Els consellers Rafel Bosch i Simó Gornés, ahir, després de la reunió del Consell de Govern.

TW
129

El conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, deixà caure ahir que el Govern del PP durà a terme una modificació puntual de la Llei de normalització lingüística, aprovada pel mateix PP l'any 1986. Tot i que no aclarí l'abast que tindrà, si que deixà entreveure que aquesta reforma es farà per no entrar en contradicció amb la modificació que s'està fent de la Llei de funció pública. El canvi en aquesta darrera llei permetrà que el català deixi de ser un requisit per accedir a l'Administració autonòmica i passi a ser només un mèrit, amb la qual cosa no caldrà conèixer la llengua pròpia per ser empleat públic de la Comunitat.

Gornés explicà que en aquests moments s'ha acabat el tràmit d'audiència pública de la proposta de modificació de la Llei de funció pública i que ara se n'estan analitzant les al·legacions presentades. En aquest context anuncià que es modificarà la Llei de normalització "puntualment", però advertí que encara s'està estudiant l'abast que tindrà el canvi. Fins ara, els populars no havien plantejat públicament la modificació de la Llei de normalització, només ho féu José Ramón Bauzá en campanya i rectificà immediatament, tot al·legant que havia volgut dir el Decret de mínims, que fixa els mínims d'ensenyament en català.

Gornés també deixà clar ahir que la modificació de la llei per- què no sigui necessari conèixer el català a la funció pública s'aprovarà, malgrat la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, que avala que el català pugui ser un requisit per accedir a l'Administració. El Govern, va dir, "respecta" la sentència, però durà a terme la seva promesa electoral.
Segons el conseller, aquesta sentència mostra una "fotografia estàtica" perquè obeeix a un marc jurídic concret. Si es canvia aquest marc jurídic, com pretén el Govern, no seria aplicable la sentència. La sentència respon a un recurs del sindicat USO al decret de 2008, del Pacte, que regula l'exigència de coneixement del català en l'accés a la funció pública. El Tribunal considera el decret "plenament constitucional" i diu que eliminar-lo suposaria un "retrocés natural" del procés de normalització.

El portaveu del Govern i conseller d'Educació, Rafel Bosch, explicà que la sentència fa referència a un decret i allò que farà el Govern es modificar lleis i plantejar un model constitucional. Al mateix temps, recordà que els requisits de català es mantindran en el cas dels docents, però no de la sanitat, perquè el Govern entén que posa traves a la contractació de professionals.
El PSM, en canvi, demanà al Govern que acati la sentència i retiri la modificació de la Llei de funció pública.