algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
17°

Denuncien la connivència de Felipe VI i la Casa Reial espanyola amb el secessionisme lingüístic

229449

Aquest dijous ha transcendit una nova actuació de la Casa Reial espanyola que hauria de fer empegueir els monàrquics en general i els Borbons en particular: L'organisme ha atorgat el títol honorífic de 'reial' a l'autodenominada 'Acadèmi de Sa Llengo Baléà', un grupuscle que promou el secessionisme lingüístic.

Sobre aquest títol, que ha causat indignació i riallada, s'hi ha pronunciat la Plataforma per la Llengua Illes Balears. L'entitat ha volgut denunciar «la connivència de Felipe VI i la Casa Reial espanyola amb el secessionisme lingüístic».

«El secessionisme lingüístic, la pretensió que les diferents variants del català són llengües diferents, ha estat una eina per dividir, enfrontar i desapoderar els parlants. La raó última d'aquests moviments no ha estat mai defensar o valorar les variants, sinó reforçar la supremacia legal i simbòlica del castellà i impedir que els catalanoparlants, que units són molts milions de persones, puguin forçar l'Estat a tractar-los amb igualtat», assenyalen.

L'entitat ha apuntat que «s'ha explotat amb menys fortuna a les Illes Balears, on les denominacions històriques eren diverses (però mai 'baléà'). Es va intentar fins i tot a Catalunya, amb els moviments del 'tortosinismo' i el 'leridanismo', en l’època de les dictadures de Primo de Rivera i Franco... Tot i ser acientífic i contrari al consens filològic, s’ha practicat al País Valencià, on s'ha explotat la denominació històrica de valencià per promoure la divisió».

La causa dels atacs? Per a la Plataforma, «el nacionalisme espanyol castellanista veu una amenaça en la unitat dels parlants i per això intenta dividir la llengua. Atacar la unitat de la llengua és atacar els parlants!».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem, fa 7 dies
La monarquia hauria de ser declarada «odiosa i non grata». No ens aporta res de bo a la població de les Illes Balears, s'han apropiat indecentment del Palau de Marivent i a més ens generen una gran despesa econòmica a la Comunitat
Valoració:3menosmas
Per Ja ho val!, fa 9 dies
Jo no tinc res de monàrquic, però crec que don Felip ha signat, sense saber que signava. Ara bé, hi deu haver qualcú que si, que devia saber de que es tractava, però que no li va advertir a sa majestat i li va colar entre la paperassa d'ofici.
El que podem fer entre tots, és enviar un escrit a la Casa Reial, explicant que es tracta d'un error, i demanant la seva subsanació.
Valoració:-8menosmas
Per Monarquico, fa 10 dies
Soy monárquico y creo que la Casa del Rey ha cometido un grave error.
Parece que nuestro Rey está mal aconsejado.
Valoració:-10menosmas
Per Pobleret, fa 10 dies
No hi ha res gratuït.La casa reial sap ben bé que fa.Ha pres partit amb aquells que volen arraconar, i si poguessin eliminar ,la nostra llengüa ,la dels nostres padrins, avantpassats i comuna amb els germans d'altres contrades. No ho aconsseguiran
Valoració:21menosmas
Per Mascaró de Son Llodrà, fa 10 dies
Els borbons i els xovinistes ultra espanyols fan servir sempre la dita divide et impera (divideix i venceràs) per a intentar menystenir, devaluar i anihilar la nostra llengua.
Però ara han restat curts, segons el setciències dels màsters del PP-vox hi havia encara més idiomes : "mallorquí", "menorquí", "eivissenc" i "formenterenc"... cosa que els contradiu amb el "baléà"...(????!)

El què tenen en comú els "defensors" de la proliferació tot d'una de llengües quan es refereixen a la llengua catalana / valenciana és, a més a més de la ignorància supina, que no l'han estudiada, o molt poquet, i sempre fan servir el castellà o espanyol que el dominen, i els domina a ells, molt més.

La solució per a evitar que els xovinistes espanyols nos intentin aixecar més la camisa és informar-se bé de com funcionen les llengües, estudiar més i millor la nostra llengua i no amagar-la.

No cal afegir-hi res més.
Valoració:21menosmas
Per xisca, fa 10 dies
Altre pic els Borbons... Primer en Felip V , i ara en Felip VI. Com pot ser que passin aquestes coses al segle XXI ? Que no tenen assessors i secretaris ? Me permet el luxe de demanar.li al tal Felip VI, que torni a repassar els papers, rectifiqui sàviament, i engegui els responsables d'aquest mal entès.
Valoració:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente