Consultes populars i processos participatius
Des de diferents sectors, al llarg dels últims anys, s’ha difòs la idea que era necessari articular noves formes de participació política, per tal d’aprofundir la democràcia.
Ser competents en educació
La conjuntura actual, aparentment, és més favorable que mai a reprendre la tasca de crear un model educatiu propi per a les nostres illes.
Bai o l'art de no entendre res
He llegit que Pío García Escudero, president del Senat espanyol (un dels organismes més rematadament ineficaços, inútils i incompetents de l’Estat), ha negat a la senadora basca María Eugenia Ipagirre (del Partit Nacionalista Basc) de prometre el càrrec en euskera.
Puigdemont, Mas, Acord
A mode de megatwit, per resumir-ho en tres paraules, avui dissabte: Puigdemont, Mas, Acord. Intentaré explicar-lo a l’inrevés: és a dir, començant pel tercer mot i acabant pel primer.
Hora de desfalangitzar el PP
En parlava dissabte passat, a Palma, just abans de les eleccions amb en Miquel Serra, director del diari Última Hora, el més llegit de les Balears, si no vaig errat.
La campanya menys plural
De les moltes coses sorprenents que he sentit o llegit durant la campanya electoral que ja es va escolant, n’hi ha una que, des del meu punt de vista, destaca poderosament entre les altres.
Una raó per mantenir el Senat
He manifestat en diverses ocasions els meus dubtes –des d’aquesta mateixa tribuna, i des d’algunes altres- sobre la necessitat de mantenir el Senat entre les institucions de l’Estat espanyol.
Equívocs al voltant del terrorisme islamista
El terrorisme islamista ha tornat a colpejar Europa. Divendres a la nit París es va veure sacsejada per una sèrie d’atemptats que acabaren amb cent-trenta persones mortes i prop de cent ferides greus o molt greus.
Tarda de música i país
La nació catalana és formada de països complexos, cadascun amb les seues característiques i especificitats. Les Balears, el nostre país, presenta una complexitat que no crec que ningú s’atrevís a discutir.
20D: la fi de l'estat autonòmic?
El proper vint de desembre –una data prevacacional nadalenca, no sé si gaire oportuna per a la realització d’unes eleccions generals espanyoles- segurament es posaran les bases per a la fi de l’anomenat Estat de les autonomies.
Turquia, deu anys després
Fa deu anys que, al Parlament europeu, ho vàrem intentar sense sortir-nos-en. Turquia havia signat un partenariat preferencial amb Europa l’any 1999, i l’any 2005 hom va considerar que era un moment adequat perquè es pogués fer una passa més endavant en les relacions entre Turquia i la Unió Europea.
Companys, 75 anys
La matinada del dia 15 d’octubre ha fet exactament setanta-cinc anys de l’afusellament, de l’assassinat, de Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya. Companys va ser l’únic president democràticament elegit, líder d’un país democràtic, que va morir a causa de la Segona Guerra Mundial.
20D: Hora de Més
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ho ha anunciat a través dels mitjans de comunicació: les pròximes eleccions generals espanyoles seran el vint de desembre.
Més Europa (per superar crisis)
La manca de poder polític, d’unitat i de pes específic al món de la Unió Europea s’està veient, de manera descarnada, contínuament.
Manipulació contra matemàtiques
Normalment, els períodes electorals (i postelectorals) ens forneixen exemples prou kafkians de lectures de resultats. Després d’unes eleccions, sempre hi ha qui s’ho fa venir bé per fer parèixer que les ha guanyades encara que hagi perdut, i viceversa.
Mentides i embolics
Segurament no havíem assistit mai a una campanya electoral tan matussera i tan plena de mentides i d'enganys com la que s'està celebrant actualment a Catalunya (ja quasi en som a les acaballes, a l'hora d'escriure aquestes lletres).
Convenceu!
“Ganaréis, porque tenéis la fuerza, pero no convenceréis, porque no tenéis la razón”. Aquesta frase la va dir Miguel de Unamuno, aleshores rector de la Universitat de Salamanca, davant nombroses autoritats franquistes.
Pralat, Dzieki! (Gràcies, Monsenyor!)
Embafat de sentir membres diversos de la Conferència Episcopal Espanyola enfangant-se en política, en la qüestió del procés sobiranista que es viu a Catalunya, he agraït moltíssim els aclariments de monsenyor Krzysztof Charamsa, oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, fetes el vuit d’aquest mes, a Catalunya Ràdio.
Climent Garau: humanisme, fe i país
Agost s’ha acabat amb la trista nova de la mort de Climent Garau. El fet que l’edat avançada del gran patrici i la malaltia que patia fessin previsible el desenllaç fatal no li treu ni un bri d’impacte a la notícia.
Reconstrucció a Educació
Després de la terra cremada que el govern de José Ramón Bauzá ha deixat dins l’àmbit de l’Educació, ara toca una feina a consciència de reconstrucció del sector, de tornar a arreplegar els trossos i mirar de fer-ne alguna cosa decent.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català