La batlesa de Maó, Àgueda Reynés, en una imatge d'arxiu. | laura pons bedoya

TW
12

El PP ha fet tornar als carrers de Maó una polèmica que s'havia tancat el 2005, quan es va fixar el nom oficial de la ciutat. El debat sobre el nom no és nou, però la batlessa popular, Àgueda Reynés, l'ha fet ressuscitar amb la proposta per fer un referèndum per canviar-lo. D'entrada, Reynés vol que el nom oficial de Maó sigui bilingüe i això ni tan sols no es votaria. Aquest fet, però, contradiu la Llei de normalització lingüística, que preveu que només la forma catalana sigui oficial. A més, Reynés vol posar a votació si la forma catalana ha de ser Maó o Mahó. Així, ressuscita una vella discussió sobre els partidaris dels dos noms i divideix els qui volen que el nom de la ciutat sigui només en català.

L'intel·lectual menorquí Joan López Casasnovas, que evita parlar de la polèmica i només fa referència als aspectes lingüístics, explica que ‘Mahó' és una forma antiga del nom, però que contradiu les normes ortogràfiques actuals de la llengua catalana i que, per això, la Universitat de les Illes Balears i l'Institut Menorquí d'Estudis opten per ‘Maó'. A més, recorda que s'ha documentat el nom ‘Maó' en escrits antics, com també ‘Maon', ‘Mahò' i, fins i tot, ‘Mehó'.

Reynés no ho té tan fàcil per canviar el nom. Primer, caldria canviar la Llei de normalització lingüística. El secretari general del PP balear, Miquel Ramis, va admetre dijous que, de moment, d'això ni se n'ha parlat. Així mateix, un pic fet el referèndum, per canviar el nom encara caldria el suport de dos terços dels regidors de l'Ajuntament i el PP just té 13 dels 21 edils.

La batlessa, però, sí que ha aconseguit cridar l'atenció a la xarxa. La setmana passada les crítiques dels internautes a la iniciativa situaren l'etiqueta #ésMaó entre els deu trendig topic mundials. Pocs dies més tard, l'etiqueta #traduïmpobles, que aprofitava la feta per fer broma, va ser trending topic a l'Estat. Marta Fluxà, presidenta d'Acció Cultural de Menorca, no vol fer el joc a la polèmica i emmarca la proposta de Reynés -que era en el programa electoral del PP- en l'actitud general dels populars balears en contra del català. Per combatre-la, des d'Acció Cultural ja es reuneixen amb altres entitats.

Notícies relacionades