TW
33

La Llei de funció pública, modificada en solitari pel PP perquè el català ja no sigui necessari per accedir a l'Administració de Balears, arribarà al Tribunal Constitucional. El PSOE presentarà la setmana vinent un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta norma perquè, segons ells, vulnera el principi constitucional que atorga al català el paper de llengua cooficial de les Illes. Aquest principi garanteix el dret dels ciutadans a poder ser atesos per l'Administració en la seva llengua pròpia i quedaria vulnerat des del moment en què no s'exigeixen coneixements de català per accedir a la funció pública.

Per poder presentar el recurs, els socialistes de les Illes han aconseguit la firma de 50 senadors del PSOE de tot l'Estat. El primer a signar ha estat el senador autonòmic i expresident, Francesc Antich, qui ahir anuncià la imminent presentació del recurs acompanyat per la secretària general del PSIB, Francina Armengol. La socialista recalcà que la Llei de funció pública "atempta contra l'estatus constitucional i estatutari de la llengua catalana" a l'Arxipèlag. Segons els socialistes, la modificació legislativa vulnera la Constitució, l'Estatut i l'Estatut Bàsic dels Empleats Públics, perquè ataca la cooficialitat del català i el seu rang de llengua pròpia, i va contra el dret dels ciutadans a poder ser atesos en català a l'Administració.

Armengol criticà la "croada del PP contra la llengua pròpia", que el situa en la "radicalitat exterma", i advertí que en el seu intent "d'arraconar" el català va contra la Constitució i l'Estatut. Contraposà això amb la "sensibilitat" del PSOE, un partit "orgullós del país" i dels seus "trets diferencials" des de la "defensa" a la Constitució i l'Estatut. La socialista es mostrà confiada en el Constitucional, tot i les darreres sentències contra el català, i aplaudí que Antich actuï com a senador autonòmic defensant drets que "Bauzá no ha sabut defensar".

L'expresident advertí que l'Estat ha d'actuar per defensar la vigència d'una llengua que és cooficial i criticà que el PPté en marxa una "campanya de demonització contra l'Espanya plural", a base "d'ofegar" territoris, "recentralitzar" i "atemptar" contra els fets diferencials. Antich, qui no descartà sol·licitar la suspensió cautelar de la norma, denuncià que declaracions com les del ministre José Ignacio Wert demostren que el PPvol "espanyolitzar tots aquells que no s'adiguin a una uniformitat que no respon a allò que és Espanya".

Notícies relacionades

El recurs dels socialistes al·lega, precisament, que la Llei de funció pública (Llei 9/2012) vulnera els principis de protecció del pluralisme lingüístic i de la normalització progressiva del català. Segons aquests, la llei afecta l'estatuts constitucional del català com a llengua integrant del patrimoni cultural espanyol, que mereix protecció i promoció. Consideren que les mesures contràries a aquests valors són inconstitucionals i apunten que la llei inclou actuacions "antinormalitzadores", que poden acabar fent innecessari l'ús del català en l'àmbit institucional i administratiu.

També al·lega que la norma atempta contra la condició del català com a llengua pròpia perquè n'afebleix la posició i elimina els trets característics d'una llengua pròpia en matèria d'ús intern i de procediment administratiu. Alhora, considera que infringeix el principi del català com a llengua oficial perquè es trenca el vincle entre llengua oficial i llengua normal de comunicació entre els ciutadans i els poders públics.

Per altra banda, el recurs també apunta que la llei vulnera el dret dels ciutadans a relacionar-se en català amb l'Administració Pública perquè suprimeix, amb caràcter general, l'exigència de coneixement de l'idioma propi per accedir a la funció pública. A més, vulneraria la normativa bàsica reguladora del règim jurídic de les administracions, que atorga als ciutadans el dret a utilitzar les llengües oficials en el seu territori.

Finalment, els socialistes consideren vulnerat el principi d'autonomia local perquè s'envaeixen competències municipals i insulars; entenen que lesiona la confiança dels ciutadans amb relació a les normes jurídiques; i infringeix l'Estatut en matèria de topònims.

A tot això, el portaveu del Govern, Rafel Bosch, recordà que el Consell Consultiu va emetre un dictamen que defensava la constitucionalitat de la norma. El PP balear defensà, així mateix, que la modificació de la Llei de funció pública es basa en preceptes legals que asseguren el tractament igualitari de les dues llengües oficials. El seu portaveu i diputat a Madrid, Miquel Ramis, acusà el PSOE d'oportunista, afirmà que la modificació està avalada pels 200.000 vots que obtingueren a les eleccions i també destacà que el Consell Consultiu va emetre un dictamen favorable. Tanmateix, tres vots particulars del Consultiu sí que assenyalen que inclouen diverses vulneracions de l'Estatut i de la Constitució.