Just quan el Govern feia oficial la sortida de Balears del Llull, el president Bauzá amb Rafel Bosch, Antoni Vera i l’ambaixador espanyol Federico Trillo inaugurava l’exposició Isleart a Londres sota l’empara de l’IRL.

TW
141

Nova estocada de mort a la projecció exterior de la llengua catalana i la cultura que es genera a les Balears. José Ramón Bauzá compleix els pronòstics dels més pessimistes i, després d'un any de ‘gràcia', fa sortir les Illes Balears de l'Institut Ramon Llull (IRL).

Això sí, no ho diu de manera directa, sinó que ho anuncià a través d'un ambigu comunicat emès a les 19.35 hores. Sols hi assenyalà els "criteris d'austeritat" com a causa de la sortida, a més de dir que el Govern balear "aposta pels organismes propis per a la difusió de la llengua i la cultura". El director de l'IRL a Balears, Antoni Vera, anà més enllà, hi argumentà que la decisió de la sortida també ve donada perquè "no compartim la deriva política que ha pres Catalunya", referint-se així al procés sobiranista d'Artur Mas.

La versió oficial de l'Executiu és que la Conselleria d'Educació i Cultura "ja disposa de la Direcció General de Cultura i Joventut, a més del Consorci Institut d'Estudis Baleàrics, resultat de la unió de l'IEB amb el Cofuc", per a aquesta finalitat. Vaja, que just setmanes després de celebrar el desè aniversari del Llull, ara ja no és ‘necessari' per a les Balears.

Ara bé, la confusió sobre la supervivència o no del Llull a l'Arxipèlag havia regnat durant tot la jornada d'ahir just quan al matí es presentà l'avantprojecte de pressupost, en què no apareixia cap partida per al Llull. Vera havia assegurat que les "Balears esperarien els resultats de les eleccions del 25 de novembre per prendre una decisió" de continuar al Llull o no, un fet que hagué de desmentir passades les vuit del capvespre davant el comunitat oficial provinent de la Conselleria d'Educació i Cultura. "Nosaltres som constitucionalistes, el meu partit no creu en una ruptura de l'Estat; per tant, no podem continuar dins el Ramon Llull si ells es volen independitzar", afegia l'actual director de l'ens a l'Arxipèlag.

Notícies relacionades

Curiosament, l'anunci de la sortida de les Balears del Ramon Llull es féu públic just quan a la galeria Pall Mall de Londres el president José Ramón Bauzá, acompanyat pel conseller d'Educació i Cultura, Rafel Bosch, inaugurava l'exposició Isleart amb gran bombo i plateret. Aquest pot ser el darrer acte d'envergadura que realitzarà les Balears emparat en l'Institut Ramon Llull.

L'anunci de la retirada de les Balears havia arribat a la Generalitat al matí, quan el conseller Bosch telefonà al seu homòleg català, Ferran Mascarell, per anunciar-li la decisió. "Han argumentat raons econòmiques, cosa que ens ha sorprès molt, perquè crec que les raons econòmiques, en aquest cas, no són suficients", sinó que aquesta decisió "ve determinada per les polítiques que està duent el Govern balear amb relació a la llengua catalana", va assegurar el conseller Mascarell, qui creu que "la cultura ha d'estar per sobre de decisions de caràcter polític i partidista".

Ve d'enrere

La poca implicació del Govern balear amb el Ramon Llull, màxim ens per portar la cultura pròpia arreu del món, ha estat gradual. L'any passat, Bauzá ja retallà la seva aportació a l'IRL un 27,3% i el deixà en 1.250.000 euros. A partir de l'1 de gener del 2013, el deixa a zero, just la data en què Bauzá ha d'assumir la presidència del Consorci de l'IRL. "Després d'aquesta reunió, s'acordarà com les Illes surten del Consorci", afegí Vera.

L'Institut d'Estudis Baleàrics serà qui assumirà les competències de projecció exterior; és a dir, el mateix que succeí el 2004, quan Jaume Matas com a president decidí sortir del Llull. La diferència ara és que el pressupost és molt més reduït que fa vuit anys, fet que suposarà que l'Executiu destinarà només 1.568.814 euros a repartir entre l'Institut d'Estudis Baleàrics i el Consorci per al foment de la llengua catalana (Cofuc). Si es computa tot, significa que el Govern de Bauzá destinarà l'any que ve un 49,7% menys que el 2012 en materia de cultura i llengua catalanes.