TW
245

El català retrocedí ahir 26 anys a les Balears. La llengua pròpia de les Illes ja no és un requisit per accedir a l’Administració pública de la Comunitat. El Parlament aprovà ahir la modificació de la Llei de funció pública amb els vots dels 34 diputats populars. Antoni Pastor, el PSIB i PSM-IV-ExM hi votaren en contra.

La normativa, impulsada per la Conselleria que dirigeix Simó Gornés, també modifica la Llei de normalització lingüística  de 1986, que tirà endavant amb el suport de tots els grups polítics. Ahir es trencà, per tant, el consens polític i social que existia a les Illes en matèria lingüística des de feia 26 anys. La nova norma serà vigent un cop que surti publicada en el Butlletí Oficial de les Balears, que previsiblement serà en les properes setmanes.

En un ple no exempt de tensió, els grups defensaren una vegada més les seves posicions i no escatimaren retrets.

Acusacions
El diputat popular Fernando Rubio arribà a titllar en més d’una ocasió de “radicals” els partits d’esquerres per la seva actitud  respecte del català. “Vostès defensen posicionaments massa extremats”, entimà a l’oposició.

De la seva banda, tant la diputada socialista Pilar Costa com l’econacionalista Nel Martí van retreure al PP que s’atrevís a rompre el consens social i lamentaren “haver de parlar de llengua quan el 25% de la població balear està en risc d’exclusió social per l’actual situació de crisi”, en paraules de Martí.  Mentrestant, Costa denuncià que a Bauzá “li molesta el català, igual que li molesten les comunitats autònomes i les dones en el seu equip de govern”.

A l’hora de les votacions, que es feren de manera nominal a petició de Pilar Costa, no hi hagué sorpreses. Tal com s’esperava, el diputat Antoni Pastor votà en contra de la normativa. El de Manacor, suspès de militància del PP precisament per desmarcar-se de la disciplina de partit en aquesta qüestió, demanà votar per separat la modificació de la llei. Així, Pastor fa costat a una sèrie de punts de la norma, perquè “res no tenen a veure amb la llengua”.

La resta de diputats de la Cambra seguiren la disciplina de vot del seu corresponent partit i la modificació de la Llei de funció pública s’aprovà amb els 34 vots dels diputats populars a favor, i els 25 del PSIB, PSM-IV-ExM i Antoni Pastor, en contra. Els primers aplaudiren satisfets en acabar la votació.

Notícies relacionades

En la sessió d’ahir cap membre del Govern no va intervenir, de manera que la seva política quedà defensada amb les intervencions de Fernando Rubio. El conseller Gornés, a qui s’al·ludí de manera directa en més d’una ocasió, seguí tot el debat des de la seva cadira. En més d’una ocasió les paraules del diputat popular indignaren l’oposició –que lluïa llaços quadribarrats a les solapes– i a l’inrevés.

Debat
El debat d’ahir no era nou i les posicions de cada grup ja eren prou conegudes per tothom. Els populars defensaren que amb la modificació del text es garanteix la “llibertat” lingüística”, i l’oposició criticà la “degradació” de la llengua pròpia. Per Costa, amb la “mal nomenada” Llei de funció pública, el PP “consuma l’atac més brutal a la llengua catalana, pròpia d’aquest país”.

Abans de votar la normativa, el PP impedí que el Consell Consultiu emetés un dictamen sobre el text, tal com havien requerit tant el PSIB com PSM-IV-ExM, perquè la legalitat de la norma “està més que acreditada”, en paraules de Rubio. L’esquerra, però, entén que la modificació de la Llei de funció pública “vulnera” l’Estatut d’Autonomia i així ho defensaren a la Cambra. La socialista Costa exposà els arguments jurídics del seu grup i el portaveu econacionalista, Biel Barceló, aprofità la seva intervenció per carregar contra la política lingüística del Govern Bauzá.

“El PP més castellanista romp el consens lingüístic assolit fa 26 anys i vol arraconar el català com ho va fer el franquisme”, digué Barceló, qui llegí una carta d’una alumna de quart d’ESO del Port d’Alcúdia per argumentar el seu posicionament vers la llengua.

El portaveu econacionalista parlà de dos models de societat, un de  centralitzador –que impulsa el Govern– i un altre de plural, alhora que parlà de “dues malalties: la crisi econòmica i el virus PP o Bauzá”. Sobre aquest darrer, explicà que ho “privatitza” tot, va “en contra” dels serveis públics i “ataca la nostra llengua”. Malgrat això, Barceló es mostrà satisfet per la resposta ciutadana a la política lingüística del PP i acusà l’Executiu de “dividir la societat i crear enfrontament on no n’hi havia”. “La seva única obsessió és perseguir els defensors de la llengua pròpia”, sentencià.

Suports
En el ple d’ahir no hi faltaren defensors del català que volgueren assistir a una sessió que molts qualificaren “d’històrica” en el sentit més pejoratiu de la paraula. L’exconseller d’Educació i Cultura del PSM Damià Pons; el president de l’Obra Cultural, Jaume Mateu; i el dirigents d’Esquerra Joan Tardà i Joan Lladó; i Maria Antònia Font, de l’STEI-i, entre d’altres, foren ahir al Parlament.

Tampoc no hi faltaren afins del PP i, en acabar la sessió, alguns simpatitzants del partit felicitaren Bauzá. I és que, en aquest cas, sí que ha complert una promesa electoral, com s’encarregà de recordar Rubio durant el debat. Una frase molt criticada, quan el PP acaba d’incomplir la promesa d’abaixar l’IVA turístic.