El PP aportà ahir al Parlament un nou argument per justificar la modificació de la Llei de funció pública, que farà que els coneixements de català ja no siguin necessaris -deixaran de ser un requisit per ser un mèrit- per fer feina a l'Administració. El popular Fernando Rubio afirmà que la reforma pretén "contribuir que la llengua pròpia sigui més estimada", que deixi de ser vista com una "càrrega" o com un element "negatiu" pels qui volen ser servidors públics, i es converteixi en un "estímul, un premi o un incentiu", perquè no és imposada. Així justificà el rebuig a una iniciativa socialista que reclamava al Govern mantenir l'exigència de coneixements de català en els processos de sel·lecció del personal públic. La proposta fou rebutjada.
Davant les crítiques de l'oposició, Rubio apuntà que és "rotundament fals" que el PP estigui en contra de la llengua pròpia i acusà l'esquerra de "tergiversar" la modificació "dient que el PPes carrega la llengua", i d'estar darrere "l'agitació social" que s'ha produït en contra de la rebaixa en l'estatus del català. "Agiten la població", va dir, i els qualificà d'"irresponsables". En canvi, considerà que el PPno ha "enganat ningú", perquè la mesura s'incloïa en el seu programa electoral.
El popular defensà que la major part de gent que opta a fer feina a l'Administració és de les Balears i ha estudiat en català i, per tant, ja "tenen clarament acreditat el seu coneixement de català". També digué que, si s'exigeix la llengua catalana, "s'està discriminant l'altra" i es discrimina els qui vénen de fora. Acabà dient que el PP vol que vinguin "els millors professionals" a fer feina per l'Administració i, després, "ja farem tot allò que sigui possible perquè aprenguin la nostra llengua".
Les paraules del popular irritaren el defensor de la iniciativa, el socialista Cosme Bonet, qui recordà que els ciutadans tenen dret a ser atesos per l'Administració en llengua catalana i advertí que la modificació impulsada pel PP no garanteix aquest dret. "És un dret i no se sorprengui si la gent surt al carrer", recalcà Bonet, qui afegí que la reforma no estimula l'aprenentatge del català, sinó que ja ha provocat que baixin les matriculacions per estudiar l'idioma.
El socialista denuncià que la llei del PP és "discriminatòria" i, fins i tot, contrària a l'esperit de la Constitució; criticà que els conservadors "posen els drets d'un opositor per sobre dels d'un ciutadà"; i sentencià que "sense requisit no garantiran el dret" dels ciutadans a ser atesos en la seva llengua. A més, assenyalà que, si es volen els millors professionals, a aquests no els ha de costar gens aprendre la llengua pròpia. "Allò que crec que passa és que són un govern ideologitzat i disposat a rompre consensos", digué referint-se al consens lingüístic dels últims 30 anys. "No governen per tothom, sinó per una petita part dels qui els han votat", rematà.
El nacionalista Nel Martí subratllà que l'aposta del Govern és "ideològica", però també "biogràfica", perquè romp amb les posicions populars dels darrers 30 anys i perquè "persones concretes arrosseguen el PP pel camí de la irracionalitat i l'odi contra la llengua catalana". El diputat de PSM-IV-E-Més per Menorca considerà "inadmissible" la ruptura del consens lingüístic per "degradar l'oficialitat de la llengua catalana". A més, avisà que allò que "molesta" el PP és que el català sigui l'idioma propi de les Illes, el que en qualsevol país empraria per defecte l'Administració. Ara, afegí, es legisla perquè l'estatus de llengua pròpia sigui "anecdòtic", per minorar-ne l'ús. "I l'únic argument és el programa", que també deia que no apujarien els imposts.
286 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
En català, Rafa!
responc, only for your information: - Mallorca NO ES catalana. - Toledo ES castellana ¿Has cogido algún libro en tu vida, criatura? Para leerlo, me refiero, no para usarlo de pisapapeles,,,,
Aina: Si Mallorca no és catalana, Toledo no és castellana. Toledo és Toledo i prou. Vos queixau de l'imperialisme/colonialisme català i defensau l'imperialisme espanyoloide? Feis riure amb el vostre radicalisme castellanoide.
Joan el desenmascarado, defender el mallorquín defendiendo el catalanismo
Ses societats evolucionen (aquí i pertot) en funció dels centenars de cultures i pobles que habiten als diversos territoris. Defensar que Mallorca és Catalunya és lo mateix que defensar que Mallorca és àrab. Al cap i a la fí, els catalans els varen fotre dafora. Per tant, Mallorca no és catalana, és àrab, fenícia, qualsevol altre cosa. Mallorca és Mallorca i prou. Vos queixau de l'imperialisme/colonialisme espanyol i defensau l'imperialisme català? Feis riure amb es vostro radicalisme catalanoide
"no badis", a Anglaterra no celebren el dia d'acció de gràcies, que si en canvi es celebra i molt als Estats Units, per tant això que vol dir que la llengua pròpia dels Estats Units no es l'anglesa?, per favor no facis riure amb aquests dois que dius de la sardana i el ball de bot.
Volem ser qui som. Si no sabem qui som, podem llegir història. La nostra història. Si ho sabem, no hem de comportar que cap polític d'aquí o de fora vagi contra els nostres interessos com a poble: interessos materials, interessos patrimonials, interessos culturals, interessos identitaris. Se'n duen bona part dels imposts que pagam els empresaris i els treballadors d'aquí i lleven, fins i tot, l'oportunitat de veure, un divendres a vespre, una pel·lícula per la tv en la nostra llengua.
Per què els qui més s'omplen la boca en defensa del bilingüisme són el qui més poc el practiquen?
¡SOM BALÉÀS MAY CATALANS!, ses llengos las fan es pobbles y si es pobble sent coma séua sa llengo baléà en cada una de sas séuas variedats islêncas, per molt que oficialisêu es català, continuarà xerrand sa séua llengo y poc a poc cada vegada més, més som es que lutxam per donerlâ a conexe y som cada vegada més es que aprenen a escriurerlê tal com toca. Mols de millóns s'angastad per tapà aquexa gran veritat: sas nostras llengos tenen gramàticas y diccionaris molt anteriós a sa catalana, y varen essê reconegudas coma llengo molt antes que sa catalana, axí que ja està bé de romansos y de fé es betzol, ês hòra de respettà es pobble qu’ês qui vos dona de menja!!!
No es pot "mirar cap a una altra banda ni mantenir una actitud pusil·lànime que reforci aquestes posicions". "la majoria de Mallorquins/Balears ens sentim Mallorquins/Balears i espanyols amb tota naturalitat" i que Mallorca "no és la parcel·la privada d'uns quants". "La Mallorca real que jo defenso és una Mallorca plural, de tots, pensin el que pensin, però no d'uns quants que creuen posseir la veritat absoluta i pregonen un discurs polític únic" Cap Amunt Mallorca, Balears i Espanya..es radicals catalanistas manipulan tot..per es seu interes...se nostra realitad social