L'anell d'or, amb una pedra d'onix, fou localitzada en un lloc central de les restes.
L'anell d'or d'un patrici i una plomada són els màxims símbols trobats a Son Espases sobre la fundació de la ciutat de Palma per part dels romans en el segle II aC . Entre les restes localitzades en els 62.000 metres quadrats excavats, aquests elements serveixen per confirmar que l'assentament militar s'establí a la zona on avui s'ubica l'hospital de referència i que a partir d'allà fixaren l'estructura de Palma. La plomada, en forma d'àmfora romana, marcava la zona zero. La troballa se situava devora un conjunt de pedres i estava depositada en perpendicular al centre de les estructures. Era l'anomenat àugur, un sacerdot de l'antiga Roma que era l'encarregat de determinar segons els seus auspicis quin hauria de ser l'entramat de la planificació urbanística. Allà on col·locava hi determinava el decumanus -un carrer orientat en direcció est a oest- i el cardo -el carrer que anava cap al nord-sud-. Això formava part d'una cerimònia o ritual, segons expliquen els arqueòlegs que han treballat a la zona d'ençà del 2007. Devora, s'hi han localitzat restes d'algunes àmfores que degueren contenir vi. Allà, precisament, es marcà la zona de poder que fou Son Espases.
D'altra banda, l'anell d'or trobat en aquest indret tenia una pedra d'ònix i es localitzà "en un dipòsit totalment precintat", segons comenten els arqueòlegs. Aquest anell era d'un patrici -els únics que podien portar or- que podria haver finançat l'alçament de la ciutat. Ara, la joia és al Museu de Mallorca i l'estudia una experta de Barcelona. La intenció és determinar quina és la simbologia que presenta un home que porta una llança amb la mà i poder determinar quina podria ser la família patrícia -aristocràtica- que arribà a l'Illa. Els processos rituals començaren entre el 110 o el 112 abans de Crist i es perllongaren fins al 60 després de Crist.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Crec que la destrossa de Son Espases ha de quedar ben clara als llibres d'història. Com els polítics varen planificar construir a tota màquina un hospital horrorós a un lloc únic com aquest. Catalina Cirer, Aina Castillo, Rodrigo de Santos, Jaume Matas, Francesc Antic, Viçenc Tomas, Aina Calvo, Yolanda Garvi. CULPABLES TOTS I CADA UN D'ELLS.
Davant d'unes troballes tan valuoses com aquestes, en un indret com el de Son Espases, m'agradaria ben molt arribar a saber què se'n pensa o què se'n diu -des d'aquestes instàncies professionals arqueològiques- sobre tot aquell material ingent que, durant dies i nits, va ser enduit en camions des d'aquell lloc cap a uns altres, abans que s'hi iniciassin les excavacions arqueològiques! Se n'ha fet cap casta de seguiment? No se n'hi podrien haver extret d'altres peces tant o més valuoses que aquestes?