El llaç de la fotografia superior correspon a l’institut de Marratxí. | Joan Riera - Arxiu.

TW
86

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, ja ha tornat a l'activitat i no consentirà que el curs vinent es tornin a penjar llaços per la llengua als centres públics. "Els anuncii", va assegurar ahir, " que prepararem una normativa que regularà els usos de les façanes dels centres educatius". Bosch considera aquests centres "edificis oficials" i, per tant, "només s'hi poden penjar banderes oficials que representin totes les mares, tots els pares i al·lots dels centres".

Queda clar, doncs, que no donarà passada a la repetició d'aquesta reivindicació de la llengua pròpia, que nasqué a Muro i s'estengué ràpidament durant el darrer trimestre del curs. Mentre no es gestin els detalls d'aquesta norma, "com la que ja existeix sobre les façanes de qualsevol edifici públic oficial", el conseller protestà: "Estam utilitzant les façanes de tothom per posar-hi el que pensen alguns". I, amb un exemple, es justificà: "És com si ara es volgués mostrar solidaritat amb, posem per cas, una persona segrestada o un poble oprimit. Això, tot i que respect el parer de cadascú, s'ha de manifestar dins un altre entorn, no en una escola pública".

Cal recordar que la penjada de llaços va ser un dels grans maldecaps de Bosch, que arribà a enviar les brigades de l'Ibisec a retirar-los, malgrat que amb poc èxit.

Notícies relacionades

Lliure elecció de llengua

Pel que fa a l'aplicació de la lliure elecció de llengua, el mètode que la Conselleria utilitzarà per fer-ho efectiu encara és desconegut. Bosch deixà clar, però, que "només volem que, de la mateixa manera que en el seu moment els pares que volien que s'ensenyàs en la seva primera llengua, el català, pogueren exercir el seu dret; ara, per primera vegada en molts anys, els que prefereixen que la primera llengua sigui el castellà puguin demanar-ho".

De moment, explicà, "hem contactat amb assessors lingüístics, hi ha hagut reunions amb els directors dels centres...". Tot i les retallades que afecten el personal docent, Bosch afirmà que "els enviarem, si fa falta, més professors de suport... Com aconseguirem que tothom pugui exercir aquest dret? Amb atenció individualitzada, amb grups d'atenció i suport, monitors... Perquè l'infant, a poc a poc, aprengui a xerrar català i castellà d'una manera natural". Reconegué, finalment, l'escàs èxit de la campanya, perquè només un "12% tria el castellà, comptant els centres que ja tenien aquesta llengua com a única". "Però potser", hi insistí, "l'any que ve això es normalitzarà, potser hi haurà més participació. Això, és clar, només és la teoria".