Salvat de miracle
"He tornat a néixer". Això és el que deu pensar el conductor d'un turisme que ahir va sofrir un aparatós accident de trànsit, en el qual va volar diversos metres i va caure dins un torrent a Palma. Tot i això, en sortí il·lès. Els fets es van produir en la Ma-19, l'autopista que uneix Llucmajor i Palma, concretament a uns 500 metres de la coneguda fàbrica embotelladora de la marca Coca-Cola. Per causes que es desconeixen, però que s'estan investigant, un jove conductor va perdre el control del vehicle i va col·lidir contra la barrera de protecció de la via. Com a conseqüència de l'impacte, el sistema metàl·lic va actuar d'efecte rampa i va ocasionar que el cotxe sortís projectat uns metres i caigués dins el torrent que creua l'autopista. Ràpidament, nombroses dotacions de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil es dirigiren al lloc de sinistre i hi van atendre la víctima. El conductor, un jove d'una trentena d'anys, no va voler ser evacuat per una ambulància i va decidir acudir a l'hospital amb un familiar que es va personar al lloc de l'accident.
Isern posa traves als tretze casals gestionats per veïns
Els tretze casals de barri de Palma que són autogestionats per les mateixes associacions de veïns tenen problemes per cobrar la segona part de la subvenció semestral que els pertocaria. Les entitats haurien de rebre aquest finançament a principi de setembre, a tot estirar, per no veure's obligades a tancar les portes i deixar els seus barris sense activitats. L'executiu municipal del PP els dóna llargues i, de moment, manté retingudes aquestes subvencions. Segons Joan Fortesa -el president de l'Associació de Veïns del Coll d'en Rabassa i portaveu de tots aquests casals-, per ara el govern de Mateu Isern no ha donat cap indici de continuar finançant aquests equipaments socials i s'excusa afirmant que aquests centres autogestionats han oferit algunes de les propostes mitjançant subcontractacions. Això implica, segons Cort, rompre les bases per poder rebre el suport econòmic. El PP justifica que aquest finançament municipal va dirigit a les associacions de veïns que optaren per autogestionar els locals, per la qual cosa no poden subcontractar-ne activitats.
40.000 militars estiuegen al Port de Pollença per un preu de 20 euros diaris
L'aeròdrom militar de Pollença ha exhaurit aquests dies tota la capacitat. S'hi duen a terme cada any 40.000 pernoctacionss turístiques d'oficials i suboficials de l'Exèrcit de l'Aire espanyol, però també de la resta de països de l'OTAN, com a fruit de diferents convenis d'intercanvi que Espanya manté amb aquests estats. D'aquesta manera, els beneficiaris hi gaudeixen d'estades de 15 dies de mitjana per un preu de vint euros diaris. L'import inclou només l'allotjament. Òbviament, hi ha altres residències de les forces aèries a Barcelona i a Màlaga, si bé la del Port de Pollença és sense cap dubte la més demanada. La convocatòria de places té lloc a començament d'any i per a les estades es prioritza als oficials i suboficials espanyols.
Una marxa molt viva
Gairebé 20.000 persones de totes les edats han participat aquest cap de setmana en la XXXVIII edició de la pujada des del Güell a Lluc a peu, recorrent els 48 quilòmetres que separen la capital balear del monestir més emblemàtic de la serra de Tramuntana. Enguany ha tingut com a principals novetats el comiat del seu precursor i president honorífic del Grup Güell, Tolo Güell, que deixa pas a José Francisco Egea, a més de la distribució dels Passagüell, uns passaports que tindran una durada de cinc anys i que s'han de segellar quan s'hagin complert les diferents etapes del recorregut. L'ambient que s'hi respirava dissabte a vespre ja feia presagiar que la convocatòria seria un èxit.
Palla i aigua a l'Embala't de Sencelles
El poble de Sencelles visqué ahir la seva particular batalla campal durant la cinquena edició de la festa Embala't, en la qual l'única munició utilitzada són la palla i l'aigua i l'únic objectiu dels assistents és passar-s'ho bé. Més de 800 persones participaren d'una proposta que, tot i ser un dels esdeveniments més nous, constitueix una de les activitats més consolidades i multitudinàries de les festes de la Mare de Déu d'Agost, que la localitat celebra aquests dies. A les dotze del migdia s'iniciaren els actes, que organitza la comissió d'Embala't, amb el pregó a càrrec dels garbejadors majors, Felip Serra i Felip Alorda. Després d'una volta en motorino, els veïns assaboriren fideus de roter a la plaça Nova. Segons els presents, resultaren "deliciosos".
La 'goma' ja és tradició
L'amollada d'ànneres de la Colònia de Sant Jordi, amb el seu format d'animals de plàstic, és molt ben acceptada. Així, lluny de polèmiques, cada primer diumenge d'agost són centenars els infants que acudeixen a agafar alguna ànnera de plàstic, un meló, una síndria o botelles de vi i cava. Enguany, poc després de les dotze del migdia, amb un sol que feia suar de valent i amb un nucli costaner com és el de la Colònia estibat de gent, centenars d'infants i algun grandolàs es tiraren a l'aigua a cercar el premi. L'amollada, recordaven els majors, antigament era més per als adolescents, ja que els animals vius eren més mals d'agafar, "ara això que tiren cau allà on cau, i ja no es mou". L'Ajuntament de ses Salines, aquesta vegada hi ha destinat 225 euros a premis, això vol dir que trenta de les ànneres de goma tenien premi de cinc o deu euros. Les síndries, de deu; i els melons, també de deu, també foren a parar a les mans dels nedadors més ràpids i valents. El cava i el vi que es deixà caure de la barca amb més delicadesa, per no fer mal a ningú, també va satisfer la majoria de participants, que ben orgullosos després mostraven el trofeu als familiars asseguts a la vorera damunt les roques.
Joves emprenedors en temps de crisi
Al municipi de Santanyí no es pot practicar esport a cobert. No hi ha gimnàs públic ni cap poliesportiu privat. I si s'obrís un local on poder fer exercici físic? És la idea que va tenir just en acabar la carrera Cristian Montoro, un jove del poble de 23 anys que ha decidit agafar el bou per les banyes i ser emprenedor en temps de crisi. Just fa un mes que s'ha donat d'alta com a autònom i ja fa feina de valent. El seu èxit, però, és fruit de la innovació, d'anar més enllà i de voler millorar l'oferta que hi ha actualment en el món de l'esport. "Molta de gent no tenia temps d'anar al gimnàs, però volia estar en forma. I jo vaig pensar que podia acostar l'esport a cada casa", explica emocionat. Dit i fet: Cristian ofereix entrenament personal a domicili i servei d'activitats esportives a associacions i entitats. Hi afegeix la novetat que, en una mateixa casa i pel mateix preu, s'hi podrà exercitar tothom que ho vulgui. De moment, surt al Facebook i al Twitter i ha creat un pàgina web. Emprendre iniciatives és "tenir una idea nova i adaptar-se a les noves tecnologies i a les xarxes socials".
Pere Bernat i Josep Maria Ibáñez, nous directors de [M] i Ona Mallorca
Pere Bernat ha pres possessió avui com a nou director de la Televisió de Mallorca i Josep María Ibáñez de l'emissora radiofònica Ona Mallorca, càrrecs que ocuparan en ambdós casos mentre culmina el procés de tancament de la radiotelevisió pública de l'illa.
Gairebé la meitat dels ciutadans de les Illes pateix sobrepès
El 47,9% de la població adulta de Balears presenta sobrepès. En concret, el 12,2% dels ciutadans és obès i el 35,7% pateix sobrepès. Això no obstant, és més freqüent entre els homes (42,5%) que no entre les dones (28,6%), segons dades del Diagnòstic de Salut de les Illes Balears, publicat per la Conselleria de Salut i referit a dades de 2007.
La mili dels universitaris es diu Erasmus
Dublín, Amsterdam o Varsòvia, per a molts universitaris la destinació és indiferent, allò que principalment cerquen és sortir de l'Illa. N'hi ha d'altres que necessiten aprendre un idioma, aprovar una assignatura o, senzillament, volen viure noves experiències. El fet és que en el segle XXI les beques de mobilitat a l'estranger no són sols un reclam, sinó més bé una necessitat per als futurs professionals. És a dir, la mili dels universitaris es diu Erasmus.El programa Erasmus és només una de les diverses opcions dels universitaris per estudiar a l'estranger. Es tracta d'una bateria de beques que permet als alumnes desplaçar-se sense haver de pagar la matrícula de l'altra universitat i els concedeix una ajuda econòmica. La Universitat de les Illes Balears ofereix aquest programa des de fa més de 20 anys i ja té firmats acords bilaterals amb 225 universitats de 31 països europeus. D'aquesta manera, un total de 1.395 alumnes poden obtenir la beca. No obstant això, només 256 (xifra no definitiva) persones tenen prevista una mobilitat el curs que ve. L'any passat, n'hi va haver 174.
Brussel·les arxiva ara la petició de Salvem la Real per aturar Son Espases
La que era portaveu de l'associació Plataforma Salvem la Real -ara ja dissolta-, Aina Calafat, ha donat a conèixer que a final de juny d'enguany el Parlament Europeu contestà finalment la seva petició de paralitzar les obres de construcció de l'Hospital de Son Espases, ja en funcionament. Brussel·les, en concret la presidenta de la comissió de peticions Erminia Mazzoni, li comunicà que s'havia donat per finalitzat l'examen de la seva petició i que s'havia decidit arxivar-ne el tema. Calafat, però, explica a dBalears que el Parlament Europeu el que venia a dir "és que la competència no és seva, sinó de l'Estat membre. És a dir, Espanya". També afirma que aquesta "és la primera vegada que rep una resposta" d'Europa, tot i que el 2008 li notificaren que investigarien la demanda. L'exportaveu de Salvem la Real afegeix que "ara el que faré serà enviar tota la documentació un altre cop a Patrimoni Històric, al Ministeri de Cultura", ja que n'és l'òrgan competent.
Bauzá modifica la distribució de competències del Govern
José Ramón Bauzá reorganitza el Govern. El Decret 23/2011, aprovat divendres i publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears de dissabte, introdueix diferents canvis per "millorar la delimitació material de les competències assignades a les conselleries". Es tracta, en definitiva, d'una modificació del Decret 12/2011 del 18 de juny, pel qual s'estableixen les atribucions i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma. Hi ha, així mateix, la preceptiva correcció de les errades detectades. Entre les competències que canvien de mans de la Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació destaquen les de casinos, jocs i apostes, que fins ara depenien de l'eivissenc Antoni Costa Costa, director general de Pressuposts i Finançament. Ara, han quedat en mans de César Nuño Pacheco, director general de Comerç i Empresa. A la Conselleria de Presidència, la Direcció General d'Immigració passà a anomenar-se de Cooperació i Immigració i s'encarregarà també de la "interlocució amb les cases regionals amb seu a les Illes Balears", que el decret de maig confiava a la Direcció General de Relacions Institucionals i Acció Exterior.
La construcció perd més del 50% d'empleats en 4 anys a les Balears
El ram de la construcció és un dels més castigats per la crisi econòmica. La inversió ha caigut en picat i el mercat laboral encara se'n ressent. Per juny de l'any 2007, a les Illes hi havia 54.809 persones donades d'alta en el règim general de la Seguretat Social en l'àrea de la construcció. Per juny de 2011, la quantitat era de 27.828. El director de l'Associació de constructors de les Balears, Manuel Gómez, indicà ahir que la caiguda començà el 2008 (vegeu-ne el gràfic adjunt) i preveu que aquesta xifra continuï a la baixa. Augura que a final d'any just s'arribarà als 25.000 afiliats.
El sector turístic, pendent de la vaga dels controladors alemanys
El sindicat de controladors aeris d'Alemanya (GdF) anuncià anit passada que en les pròximes 24 hores comunicarà quan tindrà lloc la vaga amb la qual amenaça després de trencar les negociacions amb l'autoritat aèria nacional.El responsable del GdF, Dirk Vogelsang, no va voler revelar encara les dates de la imminent aturada dels controladors, encara que va insinuar que ja han estat acordades. Si finalment es realitzà, pot suposar un cop per al sector turístic balear, perquè arriba en plena temporada.
La prima de risc espanyola cau als 298,9 punts per l'anunci de compra de deute del BCE
La prima de risc espanyola baixava fins als 298,9 punts bàsics poc abans de l'obertura de la Borsa espanyola, després de tancar el divendres en 370 després de confirmar ahir el Banc Central Europeu (BCE) que adquirirà deute sobirà d'Espanya i Itàlia per evitar un contagi de la crisi a aquests països.
La prima de risc espanyola cau fins als 289 punts bàsics
La prima de risc espanyola ha registrat la seva major caiguda en una jornada des de la creació de l'euro en passar dels 370 punts bàsics de divendres a 289,4 punts al tancament d'avui, gràcies a l'alleujament que va suposar la compra de deute sobirà d'Espanya i Itàlia per part del Banc Central Europeu (BCE). En aquest dràstic descens ha estat crucial la caiguda de la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys, que va acabar la setmana passada en el 6,053 per cent i que avui ha abaixat fins al 5,156 per cent, un nivell desconegut des del passat 21 de març. En canvi, el rendiment dels títols alemanys amb venciment el 2021 va avançar fins al 2,262 per cent, davant el 2,345 per cent de divendres.
El BCE passa a l'acció per evitar la histèria al mercat
Jean-Claude Trichet, president del Banc Central europeu. Foto: Efe El Banc Central Europeu (BCE) passa a l'acció. Segons fonts de l'entitat, el consell de governadors de l'oganisme econòmic comunitari decidí ahir comprar deute espanyol i italià per fer front a les maniobres especuladores de les darreres setmanes i evitar un nou dilluns negre a les borses. Després d'una teleconferència amb caràcter extraordinari, els líders dels bancs centrals de l'Eurozona acordaren "implementar activament" el programa de compra de dèbit i "intervenir de manera decisiva als mercats per respondre a l'escalada de la crisi". Segons les mateixes fonts, l'operació per adquirir deute públic d'ambdós països es duria a terme avui mateix. Durant la reunió també s'analitzaren les mesures d'urgència sobre la liquiditat. Per part seva, el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, difongueren un comunicat conjunt en el qual subratllaren que l'activació "ràpida i completa" dels mecanismes.
Equilibris i filigranes es donen cita al Circ Bover
Els equilibris impossibles de Lídia i Carles sota una roda de camió recrearen ahir la màgia del circ de tota la vida, la mateixa que des de fa anys representa el Circ Bover a Mallorca allunyat de les grans produccions amb animals.
Resistència musical
La febre per grups com Manel, Mishima i Antònia Font demostren que la música en català és ben viva. Ara bé, la indústria musical i els promotors dels Països Catalans no es mostren tan coratjosos. Així ho demostra l'Anuari de la Música que la setmana passada donà a conèixer el grup Enderrock i l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers Professionals de Catalunya. Aquests analitzen l'estat de salut de la música arreu dels territoris de parla catalana. L'informe destaca que la "crisi econòmica ha arribat amb duresa a la música en directe" i que d'ençà del 2008 la facturació dels directes ha davallat un 30,2%. La resistència del sector prové gràcies a les noves tecnologies, els festivals o la música pop de moda que ha venut discs. Tot i això, les xifres demostren que durant el 2010 els ingressos de música moderna arreu dels Països Catalans davallaren dos milions d'euros, el que suposà passar d'ingressar 9,6 milions el 2009 als 7,5 de l'any passat.
Un Castanyer recuperat s'exhibeix
El solleric Tòfol Castanyer, de l'equip Malorca a Dalt de Tot, guanyador la temporada passada de la Copa del Món de corregudes de muntanya, s'adjudicà el triomf en la X Cronoescalada al barranc de Biniaraix (Sóller). El guanyador va inscreure el seu nom per sisena vegada en la llista de vencedors d'aquesta prova de la Vall.Castanyer tenia el rècord del recorregut vell des de l'any 2006 amb un temps de 21.46 minuts.
Espanya goleja Austràlia i passa a vuitens de final (1-5)
La selecció espanyola sub 20 firmà una gran golejada davant Austràlia, en un partit en què el davanter de l'Espanyol Àlvaro Vázquez signà un hat trick. Espanya certificà el lideratge del grup C i una plaça als vuitens de final del Mundial sub 20.
Mystere du Lahme s'imposa en el premi Ciutat de Manacor
L'aprenent Joan Riera S., amb Mystere du Lahme, i Mateu Riera B., a les regnes de Niky das Pont, es van convertir en els protagonistes de la primera nocturna del mes d'agost en el Municipal gràcies a les victòries en els premis Ciutat de Manacor i Ajuntament de Manancor, respectivament. El triomf de Nimy das Pont es va veure entelat per un error amb la campana que assenyala la darrera volta, que va sonar quan en faltaven dues i despistant tant els participants com el públic present a les grades del municipal manacorí. La victòria de Niky das Pont en el Municipal de Manacor va ser d'allò més ajustada. L'efectiu menat per Mateu Riera superà damunt la mateixa línia d'arribada els principals rivals amb un registre d'1:19.3. Amb el mateix temps van creuar la línia de meta Sibila, amb Toni Frontera a les regnes, i Oh Tap In HM, dirigit per J.A. Horrach. La quarta posició va ser per a Model CS, també molt a prop dels tres primers amb una mitjana d'1,19,4.
“Arribarem curts a la Supercopa”
El tècnic del FC Barcelona, Pep Guardiola, assegurà ahir que la "mentalitat" serà la clau per afrontar el partit d'anada de la Supercopa d'Espanya contra el Reial Madrid, una trobada a la qual assegura que arribaran "curts" de preparació i d'efectius. "És clar que arribarem curts a la Supercopa, i que l'element que marcarà serà la mentalitat. Estarem en una situació molt semblant a la de l'any passat. Però en aquests casos el cap pot amb tot", afirmà el míster blaugrana, que reconegué, a més, que el Madrid estarà "més rodat". "La plantilla accepta el repte. Necessitaríem més temps per estar en plenitud de facultats físiques, però la ment també hi juga un paper important. Les cames no responen al màxim, ens falta temps, però convenceré els meus jugadors que poden guanyar. Dijous horabaixa estarem tots junts per primera vegada i veurem com ens planifiquem", assegurà. Guardiola s'ha mostrat satisfet amb la gira americana. "La gira ha anat molt bé. Llàstima de les lesions. Però estic satisfet amb el comportament de tots.
Doblet turc en el trofeu Festes de Can Picafort
La tercera edició del trofeu Festes de la Mare de Déu d'Agost, disputat en un circuit urbà de 1.400 metres a Can Picafort, registrà un doblet turc: Unalan Recep s'adjudicà la correguda dels open+júnior i el seu compatriota Orken Ahmet fou el primer júnior. Ambdós corredors s'han convertit en participants habituals de la temporada d'estiu mallorquina, en la qual solen obtenir bons resultats. Per a Recep, el resultat d'ahir va ser el seu primer triomf absolut.
Només hi falta el 'matador'
Quan manquen quinze dies perquè s'iniciï el Campionat de Lliga, el Mallorca té gairebé enllestida la confecció de la plantilla per al segon projecte encapçalat per la parella Llorenç Serra Ferrer-Michael Laudrup. Just hi falta l'arribada d'un matador, d'un davanter centre de referència que cobreixi el buit deixat per la sortida de Pierre Webó perquè es pugui donar per tancada la llista. Alejandro Alfaro, que serà presentat avui com a nou futbolista vermell, era una de les dues demandes que el tècnic danès havia formulat a Llorenç Serra Ferrer. L'altra era la incorporació d'un jugador que remati la feina col·lectiva. Com és ben sabut, el gol és allò més car del mercat futbolístic. Aquesta és una dificultat que el director esportiu ha tingut molt present. La gestió portada a terme fins ara permetrà que l'entitat disposi de tres milions d'euros, si fa no fa, per abordar el fitxatge d'un atacant que il·lusioni l'afició i satisfaci les exigències de Laudrup. De moment, i a l'espera que es faci oficial, el Mallorca només ha emprat la cartera en la incorporació d'Alfaro. Hemed, Calatayud, Zuiverloon, Cáceres i Chico han desembarcat a l'Illa amb un cost zero. Això donarà al club més marge de maniobra a l'hora d'abordar l'operació.
...i altres herbes
Beltran (I)Bartomeu Beltran acudí dissabte a presenciar una nova edició del tradicional trofeu Brondo, que enfrontava enguany l'Atlètic Balears i la UD Las Palmas. Vaig tenir l'oportunitat de parlar una bona estona amb l'expresident i exmàxim accionista del Reial Mallorca. En primer lloc, i abans de qualsevol altra consideració, puc confirmar que Beltran no és el president que tant cerca Bartomeu Cursach.
Bustos, a les portes del podi
Manuel Olmedo, campió d'Europa de 1.500 metres en pista coberta, renovà el mandat com a campió d'Espanya a l'aire lliure en una correguda en què el mallorquí David Bustos quedà a les portes del podi, atès que finalitzà en quart lloc. El corredor balear firmà un temps de 3:54.82 i arribà a la meta per darrere Francisco Javier Abad. L'altre representant illenc que hi era present, Tomeu Rigo, travessà la línia de l'arribada en vuitena posició i un registre de 3:55.73. La final dels 1.500 va estar marcada per l'exhibició de poder d'Olmedo en la darrera recta, la millor de la seva vida segons ell. En qualsevol cas, la cursa no va dissipar tots els dubtes respecte de la terna mundialista. Hi faltava, per lesió, Arturo Casado, l'actual campió d'Europa, però la prova no perdé atractiu. Olmedo, defensor del títol i que té, com Diego Ruiz, la mínima A per anar al Mundial, partia com a favorit, tot i que Ruiz lidera el rànquing espanyol de l'any amb 3:33.18. Juan Carlos Higuero i Àlvaro Fernández, tots dos amb la mínima B i sense opcions reals d'aconseguir la A (3:35.00) en una correguda tàctica, s'hi jugaven teòricament la tercera plaça mundialista. Necessitaven, per tant, influir en el comitè tècnic seleccionador amb una actuació convincent.
Rafael Spottorno substituirà Alberto Aza com a cap de la Casa del Rei
El diplomàtic Rafael Spottorno Díaz-Caro substituirà el pròxim 30 setembre Alberto Aza Arias com a cap de la Casa del Rei. Segons indicaren ahir fonts de l'entitat, es tracta d'un relleu normal al capdavant d'una institució a la qual Aza arribà fa ja nou anys. A més, declararen que la designació d'Spottorno comportarà així mateix el nomenament d'un nou secretari general en substitució de Ricardo Díez-Hochleitner.
Rajoy advoca per transferir a les comunitats autònomes part del que reclamen a l'Estat
Mariano Rajoy, president del PP, es mostrà ahir partidari que el Govern transfereixi si més no una part dels doblers que reclamen les comunitats autònomes (CA), a fi que puguin materialitzar els objectius de dèficit fixats per a enguany. En una entrevista a Europa Press, el líder conservador es comprometé a respectar les propostes que formularen les regions governades pel PP en el darrer Consell de Política Fiscal i Financera, entre les quals s'inclou un ajornament de deu anys en la devolució de les liquidacions negatives corresponents a 2008 i 2009. El dirigent popular contestà així quan li demanaren si contribuiria al compliment de l'objectiu de dèficit el fet que s'anticipassin els fons que reclama Catalunya, 1.400 milions d'euros, relatius al finançament pendent del nou model; i també els 400 que sol·licita Castella-la Manxa, procedents del Fons de convergència. "Sens dubte, facilitaria molt les coses", assegurà Rajoy. Per ell, "també hi ajudaria d'allò més arribar a una entesa per veure si almanco es pot transferir una part" del fons.
La Sexta sol·licita a PSOE i PP un 'cara a cara' entre Rubalcaba i Rajoy
La Sexta ha sol·licitat oficialment al PSOE i al PP organitzar un debat 'cara a cara' entre els candidats de totes dues formacions a les pròximes eleccions generals del pròxim 20 de novembre, segons ha assenyalat la cadena en un comunicat.
El faraó s'enfronta a la pitjor condemna
L'expresident d'Egipte Hosni Mubarak, que durant 30 anys governà el país amb una mà de ferro que li va valer el renom de Faraó, afronta ara un judici que ja suposa per a ell la pitjor de les seves condemnes: el rebuig per part dels seus ciutadans. Mubarak s'enfronta a una dura acusació: planejar atacs contra els manifestants durant la Revolució del 25 de gener, que l'obligà a abandonar el poder el passat 11 de febrer. Durant 30 anys, Mubarak governà Egipte -el país més poblat del món àrab- amb severitat, però al mateix temps amb grans dosis de paternalisme, que el dugueren a considerar els egipcis com a "fills" que necessitaven a un pare fort que els guiàs. Nascut el 1928 al delta del Nil, Mubarak es va fer pilot de combat i el 1973 exercí un important paper a la guerra del Yom Kipur contra Israel com a cap de la Força Aèria egípcia. Al 1975, el llavors president, Anuar al-Sadat, l'anomenà vicepresident. El 1981, l'assassinat de Sadat el convertí en president.
“No vaig sortir del meu país per fam”
Libaneza, que deu el seu exòtic nom al suggeriment d'una amiga de la mare quan ella va venir al món, el 1966, conviu amb un malloquí de Vilafranca gairebé des que el va conèixer, ara fa sis anys. Té dos fills de l'home anterior, de qui està divorciada. La mare, Dona Venezia, regenta una floristeria i el seu espòs disposa d'una botiga a Cotui, de manera que no vol venir a viure a Mallorca, perquè allà gaudeix d'un estatus social que hauria de deixar per començar de zero. A més a més, viu molt implicada amb els veïns i els amics dins una comunitat molt més afectiva i interactiva que la nostra. Libaneza recorda amb melangia el verd de les seves selves plenes de flors i, sobretot, l'alegria dels dominicans. Afirma que no havia sentit mai la paraula depressió fins que va venir a viure a Europa. Aleshores havia estudiat perruqueria i Orientació Escolar, una carrera de la qual li homologaren aquí una part amb una sèrie de crèdits de la llicenciatura de Pedagogia.
Una batalla campal du el caos a Londres
Batalla campal a Londres. Un total de 26 agents varen resultar ferits i 55 persones foren detingudes en els greus disturbis ocorreguts la matinada de dissabte a diumenge en un barri de la capital britànica, on es cremaren edificis i vehicles, se saquejaren botigues i es van llançar còctels Molotov. Segons assegurà ahir un portaveu d'Scotland Yard, una marxa pacífica de dissabte a vespre per protestar per la mort d'un jove a trets per part de la Policia va ser "segrestada" per un petit grup de "vàndals eixelebrats" que van donar lloc a una escalada de violència desproporcionada. La Policia va mantenir ahir acordonada la zona del barri de Tottenham, al nord de Londres, on ben entrada la matinada es van viure escenes de caos.
El règim sirià justífica la seva ofensiva militar i causa prop de 50 morts
La repressió continua. El president sirià, Bashar al-Assad, justificà ahir la cruenta ofensiva militar llançada per calmar els crits dissidents, el mateix dia en què les tropes entraren a les ciutats de Deir ez-Zor i Haula i hi causaren prop de cinquanta morts. Al-Assad assegurà que és un "deure de l'Estat" protegir la seguretat dels seus ciutadans i actuar contra els "delinqüents que violen la llei, tallen carreteres, tanquen ciutats i atemoreixen les famílies".
L'aritmètica que pot enfonsar Obama
El president dels Estats Units, Barack Obama, protagonitzarà durant les pròximes setmanes una gira amb autobús per estats clau per a la reelecció el 2012, però la persistent crisi financera pot restar combustible a aquest esforç. La gira per diversos territoris de la zona central del país, entre els pròxims dies 15 i 17, obeeix al propòsit de promoure la creació de llocs de feina i, de passada, insuflar vida a l'alacaiguda imatge d'Obama, afligit per una baixa en l'índex de popularitat. Queda lluny l'augment que li donà en les enquestes d'opinió la mort del líder d'Al Qaeda, Ossama bin Laden, el maig passat: l'economia i la futura salut fiscal de la nació s'han convertit en la principal font d'ansietat dels nord-americans. Obama afronta ara la primera degradació del deute, des de 1941, per part de l'agència qualificadora de risc Standard & Poor's, que ha passat de l'avaluació AAA, la màxima possible, a AA+. S'hi afegeix la temuda possibilitat que sofreixi, com a càstig, una altra davallada en els pròxims 12 o 18 mesos.
Una qüestió de credibilitat
L'Informe setmanal (dissabte, a TVE1) informà sobre la crisi de l'euro, i vam anar malament des del principi, perquè la crisi no és pas de "tot" l'euro, sinó una passa que afecta molt desigualment 17 economies diferents (i que milers d'experts, com hi van dir, no...
L'oblidada illa dels tarongers
Qui ens ho havia de dir? A mi, d'antuvi, m'ha agafat per sorpresa, ben bé de nou. Resulta que Menorca, la nostra esquerpa però benvolguda Menorca, enfora d'haver estat tostemps una terra negada per al conreu de la fruita, tingué una època que féu l'exportació. Quan...
Entomologia estiuenca
Es veu que les mossegades de la mosca negra són molt doloroses: la plaga ha arribat aquest estiu a Saragossa, on fins ara se l'havien estalviada. Ja fa uns anys ens contaven que en determinats pobles del Delta de l'Ebre els bars posen a l'abast dels parroquians una...
Els candidats del PSOE
Dins el PSIB-PSOE hi ha moguda per tal d'ocupar les places de sortida tant al Congrés com al Senat a les imminents eleccions generals. Tanta ansietat no anuncia res de bo. Significa que pesos pesants del socialisme balear ja es veuen venir una derrota electoral i...
El crac 2
No es tracta de cap article de crítica cinematogràfica, però ho sembla. José Luis Garci i el seu protagonista Alfredo Landa foren uns autèntics cracks, però en aquest cas José Ramón Bauzá i el seu comptable, José Ignacio Aguiló, han provocat un autèntic crac: el crac farmacèutic. El dia...
Improvisar i rectificar
El Partit Popular guanyà, com apuntaven totes les enquestes, les eleccions autonòmiques amb majoria absoluta. José Ramón Bauzá i el seu equip de feina, tot i el previsible triomf, no tenien aleshores perfilada quina havia de ser l'estructura del Govern. De fet, es varen anar...
Antoni Caleu, un contrabandista (1905)
"El contraban a les riberes de Mallorca sol estar practicat pels pescadors que troben bones excuses gràcies al seu ofici per fer-se prop de la costa i restar a l'aguait, hores i més hores, com si es dedicassin a pescar. Encara que estigui legalment prohibit, a entrada de fosc, estant...
El primer agost
Agost de ple i una ja no sap si s'ha acabat l'estiu o acaba de començar. La família reial just arriba i ja ens organitza el numeret del sopar de comiat. Enguany el rei no ha duit el timó però, com sempre, els temps estiuencs han estat molt ben distribuïts i tothom...
8 d'agost per a una Eivissa resilient
De la capacitat que tenim els humans de refer-nos davant les adversitats se'n diu resiliència. Es tracta d'una capacitat que ens ajuda a sobreposar-nos a les malalties, a afrontar les desgràcies sobrevingudes i a superar les situacions adverses que ens turmenten. En les...
Les vuit-centes signatures
La reforma de la Llei del règim electoral, aprovada el passat gener, imposa l'obligatorietat per a cada candidatura que no tengui representació a les Corts de presentar a la Junta Electoral un nombre de signatures d'electors que ha de ser com a mínim el 0,1% del cens de cada...
Deute mundial
Grècia, Itàlia, Espanya...Fins i tot Estats Units.Som tots els qui estam feritssense tenir clar qui hi guanya.La situació és estranyai el final molt complicat;l'espiral ens ha menata un context de molta urgència.Qui garantirà solvènciasi és el món que està endeutat?
No vagi per dit
"Salom ha de tornar a Twitter"La presidenta del Consell, Maria Salom, no ha escrit res al seu Twitter des que fou elegida. Ja n'hi ha que demanen que reprengui la seva tasca de contacte directe amb la ciutadania. Precisament, ara que ocupa un...
Altivesa xinesa i debilitat ianqui
Als dirigents de la República Popular Xinesa els ha caigut molt malament que el deute dels Estats Units hagi perdut la qualificació de màxima solvència. Tenen en el seu poder tant de deute nord-americà que ho veuen com un pèssim negoci. Portaveus oficiosos de Pequín hi...
Cartes al director
Cartes dels lectors
Audiència del reiVeig en els diferents mitjans de comunicació l'audiència que la seva majestat el rei oferí a diferents representants institucionals i, fins i tot, que és habitual que durant la seva estada estiuenca a Marivent el monarca rebi les autoritats de la nostra comunitat.