El GOB veu passar un any més sense aprovar el PORN de Campos
El proper dia 9 de juny, finalitza el termini per aprovar el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) per a la zona del Trenc i el Salobrar de Campos. Es tracta d'una data límit que el GOB veu que, un cop més, no serà la que servirà per tirar endavant aquest important procediment per a la preservació d'un lloc emblemàtic de Campos i ses Salines.
“Arribarem fins al final”
L'Ajuntament de Manacor continuarà lluitant "fins on la llei ens permeti", "fins al final" per evitar l'esbucament del pont del riuet a Porto Cristo. Així ho assenyalà el delegat del nucli costaner de Manacor, Joan Gomila.
Un milió per impulsar el sector boví de Campos
La Conselleria d'Agricultura ultima un pla pilot per a les explotacions ramaderes de la zona de Campos i ses Salines, segons mig anuncià la consellera Mercè Amer en la presentació de la Fira de maig de Campos. "Es tractarà d'un pla pilot, emmarcat en el desenvolupament rural que es negocia amb Madrid i que suposarà una inversió de l'entorn d'un milió d'euros, que revertirà en benefici del sector ramader de Campos i ses Salines", va manifestar Amer, tot i que no volgué avançar més coses perquè és un tema que encara s'està negociant amb el Govern central. La consellera també reconegué que les ajudes són les que són i s'ha de pensar que la Conselleria disposa d'un pressupost limitat. Tot i això, els pagesos i ramaders reben les ajudes compromeses, amb alimentació, sanitat animal o la modernització del sector, entre d'altres. En la presentació del concurs boví també foren presents els representants de les associacions de pagesos organitzadores, com Francesc Mascaró (de la UPA-AIA) i el president de l'Associació frisona balear, Miquel Vanrell. Aquest darrer comentà les dificultats que afronta el sector amb preus del litre de llet similars als de fa trenta anys.
El Pla no recicla com toca amb el porta a porta
El novembre del 2007 es completava el desenvolupament de la campanya d'implantació de la recollida de fems porta per porta a tots els municipis de la Mancomunitat, catorze. Ara, dos anys després, els resultats d'aquell impuls no acaben de ser els esperats, ja que gairebé el 80% del fems, tot i que cada dia un camió va a cercar-lo per fraccions al portal de casa, acaba en el contenidor del rebuig, igual com passava abans. Les xifres del 2006, abans de la recollida domiciliària, i les del 2009 evidencien que tan sols un 20% del fems acaba a les plantes de reciclatge; la resta va directament a la incineradora.
“Ara veim el final”
"Ara veiem el final del llarg procés judicial i social dels 68 apartaments de les Covetes". Així ho assenyalava Miquel Àngel March, del GOB, en un acte d'agraïment que els ecologistes i el PSM volgueren realitzar ahir in situ a les vint persones que fa quinze anys feren un aval de vint milions de les antigues pessetes que possibilità la suspensió de les obres i ara "gràcies a aquella gent avui podem dir que mai no s'acabaran aquests tretze blocs, construïts damunt la mateixa platja del Trenc", digué Biel Barceló, del PSM. Avui, les dues entitats tenen desset sentències favorables, "totes en la mateixa línia. Ara sols ens resta una sentència del Tribunal Suprem sobre les Normes Subsidiàries", manifestà March. L'any 1994 amb poc temps "s'arrasà la zona dunar, el pinar i el savinar" i s'aixecaren els blocs que encara hi ha a primera línia de mar entre les Covetes i la platja del Trenc. Ahir a les Covetes hi anaren un bon grapat de representants del PSM que van participar activament en la protecció de l'indret, com Maria Antònia Vadell i Antoni Sansó, exconsellers insulars.
El camp balear recupera la llavor perduda
A Mallorca, i a les Illes no fa gaire anys, abans de l'arribada del tursime, existien unes vint classes diferents de cereals de les anomenades varietats locals. Ara l'Associació de varietats locals de les Balears treballa per recuperar la biodiversitat agrícola de les nostres illes. Per això, s'ha impulsat un projecte, amb la col·laboració de l'IRFAP (Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera) i de la Conselleria d'Agricultura, que ha permès que enguany s'hagin pogut sembrar a la nostra terra aquelles varietats ja desaparegudes. Aquest fet ha estat possible gràcies que a la dècada dels anys 50 el Centre de Recursos Fitogenètics de l'INIA (Institut d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària) féu una prospecció de cereals a l'Arxipèlag i s'emportà llavors cap a Madrid, com ara el blat barba, blat barba blanc, blat valencià de canya buida, blat valencià de gra vermell, blat mort, blat algerià, blat xeixa candial, blat alemany blanc, blat mollar, ordi mallorquí, civada negra, civada rossa...
Campos: 914.000 € per a l'explotació de la costa
L'explotació dels bars, gandules i ombrel·les de les platges del Trenc, la Ràpita i les Covetes suposarà uns ingressos de 914.500 euros per a l'Ajuntament de Campos. La setmana que ve s'adjudicaran els 10 lots que ha tret a concurs el Consistori per a l'explotació d'aquests serveis durant aquest estiu i fins al proper 30 de novembre. Les xifres totals de l'explotació de la costa del municipi de Campos suposen la instal·lació de 1.086 gandules repartides entre les tres platges, amb les respectives 553 ombrel·les, fet que suposa un augment de 10 gandules respecte de l'any passat en un dels lots, però implica una important reducció si recordam que l'estiu del 2007 en una sola adjudicació hi entraven 620 gandules i 310 para-sols. A més, cal comptar-hi l'adjudicació de cinc bars, tres dels quals al Trenc, un a la Ràpita i l'altre a les Covetes, per un valor que oscil·la entre els 172.000 i els 60.000 euros. Aquesta setmana es poden presentar les sol·licituds d'explotació a la subhasta, que seguirà els següents criteris: millora del preu; experiència justificada en activitats anàlogues i millora en la forma de pagament.
Medi Ambient millora l'àrea recreativa del santuari de Bonany a Petra
La Conselleria de Medi Ambient ha realitzat una important millora de l'àrea recreativa del puig de Bonany a Petra, amb un pressupost de 28.000 euros.S'hi han instal·lat taules, bancs, contenidors, un bany per a persones amb mobilitat reduïda, a més d'una taula completament adaptada.
Objectiu per al 2020: millorar Cala Millor
La reconversió i millora territorial de la zona turística de Cala Millor ja té uns objectius ben marcats. Així ho presentaren ahir a l'auditori Sa Màniga el Consell de Mallorca i els dos ajuntaments implicats, el de SantLlorenç des Cardassar i el de Son Servera. Els tècnics del departament de Territori del Consell mostraren les línies mestres de l'avanç del pla de reconversió i millora territorial, un projecte que es presentà "perquè ara és l'hora d'opinar i fer propostes per millorar Cala Millor", assenyalà la consellera Dubon. Segons explicà el tècnic del Consell, Biel Horrach, "es tracta d'una zona costanera que va des de Cala Morlanda fins a la Costa del Pins i que s'ha format de manera desconnectada".
Felanitx posa les fites per fer salut
Promoure els hàbits saludables era un dels objectius que sortiren entre les propostes de l'Agenda Local de Felanitx. Per això, arran d'aquesta iniciativa i amb la col·laboració dels participants de la comissió de promoció social i educativa d'AL21, s'han dissenyat vuit itineraris als voltants del municipi amb l'objectiu de promoure la salut mitjançant l'activitat física. Aquests recorreguts tenen un mateix punt de partida i d'arribada i estan dissenyats per poder-se fer a peu o amb bicicleta de muntanya.
La promotora dels apartaments de les Covetes reclama 27 milions
Ja hi han posat una xifra. Els propietaris de la promotora Marina Ernts SL, declarada en fallida, reclamen al Consistori de Campos una indemnització de 27.324.015 euros pels 69 apartaments de les Covetes. Els promotors han registrat aquesta mateixa setmana un escrit a l'ajuntament en el qual exigeixen aquesta quantia a la Sala pels danys i perjudicis produïts "per l'anul·lació de la llicència". Així mateix, la promotora, que per primer cop fa efectiva la reclamació d'aquesta indemnització, ha presentat la valoració dels terrenys i dels edificis feta pel Colectivo Arquitectos Tasadores SA. L'informe assenyala que el valor actual és de 27.496.058 euros, al qual els promotors descompten 172.043 euros, que equivaldrien al valor dels terrenys.
Els propietaris s'impliquen en el parc de Mondragó
El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, i el director general de Biodiversitat, Vicenç Vidal, es reuniren aquesta setmana per primera vegada amb els diferents propietaris dels terrenys que s'inclouen dins el Parc Natural de Mondragó amb l'objectiu de mantenir un primer contacte entre els nous responsables mediambientals del Govern i els titulars dels terrenys d'aquest espai natural protegit. En la reunió mantinguda entre ambdues parts, Conselleria i propietaris, aquests explicaren al conseller i al director general diverses qüestions relacionades amb la seva condició de titulars dels terrenys protegits de Mondragó i la seva implicació en el manteniment. Així mateix, remarcaren que són els primers que volen la protecció d'aquest bell indret del Llevant de l'Illa. De la seva banda, el conseller Vicens i el director general Vidal expressaren la voluntat de la Conselleria de rebre la col·laboració i la implicació dels propietaris en la gestió del parc, com també la intenció de mantenir els convenis que permeten al departament autonòmic realitzar accions ambientals a Mondragó, compensant econòmicament els titulars per les limitacions en les activitats, usos o aprofitaments de les finques.
Madrid ajuda a netejar els deutes dels ajuntaments
L'abril del 2009 l'Estat espanyol oferia la possibilitat als ajuntaments d'elaborar un pla de sanejament amb vista a un màxim de sis anys i d'aquesta manera poder pagar i fer front els petits proveïdors. Però pel que sembla no tots els municipis s'assabentaren, o no volgueren adherir-se al Decret Llei 5/2009 al qual podien optar-hi tots.
Els veïns de Son Servera posen nota a l'Ajuntament
Els ciutadans de Son Servera han valorat la gestió dels seus representants polítics i fins i tot els han posat nota d'alguna actuació. Un total de 171 famílies del municipi han pres part d'una enquesta proposada per part de l'Ajuntament amb l'objectiu de conèixer quines són les prioritats, les necessitats i les mancances dels seus veïns, i tot per tal de posar en marxa un pla d'acció que millori l'entorn i la qualitat de vida dels serverins.
El sobrecost del carril bici romp l'equip de govern de Son Servera: Peña se'n va
Dies, setmanes i mesos de estira-i-arronses entorn de la polèmica pel sobrecost de les obres del carril bici entre Son Servera i Cala Millor han acabat amb la sortida del govern de la regidora d'Els Verds-Esquerra, Conxi Peña. Aquests problemes han fet que el Consistori quedi ara compost per Independents, PSOE i UM, formacions que així i tot mantenen la majoria dins la Sala.
Adéu definitiu: no hi haurà ni golf ni hotel als Pujols
La sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número dos de Palma ha confirmat definitivament la denegació de l'interès general per al projecte de camp de golf i hotel a la finca dels Pujols, ubicada entre l'Alqueria Blanca i Calonge dins el municipi de Santanyí, i descarta l'execució completa del projecte, que havia d'acollir un camp de golf de 18 forats (34 hectàrees); tres zones residencials (11 ha), que després passaren a ser un hotel; una zona comercial de 5.000 metres quadrats; zones d'ús públic (10,4 ha). Així, sumaria un total de gairebé 79 quarterades de terreny ocupat just al costat del llogaret de l'Alqueria Blanca. D'aquesta manera, el Jutjat número dos de Palma ha declarat caducat el recurs contenciós que va interposar l'empresa Proyectos Bekor, SL per no haver arribat a formalitzar la demanda contra la denegació de l'interès general d'un projecte de camp de golf i hotel a la finca dels Pujols. El departament de Territori ha assenyalat que es confirma definitivament la denegació de l'interès general del projecte i se'n descarta l'execució.
Sant Joan inicia una nova etapa
Peu de foto. "La manca de suport d'UM en moments de dificultats, seguida de la lamentable situació en què es troba el partit en l'àmbit institucional i els casos de presumpta corrupció que l'envolten". Així de clars deixà els seus motius, Maria Teresa Munar, quan renuncià ahir migdia, davant el ple de l'Ajuntament de Sant Joan, al càrrec de batlessa, que ocupava de les darreres eleccions municipals ençà d'acord amb el pacte de govern signat amb el PP.A la una del migdia, la sala de plens del Consistori era plena de gom a gom. La renúncia de Munar, expulsada temporalment d'UM, a la batlia -"s'hi anticipa, així, el relleu a favor de Joan Magro"- agafà "per sorpresa" els altres tres grups polítics: la UM de Francesc Mestre; l'Assemblea per Sant Joan, de Catalina Gayà; i el PSOE de Joan Mesquida. Ara, com assenyalà Gayà, "s'obre una nova etapa: assistim al final d'un període en què l'oposició no ha comptat per res i s'acaba la ingovernabilitat que ha provocat que costàs dur endavant els projectes".
Son Macià vol escola nova
Després d'anys de reivindicacions per aconseguir una escola nova, ahir arribaren a Son Macià un bon estol de picapedrers, pintors, arquitectes i personal del sector de la construcció per iniciar-hi les obres. La llàstima és que no hi podran fer res, ja que eren els 126 alumnes del Col·legi Públic Pere Garau de Son Macià, que aprofitaren la Rueta per disfressar-se i reivindicar la construcció d'una nova escola. D'aquesta manera tan original, pares, professors i alumnes volgueren fer sentir el seu crit d'auxili per "aconseguir un lloc en condicions, sense barreres arquitectòniques, higiènic, tampoc no demanam cap luxe", deia la presidenta de l'AMIPA, Bel Vaquer. Esquerdes, goteres, una escola plena d'escales, aules dividies en dues, sales prefabricades sense calefacció, tot això és el que hi ha en una escola que la Conselleria d'Educació va declarar obsoleta el 2001. "La nostra escola i la d'Ariany foren declarades obsoletes. A Ariany fa quatre o cinc anys que en tenen una de nova" assenyalà Vaquer.
“Ara més que mai la gent d'UM tenim el repte de fer feina”
Antoni Nicolau (Vilafranca, 1955) ocuparà demà divendres per segon cop la batlia del municipi. De la darrera vegada ençà ja ha plogut. Era l'any 1991, quan fou batle per un període de vuit mesos i estigué un poc més de temps com a batle en funcions. Ara, sota les sigles d'Unió Mallorquina, aquest empresari de la ceràmica explica quins són els seus reptes.Ja teniu experiència en això de ser batle ...Les coses han canviat molt en aquests vint anys i un batle d'aleshores gairebé sols anava allà a firmar. Ara no serà igual.Ho afrontau amb il·lusió?El que tenc són ganes de ser batle: tenc voluntat de fer coses, acabar el que s'ha començat i enllestir el que està en tràmit.
Sansó deixa la vara
Moment en què els membres del Consistori ovacionen el batle sortint, Jaume Sansó. "Gràcies, i visca la vila" eren les darreres paraules del ja exbatle de Vilafranca, Jaume Sansó. Al migdia la sala de plens de la localitat era plena per acomiadar Jaume Sansó (Més Vilafranca), després d'ocupar la batlia del municipi durant dos mandats amb el PSM i aquest darrer amb les sigles de +Vi, de "3.891 dies de batle" i de formar part del Consistori vilfranquer del 1987 ençà, "més de mitja vida". Sansó en el parlament va voler agrair el suport i la col·laboració dels seus regidors i féu un extens repàs dels projectes i obres que s'hi han realitzat al llarg d'aquests anys.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- Ataquen amb pintura el bust d’homenatge a Joan Mascaró i Fornés