La producció d'oli a petita escala, un sector a l'alça

De cada vegada són més els petits productors que volen consumir o vendre l'oli de les seves collites. Les tafones han hagut de fer un esforç per adaptar-se a aquesta demanda

Propietaris d'un oliverar esperen l'oli de la seva finca a la tafona de Sòller. | Lluc García - Lluc Garcia.

TW
1

La producció d'oli d'oliva de qualitat a la Part Forana de Mallorca ha assolit aquests darrers anys un nivell insospitat fa només una dècada i ha exigit a les tafones i a les cooperatives un important esforç d'inversió en maquinària. La creació de la DO Oli de Mallorca suposà també un revulsiu per al sector, que ha posat aquest producte al màxim nivell de l'exigència de qualitat. N'és un bon exemple el fet que en el sopar de la gala dels premis Nobel de 2009 hi fos present l'oli de Mallorca, concretament el d'Albocàsser de Manacor, per voluntat expressa dels organitzadors.

Mentrestant, però, de cada vegada són més els petits productors tant de la Serra com del Pla de Mallorca que encara volen consumir l'oli de les pròpies collites, una demanda que actualment es troba a l'alça i a la qual han hagut de donar resposta les empreses dedicades a la producció mecanitzada. Jaume Orell, president de la Cooperativa de Sóller, assegura que "hem hagut de comprar una premsa especial per poder processar petites partides procedents dels olivars de particulars, perquè tots estaven avesats al sistema tradicional de fer i consumir el seu oli". Tot i això, adverteix que de vegades no és possible quan es tracta de remeses massa petites, atès que la maquinària no funciona de manera òptima si la quantitat de fruit no és considerable". Així i tot, des de l'adquisisicó de la nova premsa la cooperativa ha atès la petició de molts de pagesos i petits propietaris que fan oli per al consum propi, això sí, "sempre que tinguin els olivars adscrits a la DO", recorda Orell.

Una altra tafona que ofereix aquesta possibilitat, entre d'altres, és la d'en Catiu d'Inca, oberta la temporada passada i que incorpora tecnologia avançada. A pesar de ser moderna i amb gran papacitat de molturació, disposa d'un mecanisme que permet treballar alhora amb diferents partides i que cada interessat s'endugui el seu oli sense mesclar a partir de 400 kg d'oliva. L'objectiu, en tot cas, és "produir oli de gran qualitat", segons remarquen els responsables respectius.

Producció pròpia

La producció pròpia és una altra opció a la qual han recorregut alguns propietaris que volen consumir el seu oli o bé comercialitzar-lo com a article diferenciat. Aquest darrer és el camí que han pres finques de la Serra com la del Verger d'Esporles, també adscrita a la DO. El propietari, Miquel Fullana, assegura que l'objectiu és elaborar l'oli "només amb el fruit de les oliveres de la mateixa possessió, gestionada amb criteris ecològics". Altres petits titulars d'oliverars han optat per adquirir premses individuals que permetren elaborar uns 200 litres del preuat líquid per hora i obtenir-lo així del seu conreu.

Josep Oliver, president del consell assessor de la DO Oli de Mallorca, assegura que "la producció per a l'autoconsum em mereix el màxim respecte", encara que recorda que "un dels objectius de la DO, a més de garantir-ne l'origen i la qualitat, és fomentar-ne la comercialització". Segons Oliver, "segurament encara que a un propietari elaborar el seu oli li pot sortir més car, possiblement, per a ell, el del seu oliverar és el millor del món".

La tafona tradicional

Per als qui s'estimen més el "gust mallorquí" i estan avesats de tota la vida a anar a la tafona i endur-se'n en forma líquida la producció del propi oliverar, també hi ha l'opció d'acudir a tafones com la de can Det de Sóller. El propietari, Guillem Deyà, assegura que els clients són "la gent que fa dues o tres trullades cada temporada per consumir a casa o per regalar", encara que admet que l'activitat es manté "per romanticisme, perquè a ca nostra fa 500 anys que feim oli". En aquest cas, es treballa amb partides de devers 250 quilos "d'amics, compromisos i gent del poble" i s'embotella la producció pròpia per vendre-la.