Siau benvinguts a la Universitat de les Illes Balears. Siau benvinguts a casa vostra. La cerimònia de graduació és l’acte simbòlic que representa el reconeixement públic de la comunitat universitària a l’esforç que els graduats heu fet aquests anys. Un esforç que us ha portat a assolir la fita que avui celebram tots plegats. Rebeu tots vosaltres, els autèntics protagonistes d’aquest acte, la més cordial enhorabona en nom de tota la comunitat universitària per haver arribat fins aquí. Vull transmetre també una felicitació especial a tots els que han obtingut el premi extraordinari a la finalització dels seus estudis.
Permeteu-me que feliciti també totes les persones que us han acompanyat en aquesta etapa. En primer lloc, les vostres famílies i els vostres amics, perquè us han fet costat en l’estada a la Universitat. Ells han compartit els vostres neguits, els dubtes i les alegries. I avui, n’estic convençuda, comparteixen l’enorme orgull que sentim tots nosaltres pel vostre èxit. De la mateixa manera, aquest reconeixement és també per al vostre professorat i pel personal d’administració i serveis, que us han guiat i us han ajudat en el vostre recorregut acadèmic. A tots, gràcies i enhorabona.
Aquells que avui us graduau heu passat ja a formar part de la gran família de titulats de la UIB, integrada per les més de 40.000 persones que, com vosaltres, han obtingut una titulació superior a la nostra universitat al llarg dels seus 34 anys d’existència. Us pertoca a vosaltres fer ara una nova passa endavant i avançar per un camí que no està exempt de dificultats. Tots els que avui som aquí som ben conscients que el present és ple d’incerteses que enteranyinen el futur. Preneu aquestes dificultats com un repte. Afrontau-lo de cara, sense por i sense marcar-vos cap límit, i ajudau-nos a construir el futur que encara ha de venir.
Tot ha canviat d’ençà que vàreu arribar per primera vegada al campus de la UIB. Vosaltres heu canviat i, de la mateixa manera, també ha canviat la societat. Amb un no res, el nostre món s’ha vist trasbalsat per la crisi econòmica. Això ens obliga a repensar críticament com hem arribat a la situació actual. Ara que tot trontolla i ens abocam a un futur incert, cal ser conscients que no hi ha codis eterns, tot i que n’hi ha uns que són més respectables que els altres.
En aquest sentit, m’agradaria recordar unes paraules d’un home d’aquesta terra, que ens deixà ara tot just fa dos anys. Fèlix Pons, l’exministre, expresident del Congrés dels Diputats, professor i doctor honoris causa d’aquesta universitat, va dir que «només a partir de la convicció de la superioritat ètica de la democràcia es poden resoldre de bon de veres els problemes de convivència d’una societat, i se la pot projectar obertament cap a una superació dels seus problemes i cap a un progrés clar».
Aquesta reivindicació dels valors de democràcia, de llibertat i de benestar col·lectiu forma part de l’ADN de la Universitat, sempre compromesa amb la societat que l’acull. Una societat amb una cultura i una llengua pròpia que la vertebren i la projecten cap al món. La UIB no resta al marge d’aquest compromís amb la nostra llengua, i el reitera, dia a dia, amb l’ús quotidià i normalitzat en tots els àmbits de la nostra universitat.
Vosaltres també formau part d’aquest compromís de la Universitat amb la societat de les Illes Balears.Sigueu conscients que representau molt més que l’esforç que heu fet aquests anys. Sou també l’exemple i el resultat de l’aposta que ha fet tota la societat per mantenir la Universitat com un centre de creació de coneixement de primer nivell.
A la UIB, moltes persones treballen, investiguen i aprenen cada dia amb la mirada posada en l’objectiu de convertir el coneixement en noves oportunitats per al conjunt de la societat. I aquest esforç col·lectiu dóna els seus fruits. La nostra universitat es manté ben posicionada i avança cada any en els principals rànquings estatals i internacionals. Així, la UIB és la segona universitat de l’Estat en col·laboracions internacionals en publicacions científiques; la sisena en la ràtio d’excel·lència, un índex que mesura la producció científica d’alta qualitat; o la setena en percentatge d’articles publicats en les principals revistes científiques internacionals. Aquestes dades reafirmen que a la Universitat es fa recerca de primer ordre i competitiva en l’àmbit internacional, malgrat els condicionants que limiten els recursos econòmics i humans de la UIB.
Tot aquest treball es tradueix en benestar i en riquesa per al conjunt de les Illes Balears. El coneixement que es crea entre les parets d’aquests edificis reverteix en la nostra terra a través de la transferència dels resultats de la recerca que hi fan els investigadors, però també, i molt especialment, a través vostre. Vosaltres, els nous graduats, sereu els encarregats d’aplicar aquest important bagatge que us emportau de la UIB en els vostres àmbits professional i personal.
A més, la UIB és una molt bona inversió econòmica per a la societat. D’entrada, la Universitat és una mostra de l’eficiència en la gestió dels recursos públics, ja que la UIB només costa 50 euros per habitant i any, enfront dels 141 euros que costen de mitjana les universitats de l’Estat. Més encara, els graduats que, com vosaltres, surten cada any de la UIB, tenen un 40 per cent més d’ingressos que aquells ciutadans que només han assolit els estudis de secundària. I el grau d’inserció laboral també és molt superior entre els universitaris, amb taxes d’atur inferiors a la mitjana. De fet, en el cas dels doctors, l’atur és pràcticament inexistent.
El resultat de tot plegat és que la nostra universitat retorna al tresor públic 3,7 euros per cada euro que s’hi inverteix, la qual cosa ens demostra, una vegada més, que invertir en coneixement sempre produeix els millors beneficis.
Sou, per tant, part d’un col·lectiu afortunat. Heu tingut accés a la formació superior i, més enllà dels beneficis econòmics que n’obtindreu, us emportau un tresor impagable que us acompanyarà tota la vida. Un tresor que us heu guanyat en la vostra estada en aquesta universitat i que tots desitjam que us obri moltes portes, per difícils que siguin els temps que us tocarà viure. Estigueu segurs que els coneixements, l’experiència, les habilitats que us emportau de la Universitat seran el vostre millor aliat per superar amb èxit els reptes que haureu d’afrontar a partir d’ara. Utilitzau aquest bagatge, espremeu-lo i aplicau-lo a l’hora de fer realitat els vostres somnis.
Sigueu conscients que representau, doncs, molt més que l’esforç que heu fet aquests anys. Formau part de les generacions més ben preparades de la història de la nostra comunitat i heu demostrat que sou també una generació compromesa. Ara més que mai, cal que mantingueu ben viva i ferma aquesta implicació en la construcció del futur de les nostres Illes, és el deure que tenim tots plegats amb la societat que ens ha permès arribar on som.
En cap cas no sortiu d’aquí amb la idea que la vostra etapa formativa ha acabat. Aquest és un camí que mai no acaba. De les poques coses que podem donar per certes del futur és que el coneixement serà la pedra angular de la societat que ve. Això ens obliga a tots plegats a deixar de banda la falsa idea que, un cop assolida la graduació, toca dir adéu a la Universitat. Al contrari, en el camí que ara iniciau la Universitat de les Illes Balears s’ofereix per ser al vostre costat, com a fidel companya de viatge que us aconsellarà i us ajudarà en el procés d’actualització permanent dels coneixements al llarg de tota la vida. Per això, a tots els graduats us convidam a continuar la vostra formació especialitzant-vos en algun dels 30 màsters universitaris oficials i dels títols propis de postgrau que us ofereix la UIB, a través del Centre d’Estudis de Postgrau i de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears.
Us encoratjam a seguir el vostre itinerari acadèmic a través dels 28 programes de doctorat existents, 9 dels quals han estat distingits amb la Menció cap a l’Excel·lència del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. En aquest sentit, us animam a demanar les beques de màster i doctorat que ofereixen diferents institucions públiques i privades. Com també animam els nous doctors de la nostra universitat a continuar amb la recerca, malgrat les dificultats. Tots sabem que la situació no és gens senzilla, però això no ens ha de portar a defallir, sinó a treballar més per aconseguir les nostres fites.
Tots aquells que opteu per integrar-vos en el món laboral, sapigueu que la Universitat posa a la vostra disposició els serveis del Departament d’Inserció i Orientació Professional de la Fundació Universitat-Empresa, on us donaran la informació i el suport per contactar amb les empreses que cerquen titulats universitaris.
Des de la Universitat us oferim també el nostre suport si decidiu crear la vostra pròpia empresa. Teniu els coneixements, teniu l’empenta i teniu a la vostra disposició la Fundació Universitat-Empresa, on us assessoraran i, a través del programa RESET, us obriran les portes perquè pugueu fer realitat el vostre projecte emprenedor.
No dubteu a aprofitar les oportunitats i els suports que us ofereix la Universitat, perquè el futur ens reclama una aposta clara pel coneixement, per la innovació, i per la creativitat. I aquesta aposta és un repte col·lectiu, que necessitarà sinergies i col·laboracions entre totes les institucions i tots els àmbits i sectors professionals. Perquè la responsabilitat de tots nosaltres passa per crear i consolidar les millors condicions possibles per a les generacions futures, talment com ho feren aquells que ens precediren. Aconseguir-ho és feina de tots plegats.
Molta sort i molts èxits en la vostra vida personal i professional. Recordau que aquesta és i serà sempre la vostra casa i la vostra universitat.
Gràcies i enhorabona.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Chapeau per la rectora! A en Bosque li devia caure la cara de vergonya.
Casas=Casses Visca el corrector automàtic. Què no hi ha cap cap de redacció que revisi els articles...???