TW
20

"Defensar la cultura no és cap delicte i esper no ser detingut per atemptar contra l'autoritat com ha passat aquests darrers dies amb les persones que es volien manifestar pacíficament a favor de la llengua". Així de contundent i clar es mostrà l'actor Joan Miquel Artigues, pregoner enguany de la Fira del Llibre i la Setmana del Llibre en Català, que d'ençà d'ahir està instal·lada al parc de les Estacions de Palma.

El discurs d'Artigues no passà per alt a ningú. I mentre el públic assistent a la inauguració l'aplaudia i se'n congratulava, els polítics damunt el petit cadafal no feren cap mamballeta ni una. I és que el pregoner no deixà cap tema per tocar: parlà de llengua, de cultura, de llibres, però també parlà de la situació econòmica, "conseqüència de l'obscenitat consumista, la mala gestió dels governants i dels deliris de grandesa d'una banca que ha resultat un frau".

No s'aturà aquí. Artigues té clar que davant aquesta greu situació social i econòmica, amb retallades de tota casta, els governants "ens volen entretenir amb una agressió contra la nostra llengua i cultura". I continuà dient que els "polítics han demostrat ser titelles de banquers, que ens menteixen". "Us els creis? Jo, no". Així de clar ho deixà anar mentre tenia a darrere els polítics, que feren uns discursos totalment diferents del del pregoner.

Tant el regidor Fernando Gilet com la directora general de Cultura, Isabel Cerdà, i el conseller insular de Presidència, Jaume Juan, parlaren de "defensar" la cultura escrita i "la nostra llengua", però en cap dels tres discursos l'anomenaren català. El pregoner va anar molt més enllà i els recordà el "fracàs històric del Govern" sobre l'elecció de llengua als centres. "El 78,9% dels pares han triat el català", sentencià enmig de mamballetes del públic, i els recordava que aquí "no tenim conflicte lingüístic".

En acabar el discurs, amb un contundent "defensar la llengua i la cultura no és cap delicte", de la comitiva tan sols el president del Gremi dels Llibreters, Francesc Sanchís, l'aplaudí. Precisament Sanchís, amb un llaç quadribarrat a la solapa, havia subratllat que la llengua catalana "és una eina de cohesió social".

Una vegada conclosos els parlaments, tothom en tenia opinió: "Un pregó ben valent", assegurava l'editor i llibreter Francesc Moll; Miquela Serra i Maria Barceló, de les llibreries Quart Creixent i Lluna, també el lloaren. Glòria Forteza-Rey (Embat) també fou contundent: "M'ha agradat ben molt".

Les valoracions eren positives. El que no comentaven tan en positiu els llibreters era l'emplaçament de la fira al parc de les Estacions. Els professionals recorden que l'any 2007 ja es "torraren" en aquest indret. "El lloc és cèntric, però hi falten arbres", deia Forteza-Rey, mentre que Miquela Serra hi afegia que "segons a quines hores, amb aquest bater de sol, no passeja ningú per aquí".

Durant deu dies, amb sol o no, les parades de la Fira i de la Setmana del Llibre en Català ocuparan l'entrada del parc amb milenars de títols per remenar. A la Setmana, només n'hi haurà d'autors de les Balears i que, a més, no siguin novetats. Per part seva, a la Fira s'hi podran trobar les noves propostes editorials en les dues llengües.

Set llibreries, dues menys que l'any passat, participen en aquest esdeveniment que, com digué Francesc Sanchís, suposa donar a la ciutat un "alt contingut cultural" i fer-la "vehicle de la nostra consciència com a poble".