100.000 milions de dòlars per cada habitant de la Terra
Els Emirats Àrabs han enviat, amb èxit, una sonda a Mart. La sonda Hope Probe orbitarà al voltant del planeta veí durant els propers quatre anys, hi ha arribat després de set mesos i 494 milions de quilòmetres de viatge. La seva missió és recollir informació sobre l'atmosfera del planeta vermell, el clima i les estacions, amb l'objectiu de descobrir per què Mart va perdre gran part del seu oxigen i, per tant, gran part de la seva aigua.
PSOE i Unidas Podemos es varen comprometre a derogar la 'llei Mordassa', però no ho han fet
El Govern espanyol ha anunciat, a corre-cuita, la seva intenció de revisar les penes que tenen a veure amb la llibertat d'expressió. Coincidint amb la imminent entrada a presó del raper Pablo Hasél, el Ministeri de Justícia espanyol ha informat que està preparant canvis per despenalitzar els delictes relacionats amb «excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió».
Ahir i avui: 'Pac qui deu! Mori el mal Govern!'
El manifest que es va llegir aquest passat diumenge a tots els municipis de Mallorca recorda que «les motivacions que provocaren l’esclat de l’aixecament agermanat són múltiples i provenen de segles anteriors (...) Entre els principals objectius dels alçats trobam els de posar fre a la corrupció duta a terme per part de les oligarquies ciutadanes; una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca. A més a més, la revolta contra l’espoli fiscal, tenia importants continguts socials, fins a arribar a proclamar que 'cap captiu de la terra no podia ser esclau'».
Paraules per a n'Arcadi
N'Arcadi Oliveres, l'economista i activista per la justícia social i la pau, «està greument malalt i l’horitzó que té davant és breu en el temps», segons informa la seva família, que ha tengut l'excel·lent iniciativa de posar en marxa un web amb la intenció de fer arribar a n'Arcadi les mostres d’afecte que puguin sorgir d’aquelles persones que d’alguna manera o altra s'han creuat amb ell o han compartit un tros de vida.
Hongria, Polònia i Espanya, la vergonya de la Unió Europea
En els temps actuals, al Món hi ha Estats que són potents econòmicament i militarment i això els converteix en potències a la seva regió i al seu espai d'influència. Malauradament, però, quan encetam la tercera dècada del segle XXI, moltes d'aquestes potències mundials no són exemple de funcionament democràtic, ni de compromís amb els Drets Humans. Ans al contrari. En alguns casos aquestes potències són, directament, dictadures. I en altres casos, són democràcies tutelades, amb fortes mancances en la protecció dels Drets Humans i que promouen, amb diferents graus de dissimul, la persecució de persones i col·lectius d'opositors polítics.
Una història prodigiosa
Aquests dies està en marxa una campanya de micromecenatge per fer possible l'edició del llibre, coordinat per Carles Viñas, 'Història de l'Esquerra Independentista'. 'Història de l'Esquerra Independentista' es presenta com «una obra enorme que relata en profunditat i rigor la trajectòria de cinquanta anys d'aquest moviment, des de la seva gestació fins a l’actualitat, amb l’objectiu d’oferir al lector una eina que li permeti conèixer amb precisió la seva incidència en els esdeveniments polítics i socials dels darrers temps als Països Catalans».
La vacuna de la unitat
Tal i com va informar dBalears, les Illes Balears són el territori de l'Estat que rep menys vacunes per habitant. Una nova dada tan escandalosa, com previsible. Tots els indicadors, sempre, indefectiblement, mostren que l'Estat espanyol maltracta les Balears. Ho hem dit moltes vegades: la relació de l'Estat espanyol amb les Balears és la típica entre una metròpoli i una colònia.
El cas de Pablo Hasel, una nova injustícia
El raper Pablo Hasel ha rebut una notificació judicial que diu que disposa de deu dies per a ingressar «voluntàriament» a la presó. Els tribunals espanyols han condemnat el cantant a nou mesos i un dia de presó per «enaltiment del terrorisme amb l'agreujant de reincidència» i per «injúries i calúmnies a la corona i a les forces i cossos de seguretat de l'Estat». Aquesta condemna se suma als dos anys de presó imposats el 2014 per «enaltiment del terrorisme», per la lletra d'algunes de les seves cançons.
Una vegada més, gràcies docents!
«Indubtablement, una part de la funció de l'educació consisteix a ajudar-nos a escapar, no del temps que ens toca viure, perquè estam atrapats en ell, sinó de les limitacions emocionals i intel·lectuals del nostre temps», va escriure Thomas Stearns Eliot, més conegut com a T. S. Eliot, que va ser poeta, escriptor, dramaturg i, també, professor universitari.
Pressuposts de l'Estat: 3 vegades més despesa en recerca militar que en recerca sanitària
Una de les conseqüències de la manera com es va fer la Transició espanyola i una de les explicacions de perquè el Regim del 78 està tan blindat és que, avui, l'Estat espanyol manté una casta militar privilegiada i gairebé intocable. La vacunació irregular dels caps militars és només un botó de mostra més de com entenen els militars espanyols el funcionament d'un sistema que els continua privilegiant sistemàticament. N'hem parlat molt de la vacunació del cap de l'Exèrcit i la seva camarilla, però és molt més important, significatiu i transcendental analitzar què passa amb els pressuposts pel que fa a despesa militar.
Mallorcat, una eina útil
La Direcció Insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca ha posat en marxa Mallorcat, una eina d’autoaprenentatge de nivell inicial de català que és, també, un recurs didàctic per a docents que fan ensenyament a distància per a adults.
La llei i l'embut
No deixa de ser sarcàstic que el poder judicial, incapaç de renovar els seus òrgans de govern, que tenen el mandat caducat des de fa anys, intervengui en el cas de l'ajornament d'uns mesos de les eleccions al Parlament de Catalunya per raons sanitàries.
Si trobau que invertir en cohesió social és car, provau amb la fractura social
«Si vostè creu que l'educació és cara, provi amb la ignorància» va formular qui va ser president de la Universitat de Harvard, Derek Curtis Bok. I aquí, durant molts anys, es va actuar com si pensàssim que l'educació era massa cara. Podem recordar com a les zones costaneres de Mallorca i a Eivissa, a partir del mes de maig, molts estudiants de batxillerat desapareixien dels instituts i se n'anaven a fer de cambrers. Cobraven un mal sou i bones propines.
I entre la decadència, de sobte, la poesia
El camí cap a l'abisme no és un camí recte. Els Estats Units ja fa anys que viuen en decadència. La caiguda d'un altre imperi. Donald Trump és un megalòman foll. Un Calígula ignorant. Un Narcís antisistema que va prémer l'accelerador. I, lògicament, a les eleccions va guanyar el candidat que no era Trump.
D'un exili a un altre
«(...) Tu ens voldries tots junts aquest any i tots els anys, però jo no sabria enganyar-te, mare. Jo no el voldria passar amb tu, aquest Nadal. No el voldria passar amb tu perquè a la teva petita església de raval el clergue predicarà en una llengua que no és la nostra i a mi em faria riure el pobre mossèn Pere embarbussant-se entre zetes i ces. Em faria riure i em faria tremolar de ràbia. No. No el voldria passar amb tu perquè, digues-me, quina joia podria resplendir en la nostra taula si dintre les presons hi ha tot de germans nostres que fa tant de temps que s’hi estan consumint, que s’hi moren de tristesa, martiritzats sovint, escarnits en llur amor i en llur coratge? No el voldria passar amb tu perquè hi ha massa gent que mor de fam i de vergonya...»
Manifestar-nos contra l'espoliació fiscal... i contra el feixisme
La concentració esdevinguda manifestació que es va fer dimarts passat a Palma en contra de les mesures del Govern per intentar aturar la propagació de la Covid-19 i que afecten greument milers de comerços, mereix algunes reflexions que intentarem ordenar i expressar telegràficament.
Laporta i Font, units fent força
El Futbol Club Barcelona és l'organisme català amb més projecció al Món. Es calcula que té uns 400 milions de seguidors a tot el Planeta i un impacte sobre molta més gent encara. Els jugadors del Barça són icones mundials i el president del club és molt més conegut que el president de la Generalitat, el batle de Barcelona i, de fet, molt més conegut que qualsevol president de qualsevol institució europea.
El Tio Leandro, les portes giratòries i la factura de la llum
Josep Gimeno i Montell, conegut pel nom artístic de Pep Gimeno 'Botifarra', és un cantaor tradicional valencià que s'ha dedicat durant molts d'anys a recollir i recuperar cançons de la gent de les comarques valencianes. Una de les seves fonts és el Tio Leandro, de qui explica que deia que «quan el Senyor va fer la llum, jo ja devia dos rebuts».
L'Emèrit sense mèrit
Les alegries republicanes, de moment, duren poc. Aquest dimarts, els lletrats del Congrés espanyol dels Diputats admetien per primera vegada (després de cinc negatives anteriors) la possibilitat de que es creàs una comissió d'investigació sobre alguns dels robatoris perpetrats per Juan Carlos de Borbón.
N'Adri torna a casa
Aquest dilluns ben de matí ens arribava la bona notícia que Adrià Carrasco ha tornat de l’exili després de gairebé tres anys a Bèlgica. El jutjat d’instrucció número 3 de Granollers ha arxivat el seu cas perquè considera que no hi ha proves que acreditin que cometés cap delicte Han passat 1.007 dies des que Adri Carrasco va partir de ca seva, el 10 d’abril de 2018, quan la Guàrdia Civil va trucar de matinada per detenir-lo, acusat de rebel·lió, sedició i terrorisme.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés
- Rebutgen indemnitzar amb 300.000 euros una dona que va patir seqüeles després de ser operada a l'Hospital de Manacor