Xorrigo, on tirar el fems camí de Ciutat
D'ençà que l'Ajuntament d'Algaida s'ha posat a cercar solucions per evitar l'acumulació de deixalles en els contenidors de fora vila del seu municipi, ha aparegut un nou punt marró, un abocador, tot i que en aquesta ocasió es troba dins el terme municipal de Palma, just al cim de Xorrigo i a pocs metres de la fita amb Algaida.Allà hi ha un gran clot, herència d'un antic maressar, i que sembla que a poc a poc ha servit principalment per a molts dels veïns de la zona de les Maioles com a abocador improvisat. A més de restes de poda i deixalles típiques d'una casa, hom hi pot trobar velles geleres, rentadores, carcasses de televisors, vidres i, fins i tot, el para-xocs de vehicles. Tot fa pensar que l'eliminació o recol·locació d'alguns dels contenidors de fems que ha duit a terme l'Ajuntament d'Algaida ha provocat aquest augment de les deixalles en aquest indret, ja no del seu terme, sinó de Palma. A la zona de les Maioles, cada cap de setmana són centenars els habitatges que acullen els seus propietaris, i molts d'altres ja han convertit el xalet o caseta en el seu habitatge habitual, en estar situat a pocs minuts de la ciutat.
La 'goma' ja és tradició
L'amollada d'ànneres de la Colònia de Sant Jordi, amb el seu format d'animals de plàstic, és molt ben acceptada. Així, lluny de polèmiques, cada primer diumenge d'agost són centenars els infants que acudeixen a agafar alguna ànnera de plàstic, un meló, una síndria o botelles de vi i cava. Enguany, poc després de les dotze del migdia, amb un sol que feia suar de valent i amb un nucli costaner com és el de la Colònia estibat de gent, centenars d'infants i algun grandolàs es tiraren a l'aigua a cercar el premi. L'amollada, recordaven els majors, antigament era més per als adolescents, ja que els animals vius eren més mals d'agafar, "ara això que tiren cau allà on cau, i ja no es mou". L'Ajuntament de ses Salines, aquesta vegada hi ha destinat 225 euros a premis, això vol dir que trenta de les ànneres de goma tenien premi de cinc o deu euros. Les síndries, de deu; i els melons, també de deu, també foren a parar a les mans dels nedadors més ràpids i valents. El cava i el vi que es deixà caure de la barca amb més delicadesa, per no fer mal a ningú, també va satisfer la majoria de participants, que ben orgullosos després mostraven el trofeu als familiars asseguts a la vorera damunt les roques.
El passat de Mallorca, del cel·luloide a YouTube
Més de trenta anys de treball realitzant vídeos arreu de les Illes Balears han fet que el fons documental d'Orestes Pérez sigui immens i de gran valor patrimonial per Mallorca. Ara, s'ha encarregat de penjar gran part del material al YouTube. Ja hi ha més de 400 vídeos, que recullen les tradicions, les festes o aspectes de la vida agrícola i ramadera balear.
Les obres del tren d'Artà, aturades en mal moment
La decisió d'aturar les obres del tren tram que ha d'unir la capital del Llevant (Manacor) amb tota la comarca ha estat presa en un mal moment pel Govern. Així ho assenyalen veïns i consistoris de Son Servera i Artà, ja que aquesta paralització ha agafat el volum de les obres, tot coincidint amb el tancament d'algunes vies importants. És el cas de la carretera de Son Servera a Cala Millor, alguns camins veïnals de fora vila, un aparcament i alguns trams de carrer al municipi d'Artà.
I el boc, també
Coincidint amb el 21è aniversari de la festa de la Revolta, i després d'anunciar-ho els anys passats amb la figura d'un bou, primer, i del Dimoni de Vilafranca, després, enguany la imatge escollida ha estat un boc, en homenatge als quintos de Vilafranca, que hi fan la bulla a 21 anys.
Algaida presumeix dels Cossiers
Els balls foren seguits per una gran gernació de gent que acudí a veure els Cossiers. Els Cossiers i el Dimoni sortiren ahir a ballar les seves danses pels carrers d'Algaida un any més -i ja en fa 38 d'ençà de la seva recuperació-, realitzaren el quadrat i d'aquesta manera inauguraren la revetla de Sant Jaume a ritme de flabiol i tamborí. I amb els rams d'alfabeguera i els seus balls animaren i ficaren grans i petits dins la festa. De nou, molta gent anà fins a Algaida per gaudir de Flor de Murta, Els reis, la Titoieta, el Mercansó i la Dansa nova, uns balls que de cada cop són més sentits pels algaidins i que després d'anys de folklorització han tornat per quedar per sempre més dins les festes. Els sis Cossiers i la Dama ballaren entregats, posaven tota la seva ànima en cada pas, voltes i reverències, tot sota l'atenta mirada del Dimoni que, envoltant el cercle, feia els seus habituals jutipiris.
Portocolom ho té clar: rebutja ampliar el port
A Felanitx no s'hi posen per poc, i així es va poder comprovar fa uns dies durant la processó marítima de la festivitat de la Mare de Déu del Carme. Un grup de veïns desplegaren una gran pancarta per reclamar la declaració de Patrimoni de la Humanitat pel port de Portocolom.
L'oposició denuncia que la demolició del pont del Riuet és culpa de PP-AIPC
"Una llàstima", "una barbaritat", "ens sap molt de greu". Aquestes foren algunes de les reaccions dels representants dels diferents grups polítics de Manacor a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Balears sobre el futur del pont del Riuet de Porto Cristo. Els grups de l'oposició coincideixen a assenyalar la mala gestió de l'equip de govern PP-AIPC en la "crisi" del pont i troben que s'han torbat a negociar amb els veïns.
“Les urnes deixen ben clar que les Covetes és polèmic per una minoria absoluta”
Sebastià Sagreras Ballester, nascut a Campos el 1984, és el 36è batle del municipi. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, li agrada l'esport i passar l'estona amb els amics del poble. Ahir arribà ben prest a l'ajuntament i, a mitjan matí, encara semblava que estava dins un somni.Per quin motiu un pacte amb + Acció?Havia d'haver-hi alguna solució, ens havíem de moure i vam fer passes per lligar amb +A. Ho havíem d'intentar i deixar la vella rivalitat política. El primer dia no em plantejava res, però durant aquest mes crec que ha estat Campos pel Canvi que ha perdut els suports aconseguits pel juny. Hi ha bona sintonia i d'ençà que firmàrem el pacte ja hem fet feina cada dia.Alguns exregidors no tenien gaire feeling amb Guillem Ginard. Què us han dit?Tota la junta del PP m'ha donat el seu suport al màxim, igual que tots i cadascun dels components de la llista.Demanareu disculpes, com vol Campos pel Canvi, per haver qualificat el ple de dia 11 de juny de "cop d'Estat"?
Els xalets de les Covetes, usats com a aparcament
La polèmica torna als apartaments il·legals de les Covetes, a Campos. D'ençà que ha començat l'estiu, un dels locals de la zona utilitza un dels edificis a mig acabar com a aparcament per als seus clients. L'Ajuntament de Campos, segons indicà el batle, Joan Juan, ja ha fet la denúncia corresponent a la Policia Local, que també l'ha feta arribar en dues ocasions als propietaris del bar restaurant, als qui ha avisat que en cap cas no es pot emprar aquest edifici per estacionar-hi vehicles.
Sant Felip, 100 anys fent poble
La fundació de l'oratori de Sant Felip Neri de Porreres va sorgir per la deixa del capellà porrerenc Joan Barceló Móra i per la tasca del pare Francesc Molina, de la Congregació de l'Oratori de Palma. Després, les obres de construcció del conjunt de Porreres duraren vint anys, fins que més o menys finalitzaren el 1911. Ara, amb motiu d'aquella data, i amb l'avinentesa de la celebració de les festes de Sant Felip Neri, l'oratori commemora aquesta efemèride.
Oberts a millorar la cova de Ramon Llull de Randa
La cova de Ramon Llull serà restaurada. La propietat de la cova de Randa ha mostrat predisposició per arribar a un acord amb el Consell de Mallorca i solucionar al lamentable imatge que presenta l'entorn ubicat al santuari de Cura, al terme municipal d'Algaida.
Indignació a Manacor per la pèrdua de banderes blaves
Per Manacor no estan gens contents amb l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que enguany no ha atorgat la bandera blava a sis platges de la costa de Llevant perquè no estaven en condicions. Segons José Ramón Sánchez, president de la formació, molts d'indrets han perdut la distinció perquè no poden pagar les analítiques ni mantenir els dos socorristes obligatoris. El responsable de Turisme de l'Ajuntament de Manacor, Joan Gomila, sortí ahir al pas de les declaracions i manifestà que "en cap cas hem perdut les quatre banderes blaves per no poder pagar l'analítica de l'aigua, ja que l'hem feta i el resultat ha estat extraordinari".
El bou d'Algaida tampoc no aguanta el tsunami del PP
Només faltava pintar el bou per tenir la festa completa, després de la victòria popular. I sí ahir parlàvem de la gàl·lia algaidina, com un dels dos únics feus socialistes en tota l'illa de Mallorca, el toro de Son Munar, ubicat en aquest mateix municipi, va tornar a aparèixer ahir matí pintant. En aquesta ocasió, tot blanc, ple de gavines blaves i les lletres "PP", en clara al·lusió al tsunami popular de les darreres eleccions. A més a més, també en lletres blaves hi ha aparegut escrit "Antich pa casa". A la imatge publicitària també s'hi veuen altres noms, com el d'Armengol; i en lletres blanques, i sols visible del peu de la imatge, també hi ha els noms de "Bono" i "Chávez".
Punt final al conflicte amb la promotora de les Covetes
"Avui s'acaba de manera definitiva, és el punt final de l'encruia que ha tingut l'Ajuntament a sobre del 1994 ençà pel tema dels apartaments de les Covetes". Amb aquestes paraules, Joan Juan, batle de Campos, es referia a la fita històrica que tenia ahir el ple de l'Ajuntament: l'arxivament de l'expedient de responsabilitat patrimonial de Marina Ernst. Amb unes altres paraules, que els 27 milions que reclamava la promotora de les Covetes, als quals després renuncià, segons diu Juan, "ja mai no podran tornar a ser reclamats a la Sala.
S'obre la variant de Son Servera
"A la fi!, a partir d'ara el poble farà un alè". Aquest fou el comentari que es podia sentir ahir al poble de Son Servera quan s'assabentaren que a les vuit del matí s'havia obert l'anhelada variant que serveix per treure el trànsit del poble. I és que principalment els mesos d'estiu hi circulaven més de 9.000 vehicles diaris. Tretze milions d'euros i amb més d'un any de feina, la primera pedra es posà al desembre de 2009. Ha estat l'empresa constructora Melchor Mascaró la que ha duit a terme els 2,5 quilòmetres, que uneixen la carretera de Cala Millor i Porto Cristo amb la via que connecta Capdepera i Sant Llorenç des Cardassar i que passa vorejant el nucli urbà de Son Servera. Fou ahir a partir de les vuit del matí quan s'obrí la via al trànsit, encara de manera provisional. ja que els operaris encara hi treballen finalitzant alguns detalls, com camins adjacents i la senyalització vertical.
Campanya electoral 22 maig 2011
“El PP no ha fet net de corruptes, tan sols de mallorquins”
Esquerra aposta fort per ser al Parlament i tira endavant les propostes i idees per a la gent. I és que, com diu Joan Lladó: "Esquerra és el partit de les idees, i no sols un pacte de cadires". Però una de les frases més contundents del candidat republicà arribà fins al PP: "El PP no ha fet net de corruptes, només ha fet net de mallorquins". Ahir al migdia, Esquerra celebrava davant unes 400 persones el seu acte central de campanya, amb productes de la terra. A l'acte hi intervingueren Jaume Santandreu, Cathy Sweeney i Joan Lladó. Santandreu va voler agrair el suport d'Esquerra a Can Gazà, principalment "de l'únic bisbe o polític que s'hi ha acostat, Joan Tardà". Sweeney destacà Esquerra com un partit d'aquí i assenyalà que quan vénen els dirigents del partit no els cal "canviar de llengua"; "no volem fer d'escolanets de cap partit d'àmbit estatal".
Rituals pel beat Ramon Llull
Ningú no en sap res al santuari de Cura, però fa uns dies, a la cova del beat Ramon Llull, s'hi celebrà alguna mena de ritual. Collars, espelmes, restes d'una petita foguera i una imatge dins un marc de Ramon Llull en donen bona fe.
Cooperativa de bandes
Més de cent cinquanta músics a l'uníson ompliran Porreres aquest diumenge. I és que les bandes de música de Campos, Sant Llorenç, Montuïri i Porreres mateix uneixen els seus instruments i, sota la batuta dels quatre directors, faran sonar vuit peces musicals de gran format. Miquel Barceló, al capdavant de la Filharmònica Porrerenca; Miquel Àngel Bisbal, amb la banda de Montuïri; Damià Muñoz i els seus músics de Sant Llorenç, i els de Campos, encapçalats per Maria Puigserver, oferiran un gran concert que esdevé únic, gràcies a la participació de tants músics. Així, l'acte tindrà lloc en el marc de la quarta Fira musical que viurà el municipi de Porreres aquest diumenge i que convertirà el poble en un ampli espai dedicat a la música durant tot el dia. Després d'alguns mesos d'assaig, els músics ja han afinat l'instrument i de clarinets, flautes, trompetes o tubes en sortiran les notes de peces com Ateneo musical; Piratas del Caribe; Queen in concert; La Storia; Virginia; Suspiros de España; Ross Roy; La máscara del Zorro i el tema dedicat al poble, Porreres.
“España tiene cojones”
A les dotze del migdia era la convocatòria, però a aquella hora el bou de l'antiga publicitat d'Osborne de la carretera de Manacor, i dins el terme d'Algaida, ja era més negre que no dels colors de l'arc de Sant Martí. Tertulias del Mesón, Círculo Balear, Polillas de Baleares i la Federación de Peñas Taurinas de Baleares foren els que donaren suport a aquesta acció per "pintarlo de su color original y ponerle sus atributos, que parece ser que a los demócratas del embudo no les gustaba que un símbolo tan característico de España tuviera cojones. 'Manda huevos!". Així ho diu el comunicat que llegiren a la premsa.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?