El quarter dels carrabiners és història
L'emblemàtic edifici del quarter dels carrabiners de la Colònia de Sant Jordi, tot i les reiterades sol·licituds de conservació realitzades per diferents col·lectius, va ser esbucat ahir després que fa unes setmanes en llevassin les teulades i les persianes.
Fa 20 anys que la pluja negà Mallorca
Dimecres, 6 de setembre de 1989, una data que quedà marcada en la història del Llevant i del Migjorn mallorquí. Els diaris de l'època parlaven de la catàstrofe més gran dels darrers cent anys. Deien que la comarca era una gran llacuna. Carreteres, camins, camps, cases, animals (45.000 pollastres i 500 porcs morts), ponts, cisternes, tot, tot va rebre, i sobretot, a Portocolom. Allà va haver-hi tres morts, tres treballadors de l'hotel El Corso. En definitiva, un desastre que perviu en la memòria dels que el van viure, com ja perdurava en la retina dels vells de fa vint anys la torrentada del 1932.
Platges o abocadors?
On nedam, a platges o abocadors? Aquesta és la pregunta que aquest estiu molts usuaris de la costa manacorina s'han fet. El portell d'entrada a cala Varques ha estat tot l'estiu amb una muntanya de fems. Després de la denúncia d'alguns usuaris, l'Ajuntament hi instal·là un cartell que prohibia tirar-hi fems. Ara hi ha el cartell i els fems. Ara cala Virgili, o cala Petita, com mostren aquestes imatges, fan que aquells qui gaudeixen de la naturalesa i de les platges de la nostra illa s'empegueeixin . En alguns casos, la brutor de les platges arriba a la costa amb els temporals. A més, com assenyalaven alguns banyistes que s'acostaren a cala Virgili, "saps que sempre pots trobar-hi alguns plàstics, o deixalles arribades per la mar, però la gran quantitat de bosses i fems acumulat no sembla normal". A cala Petita, una cala verge pròxima a Porto Cristo, aquest cap de setmana s'hi acostaren alguns excursionistes i quedaren horroritzats de la quantitat de brutícia que acollia el petit indret.
Els tassons... al fems
De reciclar els tassons, res de res. Alguns dels responsables dels bars que hi ha dins el recinte del parc de la Torre de Felanitx, on des del passat dia 21 i fins dia 29 se celebren les conegudes revetles de les festes de Sant Agustí, culpen l'Ajuntament de no poder reutilitzar els vasos reciclables, perquè no els podien netejar tot i l'ordre de la Conselleria de Salut.
Enhorabona, cossiers!
Els joves cossiers mostraren al poble tots els balls que han après els darrers onze mesos. Foto: J. Socies Sant Bartomeu, la festa, els balls, les corregudes d'en Banya Verda, l'olor d'alfabeguera, la gernació i els nous cossiers han fet de les festes patronals de Montuïri un espectacle que ha arreplegat curiosos de tota l'Illa i estiuejants, que han gaudit i xalat al costat del viletans amb les danses dels Cossiers. Montuïri està d'enhorabona, la tradició continua amb força i amb cares joves que asseguren els balls uns anys més. Ahir, dia del patró, debutaren dos dels setze cossiers que encara no s'havien estrenat enguany: Miquel Lluís Arbona i Toni Sanchez. Ho feren al costat de cinc dels seus companys que ja gaudiren de la màgia dels Cossiers el dia de la Mare de Déu d'Agost. Tomeu Fullana, Miquel Miralles, Miquel Ginard, Toni Bergas i Miquel Àngel Sansó interpretaren les nou danses que ballen actualment els Cossiers de Montuïri, entre les quals cal destacar-ne dues de les més esperades del dia de Sant Bartomeu.
Els nous cossiers fan la festa
Quan faltaven cinc minuts per a les set, dins la casa de la vila els set nous cossiers esperaven amb el rostre desencaixat: notaven dins el cor una mescla d'alegria i nerviosisme alhora. A fora, els joves entretallaven la música dels xeremiers amb els crits de "Cossiers, cossiers". Ja no hi havia marxa enrere: onze mesos d'assajos havien de veure el fruit tal com ho feren els seus companys el 15 d'agost. Les set en punt era l'hora de pujar els cinc escalons del cadafal i ballar, dansar, perpetuar la tradició i fer la festa. Montuïrers i visitants embogien. De sobte, el silenci: Tomàs Salom, el flabioler, sonava Flor de murta. Al setè toc de tamborí, Josep Canuto, Dama, i els cossiers Toni Miralles Martorell, Toni Miralles Niell, Gaspar Mas, Joan Albert Cerdà, Tomeu Verger i Tomeu Rafel Ginard ballaven, feien el que sabien, però aquest pic amb les mans i les cames tremoloses i sota l'atenta mirada d'una plaça Major que els tenia l'ull damunt.
Alerta als tassons reciclables
Ahir vespre, començaren les anomenades revetles de Felanitx i els assistents hi feren servir tassons de poliuretà, més coneguts com tassons reciclables. Avui hi torna a haver revetla i molts dels recipients per beure usats ahir tornaran a ser emprats pels assistents als concerts, que tindran...
La somera, el dimoni i sant Antoni
Son Macià va demostrar ahir que sap acceptar les crítiques i alhora fer-ne befa. Per això, l'Encloset -nom amb què s'ha rebatiat l'ensierro de l'any passat- d'enguany va resultar un acte de bon humor i festa. Es feren tres curses. En la primera, sant Antoni i els dimonis macianers en foren els protagonistes, sortiren amb calçonets, tot un espectacle. En la segona correguda pels carrers de Son Macià, entre Ca les Monges i l'edifici municipal, la més destacada fou una somera. I en la tercera, la més lenta, va tenir tres protagonistes: un pastor, el seu ca i un porcell de llet. La befa Tocades les vuit del matí i encara amb les darreres notes de la revetla sonant, unes 200 persones, equipades amb camisa blanca i mocador vermell, esperaven el "txupinasso", entre càntics i oracions al patró Sant Roc.
“Els detinguts havien d'anar als jutjats sense grillons”
El comissari de la brigada de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional reconegué que és el responsable de no haver comunicat les ordres emeses pel cap superior de la Policia de les Balears, Bartomeu Campament, en les quals s'assenyalava que els cinc detinguts pel cas Palma Arena no fossin traslladats emmanillats. Així es féu públic ahir després que al matí el delegat del Govern, Ramon Socias, hagués assegurat que ell mateix donà la indicació que els arrestats no duguessin grillons. Socias va anunciar que havia encarregat un informe per tal de conèixer en quin esglaó de la cadena de comandament s'hauria produït l'incompliment.
Dreceres de competició a Sant Salvador
Per pujar a peu al cim de Sant Salvador, o a qualsevol muntanya, les dreceres sempre ajuden a suportar millor la llarga caminada, però fa uns anys que al puig felanitxer agafar-ne una gairebé s'ha convertit en un risc més que en una ajuda. Això és perquè els camins i caminois són una autèntica pista de corregudes, les mountain bikes baixen amb gran velocitat en molts casos sense aturar-se abans de creuar la carretera que condueix al puig, amb el perill que això comporta. Els veïns de Felanitx assenyalen que fa uns anys que a poc a poc augmenta el nombre d'aficionats a les dues rodes que hi acudeixen, com ha denunciat Llàtzer Méndez al seu blog. Aquest assenyala que "s'ha posat de moda fer un descens amb bicicleta de muntanya per les dreceres de Sant Salvador a qualsevol hora del dia". Els corredors hi van equipats i molts d'ells ascendeixen fins a dalt del puig amb els seus vehicles per després realitzar la baixada pels caminois que hi ha als costats de la carretera general asfaltada.
El relleu
S'acosten les festes de Sant Bartomeu i allò que fa un any era un sentiment de comiat avui s'ha transformat en esperança, il·lusió i ànsies de gaudir de la nova promoció de Cossiers. Setze joves emprengueren fa mesos amb moltes ganes i amb molta dedicació el que consideren "tot un honor" i "el somni de la meva vida".
300.000 € per mantenir els molins de Campos
La producció real d'energia dels molins de vent per extreure aigua del pla de Campos ha estat "irrisòria" i "ridícula", segons manifestaren ahir el batle, Guillem Ginard, i el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, en la presentació del conveni entre ambdues institucions pel manteniment dels 54 molins que formen la ruta dissenyada pel Ministeri de Medi Ambient sota la direcció de qui aleshores n'era el ministre, Jaume Matas.Segons Guillem Ginard, "a dia d'avui són una vintena els que produeixen energia elèctrica aprofitant la força del vent, amb una facturació anual de devers 10.000 euros".
A la Colònia de Sant Jordi, qui vol ànneres s'ha de banyar el cul
Després de quatre anys amb animals de goma, la tradicional amollada d'ànneres a la Colònia de Sant Jordi s'ha adaptat a la nova moda del plàstic, lluny de la polèmica de cada any que es viu a Can Picafort. Els coloniers i els visitants es conformen amb les gratificacions que s'obtenen per cada figura agafada.
El Pina s'exilia
Enguany han dit prou. Tota la plantilla del Pina Club de Futbol no aguanta més i ha decidit anar a jugar al nucli veí d'Algaida. "Tenim uns vestidors apuntalats, no hi ha prou llum per poder-nos entrenar, hem de realitzar les tasques de manteniment del camp i, per poder-hi jugar, els mateixos futbolistes l'hem de regar i pintar". Així ho assenyalen els integrants de la plantilla del Pina.
Algaida sent la festa amb la dansa dels Cossiers
Algú sempre demana què tenen d'especial les danses dels Cossiers i la veritat és que és realment mal d'explicar: cal viure-ho, sentir-ho. I així ho feren ahir centenars de persones que seguiren el Quadrat que traçaren els Cossiers d'Algaida pels carrers del poble. Un poble...
Memòria fotogràfica
Ja ho diuen, que per conèixer el present d'un poble cal tenir esment del passat. I també diuen que amb les imatges un pot extreure una visió més nítida del que un dia fou el present. Per això Algaida fa una passa endavant i s'endinsa en el seu passat llunyà i recent amb la creació de l'Arxiu municipal...
L'amo del Sindicat en demana 6 milions
Sis milions d'euros, negociables a la baixa. Aquesta és la proposta que ha posat damunt la taula la propietat del celler cooperatiu del Sindicat de Felanitx.Aquesta xifra ha sortit en una de les reunions que està mantenint la comissió que han format l'Ajuntament de Felanitx, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes. La propietat ha suggerit aquesta quantitat amb la possibilitat d'abaixar-ne el preu si hi ha la possibilitat de formar part o de participar d'alguna manera en el futur ús del celler.
Més autonomia per als malalts d'alzhèimer de Mallorca
La investigació en l'ús de les noves tecnologies en els malalts ha conduït la Creu Roja a facilitar als habitants de la Part Forana que pateixen alzhèimer un nou sistema de vigilància passiva per fomentar l'autonomia tant d'usuaris com d'assistents.
Felanitx, lliure de Carpobrotus
L'Associació d'agents de medi ambient de les Illes Balears, Afib, amb una subvenció de Caja del Mediterráneo (CAM) i a través del seu programa d'ajudes al Voluntariat Ambiental per a la eliminació de plantes invasores a la costa sud de Mallorca, ha començat a eliminar d'arrel el Carpobrotus Edulis, nom llatí del bàlsam. Aquesta espècie vegetal també és coneguda popularment com a "corre-corre" o "patata frita", entre d'altres.
A l'agost, cala Agulla ressuscitarà
A finals de juliol, cala Agulla tindrà la mateixa arena que fa 18 anys, és a dir, entre 12 i 15 metres més de platja, i amb arena extreta del fons marí de la mateixa cala. Així ho anunciaren ahir la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de Capdepera, després d'analitzar l'estudi encarregat per la Conselleria i que ja ha estat tramès a la Demarcació General de Costes, que és qui ha de donar-hi el vistiplau i dur a terme aquesta regeneració tan reivindicada pels hotelers de Cala Rajada.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català