El plus de 22.000 euros
Des de fa anys, alguns càrrecs públics del Govern que tenen la seva residència fora de Mallorca cobren, a part del seu sou, un plus de 22.000 euros, que és una quantitat prou elevada, ja que la majoria dels ciutadans de les Balears que tenim la fortuna de cobrar un sou, aquest és inferior als 22.000 euros.
República digital
Els propers divendres i dissabte, 27 i 28 de novembre, es farà el XXXIII Seminari Blanquerna. La primera sessió serà a les 18.30 i tot seguit es farà la xerrada titulada 'La Lluita Digital de Catalunya' a càrrec del president Carles Puigdemont i de Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya.
En la mort de Willy Kuijpers (un dels nostres)
Aquest dimarts passat va morir el militant independentista flamenc i exeurodiputat, Willy Kuijpers, a l'edat de 83 anys. Kuijpers havia nascut a Lovaina l'1 de gener de 1937 i va ser un lluitador incansable en favor de la independència de Flandes i solidari amb les lluites d'emancipació nacional dels pobles d'Europa i del món. Kuijpers era, lògicament, favorable a la independència dels Països Catalans i també d'Euskal Herria. L'Aberri Eguna de 1975, amb Franco encara viu, va exhibir, juntament amb Walter Luyten, una ikurriña, aleshores un símbol il·legal, davant l'Ajuntament de Gernika. Ambdós varen ser detinguts i maltractats per la Guàrdia Civil, cosa que provoca l'enèrgica protesta del Govern de Bèlgica.
Decidir polítiques a partir de dades
Fa ben poc dedicàvem l'Apunt a recordar que per fer política és necessari tenir ideals, però que per fer gestió política són essencials dos vectors: terminis i pressupost. Avui, tan imprescindible com tenir ideals i poder-los desenvolupar amb terminis raonables i pressuposts suficients, és disposar de dades.
A Catalunya només hi ha un milió i mig de contraris a la independència
Un dels pocs arguments de polítics i opinadors espanyolistes a Catalunya consisteix a repetir una i mil vegades, amb diferents formes, la mateixa mentida: a Catalunya «només» hi ha «2 milions de favorables a la independència i cinc milions i mig que no ho són».
Política: terminis i pressupost
La política és, sobretot, ideals. Però aquests ideals, sense una bona gestió, no serveixen de res. Avui per avui, gestió política vol dir, bàsicament, terminis i pressupost.
L'hora dels falcons
En un món commocionat per la pandèmia de Covid-19 i amb qui ha fet el paper de líder i jutge universal, els Estats Units d'Amèrica, centrats en dilucidar qui els presidirà durant els pròxims quatre anys, sembla haver-se destapat la caixa dels trons, i conflictes que romanien latents han esclatat de nou.
Convé que no oblidem...
Duim tres dies de judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017 i ja ha servit per fer-nos varis recordatoris de fets relacionats amb aquells atacs que convé no oblidar mai.
Onze de Pego
Pego és un municipi valencià situat a la comarca de la Marina Alta. La població ha estat sacsejada aquests darrers dies per una operació de la Guàrdia Civil espanyola de clar biaix ideològic que s'ha saldat, de moment, amb la detenció d'onze veïns.
Qüestions pendents de resoldre
Aquest dimarts, més de tres anys després dels fets i una vegada tancat el judici contra Trapero i altres comandaments dels Mossos, comença a l'Audiència Nacional espanyola el judici a tres suposats membres de l'escamot islamista que va perpetrar els assassinats del 17 d'agost de 2017 a la Rambla de Barcelona i a Cambrils.
Guanyar les eleccions i perdre l'agenda
Seria bo que ningú confongués l'eufòria per la derrota de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units d'Amèrica, amb alguna mena d'alegria per la victòria de Joe Biden.
Una xacra que no s'atura
Aquests dies d'intensa atenció sobre l'actualitat internacional, un nou cop duríssim, l'assassinat d'una dona de 32 anys al Secar de la Real (tes setmanes després de l'assassinat d'una dona de 36 anys a Peguera) ens recorda que la terrible xacra dels assassinats masclistes
La caiguda d'un imperi?
Trenta anys després de l'enfonsament de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), els Estats Units d'Amèrica trontollen en tant que imperi que ha exercit l'hegemonia política, econòmica, tecnològica, militar i cultural.
El proper president dels EUA
Ja vos podem avançar que el president dels Estas Units d'Amèrica de la propera legislatura serà un home blanc, vell, ric, de passat obscur i de mal estudiant, autoritari, narcisista, amb l'ombra d'haver practicat assetjament sexual a dones i al servei del poder econòmic.
És la mallorquina una societat cohesionada?
La societat mallorquina -i la de les Illes Balears- és una societat oberta i interconnectada... però és una societat cohesionada? Estic temptat de respondre la meva opinió basada en les meves vivències i intuïcions, però crec que és més útil deixar escrit que ens convendria molt tenir una resposta més científica sobre aquesta qüestió essencial.
Fake atestats
De la mateixa manera que sempre hi havia hagut notícies falses, però aquests darrers anys han fet fortuna les fake news, des del cor de les tenebres policials, que són les casernes de la Guàrdia Civil espanyoles, on, des de temps immemorials s'han inventat proves i s'han 'cuinat' acusacions, ara ofereixen al món una actualització de les seves mentides: els fake atestats.
Detencions que uneixen
Hi ha una escena de la pel·lícula dirigida per Josep Maria Forn, 'Companys, procés a Catalunya', en la qual Lluís Companys, detingut en una dependència policial espanyola, expressa una reflexió en veu alta que diu: «el mal de les esquerres és que només estem units mentre ens tenen a la presó». Òbviament és impossible saber si el president Companys va fer aquesta reflexió en aquell moment, però com diu l'adagi, 'se non è vero, è ben trovato'.
Cal reduir els sous dels càrrecs públics
En els moments de crisi que vivim, la funció exemplar dels càrrecs públics és més important que mai. Per aquesta raó consider que els càrrecs públics i els alts funcionaris haurien de fer el gest exemplar de baixar-se ostensiblement el sou (i, sobretot alguns 'complements').
Prohibició de les armes nuclears
De totes les armes creades per l’ésser humà, les nuclears són les més destructives, inhumanes i indiscriminades. El grau de devastació que causen i els seus efectes radioactius (que són persistents, es propaguen i produeixen danys genètics gravíssims) no es poden comparar amb cap altra arma. Són una amenaça a la supervivència humana. Una sola bomba nuclear detonada sobre una gran ciutat podria matar milions de persones. L’ús d'unes quantes bombes nuclears mataria directament milions de persones, alteraria el clima global i causaria una fam generalitzada.
Participem-hi!
L'Obra Cultural Balear ha posat en marxa un procés participatiu de recollida d'idees i propostes amb l'objectiu de fer més atractiva i participativa la Diada de Mallorca, amb l'horitzó de que siguin implementades a partir de la Diada de 2021.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés
- Rebutgen indemnitzar amb 300.000 euros una dona que va patir seqüeles després de ser operada a l'Hospital de Manacor