TW
37

El president d'Esquerra Mallorca, Joan Lladó, resumí ahir en una frase l'eliminació del català com a requisit per als funcionaris a les Illes: "Matas ens robava doblers; Bauzá, la nostra identitat".

El dirigent d'Esquerra entregà les al·legacions del seu partit contra la modificació de la Llei de funció pública i assegurà que la reacció que han tingut els batles de sa Pobla, Manacor i Pollença demostra que "Bauzá no té la majoria", perquè en total "estam parlant de 70.000 habitants" que no veuen bé que s'arraconi el català. Per part seva, el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, explicà que és impensable que "el PP jugui les regles de joc de la modernitat, sinònim de pluralisme i que serveixen per protegir les llengües minoritàries i minoritzades".

El grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa registrà també les al·legacions a l'avantprojecte de llei al Parlament. El portaveu, Biel Barceló, i els diputats Fina Santiago i Antoni Alorda foren els encarregats de dur l'escrit en què es demana que "es desisteixi de continuar tramitant l'avantprojecte" perquè, entre d'altres coses, "no modifica una llei, sinó tres", i només se cerca "degradar l'oficialitat de la llengua catalana i la seva condició de llengua pròpia". El PSM de Menorca anuncià ahir que presentarà mocions als ajuntaments de l'illa perquè els consistoris es pronunciïn sobre la modificació.

Notícies relacionades

Els sindicats STEI-i, CCOO i UGT aprofitaren igualment la jornada per fer arribar les seves esmenes. Els primers valoraren que allò que està succeint ara "trasllada la situació dels catalanoparlants a l'etapa preautonòmica" i recordaren que, si el Parlament aprova aquesta mesura, farà possible "de facto que els treballadors al servei de les administracions discriminin una part de la població en funció de la llengua oficial que parla". La secretària general de CCOO, Katiana Vicens, subratllà mentrestrant que "Bauzá incompleix la promesa de no modificar la Llei de normalització lingüística".

Europa també reacciona

El director de l'ONG Eurolang i membre d'ELEN, Davyth Hicks, ja ha enviat informació amb caràcter d'urgència als eurodiputats, a la Comissió Europea i al Consell d'Europa sobre el conflicte lingüístic que s'està vivint a les Illes, segons infomà l'Obra Cultural Balear. "Em sembla increïble que el Govern estigui actuant sense tenir en compte les seves pròpies lleis, a més de contravenir molts dels tractats del Consell d'Europa, les clàusules contra la discriminació del Tractat Lisboa i la Carta dels Drets Fonamentals", explicà.