La Conselleria de Medi Ambient del Govern balear fa comptes de continuar aportant els 200.000 euros anuals al projecte energètic Molins de Campos, tot i que el pla que impulsà Jaume Matas com a ministre l’any 2002 sigui un negoci ple de pèrdues i gens efectiu, ja que en tres anys només s’ha generat una quantitat de corrent irrisòria.
Malgrat que el conseller Miquel Àngel Grimalt és conscient que el projecte és deficitari, des de Medi Ambient es considera que els doblers invertits anualment no es tuden perquè els 200.000 euros prevists en l’acord també es destinen a la conservació i a la divulgació d’aquestes infraestructures.
Per això, Grimalt apunta que "el conveni que signàrem amb l’Ajuntament de Campos el mantindrem, perquè volem ajudar en el projecte d’energia eòlica i a la vegada protegir, conservar i promoure els molins de Campos com a atractiu turístic i cultural, ampliant així el conveni anterior".
Gens d’electricitat
I és que, per exemple, un dels cinquanta molins que es restauraren, en concret a la finca de Son Toni Amer, només ha generat en els darrers tres anys 3.200 Kwh, una quantitat ridícula, atès que el consum anual d’una casa és de 26.000. A més, Matas prometé que la potència generada bastaria per donar corrent a tres cases i que es rehabilitarien per al projecte un centenar de molins.
Amb tot, però, la Conselleria de Medi Ambient troba important mantenir el conveni per la millora visual que ha suposat la rehabilitació dels molins, que majoritàriament es troben a la carretera que du de Campos a ses Salines i a la Colònia de Sant Jordi.
Gràcies a l’acord signat el desembre de 2007, es creà una comissió de seguiment formada per dos representants de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambient, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, i dos representants de l’Ajuntament de Campos.
Les funcions d’aquesta mesa es basen en la resolució de conflictes que es puguin plantejar entre les parts quant a l’aplicació del conveni, la seva interpretació, la gestió i solució de conflictes en cas d’extinció o resolució del conveni i, finalment, el control i el seguiment dels compromisos adquirits entre les dues parts.
Així les coses, el projecte que volgué impulsar Matas a Campos fou una venda de fum, i el fum, precisament, no fa girar molins. Malgrat que la idea original fos bona, tal com recorden els propietaris de molins afectats, encara avui ningú no ha vist les plaques fotovoltaiques promeses, ni la sembra de plantes autòctones ni doblers per la venda d’energia.