El Pacte de Sóller tornarà a analitzar la situació d'UM
El Pacte es manté a Sóller ara com ara, però aquesta setmana es tornarà a reunir per analitzar la situació d'Unió Mallorquina dins l'equip de govern, arran de les darreres notícies sobre la implicació del regidor de Turisme, Tomàs Plomer, en el cas Voltor. El batle, Josep Lluís Colom (PSOE), assegurà divendres que el Pacte (PSOE, UM, Entesa, Progressistes) "es mantenia a Sóller sense canvis", malgrat la detenció i posterior posada en llibertat d'un dels seus components i l'expulsió d'UM de Govern, Consell i Cort.
Neix Sóller amb U per combatre la crisi
La iniciativa de promoció socioeconòmica Sóller amb U", una experiència pionera a la Comunitat Autònoma, ja està en marxa.Representants de més de trenta col·lectius procedents de diversos sectors econòmics, empresarials, professionals, culturals i esportius de la Vall es reuniren dijous per primera vegada per intentar posar les bases d'una acció conjunta envers la promoció "integral" del municipi. La trobada tingué lloc durant un sopar de feina al restaurant de l'IES Guillem Colom Casasnovas.
Polígon car... i polèmic
La gestió del desenvolupament del polígon industrial de Son Angelats a càrrec de la Conselleria de Comerç i Indústria causa un fort malestar entre les empreses concessionàries de parcel·les industrials, fins al punt que els empresaris es consideren "menyspreats" pels responsables de la Conselleria i de l'IDI. Ahir mateix, es reuniren a peu d'obra les companyies que s'han adjudicat un dels solars i manifestaren el rebuig de les intencions de l'Executiu quant a la manera de fer-ne efectiva la compravenda. Els emprenedors que s'hi han d'instal·lar manifesten: "Dubtam molt que sigui legal el fet que el Govern pretengui que abonem ara el 100% del valor del solar, si aquesta obra no està acabada i, per tant, tampoc no se n'ha dut a terme la recepció". Així mateix, recorden que si ara paguen, "no podríem construir les naus fins que la urbanització no estigui finalitzada". També denuncien un "incompliment" de l'Executiu quant a les condicions inicialment pactades. Segons les bases del concurs, "s'havia de satisfer un 10% inicial i, a més, els terrenys havien d'estar lliures de càrregues i ara hem sabut que tampoc no és així".
La producció d'oli a petita escala, un sector a l'alça
La producció d'oli d'oliva de qualitat a la Part Forana de Mallorca ha assolit aquests darrers anys un nivell insospitat fa només una dècada i ha exigit a les tafones i a les cooperatives un important esforç d'inversió en maquinària. La creació de la DO Oli de Mallorca suposà també un revulsiu per al sector, que ha posat aquest producte al màxim nivell de l'exigència de qualitat. N'és un bon exemple el fet que en el sopar de la gala dels premis Nobel de 2009 hi fos present l'oli de Mallorca, concretament el d'Albocàsser de Manacor, per voluntat expressa dels organitzadors. Mentrestant, però, de cada vegada són més els petits productors tant de la Serra com del Pla de Mallorca que encara volen consumir l'oli de les pròpies collites, una demanda que actualment es troba a l'alça i a la qual han hagut de donar resposta les empreses dedicades a la producció mecanitzada. Jaume Orell, president de la Cooperativa de Sóller, assegura que "hem hagut de comprar una premsa especial per poder processar petites partides procedents dels olivars de particulars, perquè tots estaven avesats al sistema tradicional de fer i consumir el seu oli".
A la recerca de barranquers
El mes d'agost de l'any passat es constituí l'Associació de veïns del barranc de Biniaraix, amb l'objectiu principal d'unir esforços per demanar ajuts encaminats a conservar aquest indret emblemàtic de Sóller i de la serra de Tramuntana. Després d'un any de nombroses gestions relacionades especialment amb la concessió de subvencions, amb aspectes patrimonials i amb la declaració de la Serra com a Paratge Natural, Patrimoni de la Humanitat i Reserva de la Biosfera, l'agrupació ha fet una nova passa per tal de localitzar i reunir en una sola entitat tots els amos de les 150 parcel·les rústiques que formen aquesta peculiar zona de la Vall.
Reconeixement per a Can Prunera
Vista de l'escala de Can Prunera, premiat per les solucions adoptades. El museu modernista de Can Prunera, a Sóller, ha estat premiat per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, del Consell de Mallorca, perquè el projecte de rehabilitació del casal ha "assumit en el disseny i en l'execució de l'obra els valors de l'accessibilitat universal". Els premis d'acessibilitat 2009 es lliuraran en un acte que tindrà lloc el proper 18 de gener al teatre Principal de Palma, tot i que el Consell de Mallorca ja ha comunicat a la fundació Tren de l'Art, titular de l'immoble, la concessió d'aquest guardó. Aquests guardons, que es van instaurar l'any 2001, són segons el Consell de Mallorca "un reconeixement públic a les obres i actuacions que destaquen en matèria d'accessibilitat.
Art en 3D a Can Prunera
El Museu Modernista de Can Prunera de Sóller inaugurà ahir vespre una nova exposició temporal en la qual el jove artista mallorquí Christian Karis s'estrena a les seves sales, amb una interessant proposta d'obres tridimensionals inspirades en la Vall i en el mateix casal. En total, el recull es compon de devuit peces, dues de les quals pertanyen a una època anterior, encara que totes estan marcades pel fort colorisme i per l'expressivitat que caracteritzen aquest pintor. La comissària d'aquesta mostra ha estat Dolores Duran i assistí a l'acte un bon nombre de convidats i representants de diverses entitats culturals de la ciutat de la vall dels Tarongers. El president de la Fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra, mostrà satisfacció per aquest nou muntatge temporal a Can Prunera, que hi substitueix el dedicat al Juli Ramis inèdit. Serra assegurà que les creacions de Karis "regalimen mediterraneïtat per tots els costats", fent referència al seu origen mig hel·lènic. Per la seva banda, l'artista va remarcar que "l'obra aquí exposada trenca de manera molt clara amb tots els meus treballs anteriors i en la seva concepció hi han tingut un paper fonamental la vall de Sóller i aquest mateix casal".
Sóller rebra 600.000 euros per al seu projecte ecoambiental
El MARM i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears han signat un conveni de col·laboració que suposarà la inversió a les Balears de 5 milioons d'euros en un programa pilot de desenvolupament rural sostenible.. El conveni, firmat ahir entere el secretari d'Estat de Medi Rral del MARM, Josep Puxeu, i la conselelra d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, contempla un total de set actuacions a les quatre illes. A Mallorca s s'en veuran beneficiats la finca publica de Raixa (200.000 euros); la recuperació d'explñotacions agràries a migjorn de Mallorca i el desenvolupament del projecte anomenat "Capvespre" impulsat per la Cooperativa agrícola de Sóller, que rebrà 600.000 euros.
El comerç solleric treu pitrera contra la crisi en la seva fira
Molts ciutadans s'aproparen fins a la fira. La fira, instal·lada davall un gran envelat en el camp d'esports del Port de Sóller, va gaudir des de primera hora del matí d'una nombrosa assistència que s'hi desplaçà per contemplar, per primera vegada juntes, allò que oferien les 43 botigues que hi van prendre part. Les previsions de l'organització es van veure desbordades, ja que finalment hi hagué comerços que en van quedar fora. El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Gual, i els presidents de les associacions de comerciants de Sóller -la del carrer de la Lluna, comerç del Centre i Pimem Sóller- valoraren ja ahir l'èxit d'aquesta primera convocatòria per la seva ubicació en el Port i la facilitat d'accés, que es va veure afavorit pel bon temps.
Sóller enalteix el gerret
Ahir va tenir lloc al port de Sóller, amb una gran assistència de públic, l'obertura de la II Fira del Gerret, un esdeveniment gastronòmic que continuarà fins dia 4 en diversos restaurants de la Vall, que inclouran a les cartes algunes de les especialitats preparades amb aquest peix.
Els tècnics del Consell confirmen la importància de Son Angelats
El departament de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca ja ha emès un informe tècnic sobre el jaciment de Son Angelats en el qual els tècnics determinen que "totes les restes talaiòtiques d'aquest terreny han de ser conservades in situ i no poden ser afectades en cap mesura per les obres de la zona industrial".
El jaciment de Son Angelats serà el més gran i important de Sóller
El poblat talaiòtic de Son Angelats -la vertadera extensió del qual ara comença a ser coneguda, després que les excavacions de solars del polígon industrial en posassin al descobert noves estructures- ja es perfila com el jaciment arqueològic més important de Sóller, tant pel que fa a l'extensió com a les estructures que molt possiblement encara conserva. A hores d'ara, Ajuntament i Govern esperen conèixer els continguts de l'informe elaborat per la direcció insular de Patrimoni del Consell de Mallorca abans de decidir sobre com afectarà aquesta troballa el desenvolupament del polígon industrial. Però, mentrestant, diversos arqueòlegs ja han manifestat la "importància" d'aquest descobriment. Segons Manel Calvo, arqueòleg de la UIB especialitzat en monuments talaiòtics i que va ser un dels primers a veure les noves estructures, "Son Angelats és un poblat molt important, tot i que segurament la zona ha estat molt transformada i alguns elements reutilitzats, per la qual cosa ha quedat molt camuflat per àmplies marjades i només resulta clarament visible per als ulls especialitzats d'un arqueòleg".
Tot en marxa per salvar can Ganxo
L'advocat de la Plataforma d'afectats per Costes, José Ortega, ja ha emprès un seguit d'accions legals per "impedir" l'esbucament de can Ganxo, iniciat fa tres setmanes per Costes a Tuent. Ortega assegura que de moment ha aconseguit amb accions similars
Sóller queda definitivament sense il·luminació nadalenca
La campanya engegada per les associacions de comerciants de Sóller per poder assumir les despeses d'instal·lació de l'enllumenat de Nadal -una inversió a la qual l'Ajuntament no ha pogut fer front enguany per problemes pressupostaris- no ha aconseguit reunir els doblers suficients per escometre la decoració.
Can Ganxo, en mans del jutge... i de la mar
Tranquil·litat absoluta ahir a Tuent i la casa de can Ganxo exactament al mateix lloc on era fa quasi 85 anys, quan el poeta Guillem Colom hi passà la lluna de mel. Finalment la Demarcació de Costes de Balears no hi ha pogut continuar les tasques de demolició que inicià dijous en compliment d'una polèmica ordre ministerial del 2001 (ratificada el 2005) signada pel llavors ministre de Medi Ambient, Jaume Matas. Contra tot pronòstic i quan les feines ja estaven avançades a l'interior de la casa, el mateix jutjat que havia autoritzat Costes a entrar dins la propietat va deixar en suspens aquest permís i les feines varen haver de ser interrompudes. Mentrestant, després d'un cap de setmana de temporal a la costa de Tramuntana, la casa de Tuent està oberta i a mercè dels efectes de la mar, del vent i dels molts curiosos que aquest cap de setmana "visitaren" l'immoble. Res no els ho va impedir.
Ara va de veres
No ha servit per a res. Tot i els intents realitzats fins al darrer moment pels propietaris de la casa de can Ganxo, situada al bell mig de la platja de Tuent, per aturar-ne l'ordre de demolició, la Demarcació de Costes de les Balears inicià ahir les tasques per fer desaparèixer l'immoble. A primera hora del matí, una vintena d'operaris de Tragsa començà a buidar la casa, a retirar-ne portes i persianes i a preparar-ho tot per enderrocar l'edifici segons el projecte aprovat. Tot i això, l'administrador i co-propietari de can Ganxo, Pere Vicens, s'hi presentà i denuncià a la Guàrdia Civil que l'empresa havia entrat sense la pertinent autorització judicial. Una parella de la Benemèrita d'Inca procedí llavors a paralitzar les tasques, mentre efectuava les comprovacions oportunes. Vicens s'arribà a enfrontar verbalment amb els operaris, als quals "ordenà", secundat pels agents de l'ordre, que sortissin de "ca seva". Un cop verificada per la força pública la cobertura jurídica de l'actuació, aquesta pogué continuar sense més impediments.
El Pacte de Sóller demana a Armengol que no oblidi els compromisos
L'equip de Govern municipal va plantejar ahir a la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, un paquet de demandes del municipi relacionades amb la institució insular, entre les quals va destacar per la importància el "compromís" d'aconseguir aquesta legislatura la prolongació del carrer de Sant Jaume.
Nou intent d'aturar la demolició a Tuent
La propietat de Can Ganxo de Tuent demanà ahir a Costes i al Jutjat d'Inca la paralització cautelar de la demolició de la casa de Tuent afectada per una ordre ministerial signada el 2001 per Jaume Matas en la qual es denegava una concessió i s'ordenava la demolició de l'immoble. L'advocat José Ortega, que ha defensat a tot l'Estat els interessos de centenars d'afectats per la Llei de costes, basa aquesta sol·licitud de suspensió cautelar en el fet que l'esmentada ordre ministerial no té precedents quant a la "indenfensió total" en la qual col·loca els propietaris. Ara fa un any, la titular de la casa ja aconseguí aturar l'enderrocament a causa de la manca d'una ordre judicial, de la qual ara ja disposa Costes, que l'ha tornat a programar per a dia 5 de novembre. Florentina Mora assegura que "és molt fort que l'Administració s'hagi negat fins ara a revisar un expedient clarament irregular, ja que mai no hem tingut cap document sancionador ni una sentència judicial".
Alerta: amenaça runa
L'esfondrament sobtat d'una casa a Palma que ha deixat set víctimes mortals ha estat un dramàtic revulsiu perquè l'Ajuntament de Sóller hagi realitzat una inspecció d'urgència a diversos immobles del centre de Sóller que presenten un avançat estat de deteriorament i que podrien suposar un perill potencial tant per als residents, si n'és el cas, com per als usuaris de la via pública.
L'AMPA de l'IES de Sóller vol que retirin el llibre de Ciutadania per homòfob
No només són els sectors ultres que critiquen els continguts d'Educació per a la Ciutadania. A l'Institut d'Ensenyament Secundari Guillem Colom Casasnovas de Sóller, els representants del pares i mares estan indignats després de descobrir que el llibre d'aquesta matèria destinat als alumnes de segons d'ESO conté una part clarament homòfoba en la qual es desqualifiquen els matrimonis gais i no els equiparent a una família "normal", tal com estableix actualment el codi civil.
- Quins seran els dies festius de 2026 a les Illes Balears?
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- «Fora residents! Palma per als alemanys», la pintada que ha aparegut aquest dilluns a la ciutat
- Joves de Mallorca per la Llengua: «L’esperança i la il·lusió d’un poble en peu de guerra ens recorda avui i cada dia perquè som aquí»
- L’OCB celebra la Diada per la Llengua amb una gran ballada popular