algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

El Teix ha eliminat 1.500 cabres híbrides per just deixar-hi la raça autòctona

La finca més gran de Mallorca s'ha convertit en un vedat per als caçadors de primer nivell que tinguin, també, possibilitats econòmiques per matar el boc

La propietat de la finca del Teix ha abatut, des de fa un any i mig, més de 1.500 cabres i mascles híbrids perquè només en quedin de pura raça mallorquina. L'objectiu ha estat crear un vedat amb certificat de qualitat per als caçadors més exclusius, aquells que poden pagar peces que costen de 2.800 a 6.000 euros, segons la mida.

La finca del Teix és la més gran de Mallorca. Té 2.500 hectàrees de terreny entre els municipis de Bunyola, Deià, Sóller i Valldemossa, a la serra de Tramuntana. Al segle XIV, va ser pavelló de caça del rei Sanç, que tenia el seu palau reial a Valldemossa. El monarca es feia transportar a braó damunt una cadira fins a dalt de la muntanya, on gaudia del seu esport favorit: la caça de la perdiu amb falcó. D'aquest l'antic pavelló en queden encara les anomenades cases del rei Sanç, convertides actualment en el punt de trobada dels caçadors del segle XXI.

El boc mallorquí es caracteritza pel seu color vermellós, amb una cridanera creu negra que s'estén per l'esquena i les extremitats davanteres. La presència d'aquests animals està regulada pel Consell Insular, que permet la densitat màxima d'un exemplar per cada deu hectàrees de terreny. Es calcula, per tant, que al Teix podrien viure-hi únicament uns 300 bocs, al marge de les cabres que no són objecte de la caça major. Dues vegades a l'any, es realitza un cens dels animals i es lliuren els precintes, és a dir, els certificats que proven la puresa de l'exemplar i que restringeixen, de passada, el nombre que seran abatuts. Al Teix només es poden caçar vint bocs a l'any, un nombre ínfim que en fa pujar el preu. Segons la longitud del banyam, un boc pot rebre un precinte "selectiu", "bronze", "plata" i "or". El primer és el més econòmic, 2.800 euros; el darrer, el més car: 6.000. La Junta d'Homologació de Trofeus del Consell de Mallorca és l'entitat encarregada de certificar les mesures i la puresa de l'animal abatut.

Ja està reconegut

Fins fa poc, el boc mallorquí no es coneixia i no existia per al Safari Club Internacional ni per al Consell Internacional de la Caça (CIC), les màximes institucions dels caçadors. Però ara hi ha molts aficionats europeus i americans que l'inclouen en les llistes per completar la seva col·lecció particular de l'anomenat gran eslam de la caça. Tant és així, que l'associació de vedats mallorquins integrada pels tancats de Cala Murta, la Victòria, Formentor, el Teix i Ternelles presentaran el boc a la gran fira de caça de Reno que se celebrarà del 26 al 29 de gener de 2011 en aquesta ciutat dels Estats Units.

Pedro Ginart, cuidador de la finca del Teix, explica que els caçadors del boc mallorquí són persones amb un poder adquisitiu molt alt i, de vegades, amb hàbits una mica excèntrics. "Fa poc va venir un senyor americà que volia caçar el boc amb una pistola, però les autoritats espanyoles no li permeteren entrar, així que li deixàrem un rifle. En general, ells solen dur les seves armes. Hi ha algú que vol caçar amb avantcàrregas, però també qui vol fer-ho amb arcs. De fet, hi ha una al·lota que mata elefants amb arc. Aquest tipus de caça és molt més difícil, perquè és necessari aproximar-se molt l'animal, a uns vint metres per ser efectius".

Pere Ginart registra el rècord mundial de caça del boc mallorquí. Abatre un exemplar amb una envergadura de cornamenta de cap a cap de 98 centímetres, una xifra encara no superada i per a la qual va rebre el premi del Safari Club de Barcelona.

Vint anys en perill d'extinció

Al llibre Races autòctones mallorquines, de 1991 i editat pel Grup Serra, Miquel Payeres va escriure que "la cabra mallorquina pateix un altíssim perill d'extinció. Només es conserva a les finques de laserra de Tramuntana i conviu amb altres tipus de cabres sense cap selecció ni organització". Tanmateix, "conserven unes característiques morfològiques molt ben definides i fixades, només varia qualque caràcter en alguns animals". 20 després, es pot dir que la cabra mallorquina ha estat recuperada, però, això sí, per a la caça.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per rafa, fa mes de 14 anys

Me ha hecho gracia el titular, porque muchos de los que pupulan por estos foros estarían encantados de eliminar a los mallorquines híbridos para preservar la raza autóctona....
Menos mal que no somos cabras. Aunque haya mucho cabrón suelto.

Valoració:-2menosmas
Per Solleric, fa mes de 14 anys

En Vicens d'es Marisol, es boc (per el banyam) d'es Teix, es un pobre de esperit, sa creu que sa seva finca (que no la sua, si no que li plogue, com tot, del aire del cel...) es una de aquelles que fan monteries per Castella...el Teix per els Mallorquins, JA!

Valoració:-5menosmas
Per llorenç, fa mes de 14 anys

M'haurieu d'explicar perquè li deis del Teix si sempre li hem dit des Teix.

Valoració:-3menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 14 anys

El que seria interessant veure un caçador corrent darrera el boc sense cap arme que les seves pròpies mans, saltant i grimpant per les roques i suant la cansalada, premi de 6000 euros pel caçador que ho aconseguís.

Valoració:4menosmas
Per Tòfol, fa mes de 14 anys

Aquest "que sou de beneits" sembla més curt que les mànigues d'un guardapits!
Primer pressuposa que tot-hom és carnívor (ep! jo ho som!) i ara especula sobre el meu nivell de vida i la meva col·laboració amb els més necessitats i castigats per la crisi (no precisament aquests escopeters del Teix) Quina barra!
Decididament pixa fora de test.
Com als xots: li falta un bull.

Valoració:-1menosmas
Per Margalida, fa mes de 14 anys

Fa unes setmanes vaig anar d'excursió al Teix i per arribar-hi vaig haver de botar una valla que em prohibia el pas.Ara ja veig que no deixen passar a la gent per a què un parell de guiris ricatxons matin bocs, què interessant!
Si volem que la Serra sigui patrimoni de la humanitat, hem de deixar que la humanitat hi tengui accés i no només els quatre moixos aburguesats!

Valoració:7menosmas
Per que sou de beneits, fa mes de 14 anys

livia, això és protegir ses espècies autòctones. El nazisme és un model polític no té res a veure amb cabres o animals. I sí, jo sóc 100% mallorquí i orgullós a més.
I Tòfol, tu segur que no estàs en el llindar de la pobresa, si vols ajudar aquesta gent dona-lis els teus doblers i deixa que cadascú gasti els SEUS doblers en el que vulgui.

Valoració:-6menosmas
Per Tòfol, fa mes de 14 anys

Quina vergonya!
6.000 € per matar un boc vell just per "fardar" (ni bullint-lo una setmana seria menjador) i milers de persones, aquí a Mallorca, al llindar de la pobresa lluitant cada dia per cercar-se les sopes.
Ma mareta diria allò de "Déu els en demanarà compte!"

Valoració:3menosmas
Per que sou de beneits., fa mes de 14 anys

Doncs jo tot el contrari, s'ha de defensar sa puresa de sa cabra mallorquina i conservar-la. És patrimoni nostre.
I pensau que la carn que menjau és d'algun animal mort, per tant manco dir tonteries o siguau coherents i fei-vos menjalletugues.

Valoració:5menosmas
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 14 anys

QUINA MISÈRIA, EL GRAN CAZADOR BLANC, ESCOPETA EN MÀ, TOT ORGULLÒS D'HAVER DONAT MORT AUN ANIMAL LLIURE, NO TENIA CAP OPORTUNITAT DAVANT EL GRAN HOME, SIMPLEMENT PEL GUST DE MATAR, QUINA MISÈRIA MÉS GROSSA, QUINA PENA I QUIN FÀSTIC EM DÓNA PART DE LA RAZA HUMANA!!

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente