Miquel Gelabert, secretari general de l'STEI, ha visitat l’estudi d’Ona Mediterrània avui 24 de juliol. Ha estat en el matinal de Sol i Sal. Aquí l’entrevista sencera:
Normalització lingüística: «Ens quedam tot sols, com a sindicat, quan exigim que el català sigui un requisit en el sector públic. Encara manca regular el tema del coneixement del català a l’àmbit local (ajuntaments) i en el sector de sanitat. Hauria de ser normal que els empleats públics tenguin coneixement de la llengua catalana i puguin atendre en català normalment. Pel que es refereix a les proves de selectivitat: qui vulgui la prova en castellà té dret a tenir-ho però que per defecte s’entreguin en català. De la normalitat en volen fer conflicte».
Relació amb l’Assemblea de docents: «Relació de respecte. Vàrem fer una feina paral·lela. Hi va haver una guerra sindical quan es formaren sindicats».
Conseller Martí March: «Quatre anys no basten. Des del 99 a les Illes l’alternança ha estat cada quatre anys. Venim d’una legislatura, 2011-2015, en què han no només afectat les polítiques autonòmiques sinó també estatals i europees. Quan venim d’uns fons inacceptables, a vegades les expectatives són molt altes i volem que les coses s’arreglin en dos dies. Nosaltres consideram que quatre anys no basten. Som unes Illes amb un espoli fiscal. Se’ns maltracta com a territori dins l’estat espanyol».
Pacte per l’Educació: «Des del primer moment que vàrem poder treballar en aquest pacte consideram que un pacte és bo. Pareix que d’educació tothom en sap però fins que l’educació no sigui el centre social i econòmic els pactes farem voltes al mateix. El que no acceptaríem és el model de gestió privat, que és el model de gestió de l’escola concertada. Enguany feim quaranta anys i en volem fer quaranta més, si pot ser».
Exàmens oposicions: «La majoria de queixen venen de Formació Professional i de règim especial. Venim de vuit o nou anys que no hi havia hagut oposicions. Han confluït una sèrie de punts que han duit a aquest malestar. Fins el darrer moment no se sabia quantes places s’oferirien. La mitjana entre opositors i llocs era molt baixa. A la prova pràctica no hi ha hagut un criteri transparent i, a més, el tribunal té unes potestats».