"Les festes de Pasqua són una bona ocasió per consumir me i peix de les Illes. Així, no tan sols gaudim de productes de primera qualitat, sinó que, a més, donam sortida als articles locals i contribuïm a conservar el nostre teixit social i productiu". La consellera d'Agricultura, Mercè Amer, visità ahir la Cooperativa de pagesos de Pollença amb l'objectiu de contribuir a difondre els elements de les Balears que serveixen com a principal ingredient de la gastronomia tradicional. A més del me, Amer destacà altres plats típics d'aquests dies, com ara el peix, que tradicionalment es menja el Divendres Sant; i el brossat, que es consumeix fresc, per elaborar-ne les tradicionals greixoneres i els rubiols.
Per la seva banda, el president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivellas, proposà durant la trobada amb Amer l'edició d'un llibre de receptes que serveixi per afavorir la compra de me de les Illes. "Tradicionalment, ha estat una part important de la gastronomia local. El problema és que ara pareix que sols n'existeixen les costelletes i la gent rebutja la resta de la canal. Per poder amortitzar l'import de la canal, els carnissers han d'apujar moltíssim el de les costelles i, així, difícilment podem competir amb el preu de l'ovella importada", explicà Solivelles. D'aquesta manera, defensà la difusió de les receptes més tradicionals de la nostra gastronomia nascudes un temps, quan s'aprofitava íntegrament l'animal. La cuixa rostida i la baldana farcida en són només alguns exemples.
En crisi
Immersos en plena recessió econòmica, els productors pollencins d'aquesta carn agraeixen especialment el consum de me mallorquí per Pasqua, sobretot tenint en compte que l'estacionalitat de les vendes -se centren, principalment, entre el mes de juliol i el de novembre- és, ara per ara, un dels principals inconvenients que combat el sector. "Els preus estan enguany a baix de tot i no s'hi ha notat gens la pujada habitual d'aquestes festes. Els imports anteriors davallaren abans de Nadal i fins al mes de juliol possiblement ja no es recuperaran. És una llàstima, aquesta estacionalitat que en concentra les vendes de juliol a novembre", manifestà el màxim responsable de l'entitat associativa. Per acabar, va demanar un control estricte de l'entrada de carn procedent d'altres països i més esforç administratiu per promocionar la que es fa a l'Illa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.