requisit de coneixement de llengua catalana. Així només han de complir "el requisit" els funcionaris que vulguin optar als "llocs convocats" que si el tenen establert. Ara bé, la majoria de les places, entre les quals les que tenen més responsabilitat i dotació econòmica, no tenen cap requisit relacionat amb la llengua pròpia.
En total són 100 llocs que surten a concurs intrafuncionarial en els quals es demana el requisit. Es tracta de 4 places d'auxiliars de recepció i telèfon de diverses conselleries, en les quals s'hi demana un nivell A2; un auxiliar d'atenció al públic de la secretaria general, en la qual s'hi demana un nivell B2; un lloc de cap de secció de la la unitat d'Informació i Tramit de la UDIT, en el qual s'hi exigeix el B2, i set llocs d'auxialiars d'atenció al públic de la mateixa unitat, en els quals s'hi exigeix un certificat B2. També es requereix un certificat d'assessor lingüístic o nivell C2 de català per una plaça d'assessorament lingüístic de la conselleria de Salut, i certificats entre A2 i B2 per a 82 llocs administratius de diversos centres educatius.
Alhora, es requereix un certificat C1 per una plaça d'informador cultural de l'IEC i un llicenciat en filologia catalana o equivalent per una plaça de cap de secció del mateix consorci. El concurs també inclou una plaça d'administratiu del SOIB, en la qual s'hi demana el nivell B2; i, finalment, també es demana un nivell C2 per una plaça de cap d'assessorament del departament lingüístic de les illes.
Un mèrit
L'acreditació de nivells de coneixement de llengua catalana és considerada així, en la majoria dels casos, un mèrit. En aquest sentit, els punts que obtindran els funcionaris que acreditin els certificats oscil·laran entre el 0,5 per a l'A2 i els 2,5 per al nivell C2.
Entre les places que no requereixen cap requisit de català, criden l'atenció una plaça de tècnic superior del gavinet de presidència, en la què s'exigeix un bon nivell d'anglès i francès però no un bon nivell de català. A més, a la plaça de cap de serveis d'ensenyament de llengües estrangeres de la direcció general d'innovació, només se li exigeix el C1 d'anglès, sense fer cap referència a la llengua pròpia. Finalment, també destaca una plaça de cap de negociat de la conselleria de Turisme, en la qual s'hi exigeix un bon nivell d'anglès i d'alemany però no de català.
Segons el Govern, l'objecte d'aquesta convocatòria és proveir amb personal funcionari els llocs de treball de l'Administració vacants i dotats pressupostàriament. El concurs afecta a places funcionarials de la pràctica totalitat de les conselleries. Segons ja criticaren l'STEI-i i la resta de de sindicats aquest concurs de funcionaris provocarà "l'acomiadament de desenes d'interins".
Amb aquest qualificatiu de "catalanufos" només queden malament els que hom escriuen: Enrevessar una paraula sense cao necssitat, només demostra agressivitat, retorçament, i a més d´això la incultura, ja que no ténen cap paraula al seu vocabulari un poc culta per aplicar, i la seva manca d´educació. Jo tenia un company de feina que era un poc "mallorquinistai dic que tenia, perque veient com es comporta aquesta gent ha vcomprès que anava errat i ara és dels nostros.