La manifestació independentista omplí els carrers de Barcelona dimarts, amb motiu de la Diada. | GUSTAU NACARINO

TW
92

El portaveu del Govern, Rafel Bosch, tenia ganes de dir-hi la seva sobre la manifestació independentista de Barcelona i els efectes que ha provocat. I ahir, quan després del Consell de Govern li'n demanaren opinió, s'esplaià. Començà amb prudència, però després hi posà cullerada, amb repàs històric inclòs per defensar que no espera cap conseqüència catalana.

"El Govern és molt respectuós amb tot allò que manifestin els ciutadans de Catalunya, però no ho compartim i no creim que en un estat modern en el marc de la UE li resulti fins i tot factible econòmicament la independència", digué, sense aclarir si no seria viable per al Principat o per a Espanya.

El portaveu defensà que Mas no ha fet una declaració d'independència, que la seva posició és "sobiranista o de major autogovern, però no independentista", i recalcà que el seu objectiu polític és "el pacte fiscal, no un concert econòmic o la independència", obviant que en els darres posicionaments Mas ha obert aquest camí.

Notícies relacionades

Tot i que el PPha aplicat mesures que no eren en el seu programa, Bosch qüestionà que el líder de Convergència en plantejàs ara un de diferent. Recordà que no es presentà a les eleccions amb un projecte independentista i insinuà que ara no hauria de canviar per una manifestació quan, segons ell, "una gran majoria de ciutadans de Catalunya no ho comparteix". Amb tot, advertí que si CiU i Mas passassin a definir-se com a independistes, la situació canviaria.

"Nosaltres creim que no és la via adequada en temps de crisi, quan hauríem d'estar més units que mai entre tots per treure el país endavant i sent Catalunya una de les comunitats amb un PIBi una aportació econòmica que és gairebé la més alta d'Espanya", hi insistí.

Per marcar diferències entre Balears i Catalunya, Bosch féu un repàs històric. Recordà la conquesta i colonització de Mallorca per "la Corona d'Aragó", el regne independent de Mallorca, la batalla de Llucmajor, on "ens van acabar de conquerir", i acabà dient que, més tard, "la Corona d'Espanya ens va incorporar". Tot això per remarcar que no veia possibles influències sobre les Illes del que passi al Principat, sobretot per la "mentalitat" i "idiosincràsia" dels balears, però també perquè Balears és "una comunitat que creu en la convivència en el marc de la Constitució" i on "mai ha guanyat una elecció un partit nacionalista i molt menys independentista".