El diputat Antoni Alorda ha explicat avui l'esmena principal que presentaran en el pròxim ple parlamentari al projecte de llei del Govern, que entre altres mesures, elimina el català com a requisit d'accés a la funció pública.
Alorda, que ha ofert avui una roda de premsa amb la senyera penjada a la jaqueta, ha demanat que es retiri la modificació de la llei de Funció Pública perquè ha tingut "una gran contestació social" i ha suggerit al Govern que reflexioni i "aturi aquesta provocació" contra els mallorquins i el català.
"És una autèntica barbaritat", ha indicat Alorda, que ha recordat que aquest projecte de llei "és un pas enrere en l'oficialitat del català".
Ha explicat que l'esmena que presentarà la coalició pretén equiparar el coneixement i ús del català amb el castellà, ja que l'article tres de la Constitució sol estableix l'obligatorietat de l'espanyol.
L'esmena es fonamenta que el català és la llengua pròpia i oficial de les Balears i és d'ús "normal i ordinari" en les administracions i els mitjans de comunicació públics de les illes i la llengua vehicular a l'escola.
Recorda que el castellà també és llengua oficial a l'arxipèlag i que totes les persones "tenen el dret" a utilitzar les dos, i els ciutadans de les Illes Balears "tenen el dret i el deure de conèixer-les".
"Els poders públics de les illes han d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure", especifica l'esmena dels econacionalistes.
Per a Alorda "és bo arribar a un acord sobre la política lingüística" de les illes, encara que ha advertit que no s'arribarà a un consens si la línia va en detriment del català.
Un sistema elitista
En un altre tema, el PSM-IV-ExM ha assegurat que l'apujada de les taxes universitàries anunciada pel Govern central envia un missatge "elitista" sobre l'educació superior i en contra d'un dret social.
Alorda ha criticat que el Govern es plegui a totes les decisions del Govern central a les retallades a educació i ha assegurat que l'augment dels costos de la matrícula a la universitat pot "expulsar de la possibilitat d'estudis universitaris a bona part de la població".
Segons l'opinió dels econacionalistes, "el missatge del PP va en contra" del fet que l'única forma de sortir de la crisi és a través de la formació, malgrat que el país es troba "a la cua de la investigació i l'educació".
Per la seva part, la portaveu adjunta del PSM-IV-ExM al Parlament, Fina Santiago, ha afirmat que el Govern està "descoordinat" en relació amb la polèmica de les xifres del deute amb els proveïdors de les últimes hores.
"Pensam que la informació real no s'ajusta a la realitat", ha indicat Santiago, que ha demanat al Govern "responsabilitat" i "transparència pública".
19 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La realitat del carrer està en les nostres mans. Cadascú de nosaltres -en el seu àmbit d'actuació- pot fer necessari, si vol, l'ús del català. No permetem que ens imposin l'espanyol i no renunciem a l'ús actiu i passiu de la nostra llengua. Per exemple, en aquests fòrums del dBalears podem fer una cosa molt senzilla: només llegir, contestar i valorar els comentaris escrits en català.
I els que s'excusen en la "majoria absoluta de les urnes" són patètics. Un 26 i busques % de l'electorat és majoria absoluta? Serà que no. I a més, tenen el "vot del xot", el vot dels que voten sense saber què fan (hi ha estudis fets de que el votant de dreta sol tenir menys sentit crític i necessita que li diguin què ha de fer). Aquests caradures reclamarien majoria absoluta amb 2 vots i un 99,9% d'abstenció si es donàs la situació. Ja s'han encarregat de fer una llei electoral que permeti aquesta aberració. Oportunistes és el que són, i s'aprofiten de la manca de sentit crític de molta gent, ja que de tant de dir-ho sempre hi haurà qui s'ho cregui. El més curiós és observar que això els hi funciona. Però temps al temps, la nostra "pseudodemocràcia" encara és jove, i molta gent encara ha d'obrir els ulls. De moment, encara és una minoria que els te oberts...
A la fi! Jo no soc partidària d'obligatorietats, començant per suposat amb la del castellà. Però òbviament, mentre el castellà sigui obligatori, també ho ha de ser el català al territori per tal d'equiparar-les i de garantir els drets de tothom i en ambdues direccions. Ara, l'ideal seria que es llevàs l'obligatorietat del castellà, o sigui, que es deixàs d'imposar el castellà, i aleshores ja estarien en igualtat de condicions totes les llengës del territori espanyol sense haver-ne de fer més d'obligatòries. Em fan molta gràcia tots aquests que critiquen que "s'imposi una llengua"... curiosament, no n'he vist cap d'aquests criticant la imposició de la llengua castellana, que ara per ara és l'única realitat en aquest estat. Serà que no la veuen? Només critiquen una hipotètica obligatorietat de la catalana, sense veure que tal com està la realitat constitucional, això és per equiparar i fer justícia a tothom. Mantenir-ne una d'obligatòria i altres voluntàries és un greuge als parlants de les voluntàries, i vulnera els seus drets des del moment que parlen a on sigui i algú els hi diu que "hable en castellano que no le entiendo". Jo no dic a ningú quina llengua m'ha de parlar, i ningú te el dret a dir-m'ho a jo.
Litri, treu-te la clovella de la boca.... no t'entenc!
Només puntualitzar que els fidels ultranazionalistas catalans són intransigents en tot el que fa a la COSA NOSTRA, ja que en no tenir arguments convincents per contrarestar les crítiques a què es veuen sotmesos una i altra vegada, es abanderen en el seu estatus educatiu, al qual se li han privat de llibertat, en el convenciment que amb el victimisme, la intransigència i l'activisme violent aconseguiran els seus fins.
Que sentido tiene que un partido marginal que representa a menos del 10% de la población haga este tipo de propuestas? No nos hagan perder el tiempo, politicuchos nacionalistas
Que no nos impongan el monolingüismo en este foro. No dejeis de responder y valorar los comentarios in spanish. No dejeis de leerlos. Demostrar con hechos que aquí the spanish es imprescindible y necesario.
El poble després de dècades d'adoctrinament mediàtic, a despertat, sense cap tipus de complexos, però ho ha fet a través de la via democrátco, en el qual alguns no creuen perquè no estan representats, això evidentment ha fet que els grupuscles ultranazionalistas que fins fa poc controlaven el sistema educatiu, no trobin la manera de mantenir una cosa que està condemnat a desaparèixer, perquè només amb llibertat i en les urnes s'aconsegueix el que pot prevaler democràticament.
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el castellà no és útil ni necessari.
Cuéntame otra de miedo Alorda.....jajajajajajajajajajajajajajajaja...............