Contra l'article 155 de la constitució espanyola, l'article 7 del Tractat de la UE
El tan anomenat Article 155 de la constitució espanyola diu: «1. Si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, o actuàs de manera que atempti greument l'interès general d'Espanya, el Govern, previ requeriment al President de la Comunitat Autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per a obligar a aquella al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general.
La novetat no és la Mòbil, és el mòbil
Les persones que amb més o menys assiduïtat hem participat en manifestacions, sabíem des de fa molts anys que com més desplegament policíac hi ha, més possibilitats existeixen de que hi hagi incidents.
Complicitat de la policia amb la violència feixista
Si feim una ullada a noticies d'aquest cap de setmana a Mallorca, podem comprovar que, per instruccions de la policia espanyola, s'ha permès al partit d'extrema dreta Vox, que munti una paradeta informativa i, en canvi, s'ha prohibit a l'ASM que pugui muntar la seva.
La represa arriba també a Joves de Mallorca per la Llengua
Aquest estiu, Joves de Mallorca per la Llengua va celebrar els seus primers 25 anys de lluita
Sense periodisme no hi ha democràcia
Amb aquest lema s'han manifestat diversos fotoperiodistes de Mallorca per mostrar el seu suport als companys de Catalunya, que durant aquests passats dies han patit agressions per part de la Policia espanyola i els Mossos.
Una resposta que ens fa més forts
La gran manifestació d'aquest diumenge a Palma contra la sentència als líders independentistes catalans, amb més de 9.000 persones, malgrat la pluja, és una bona notícia per molts motius.
Un tribunal suprem(acista)
Hi ha res més supremacista que autoproclamar-se 'suprem'? La sala segona del tribunal suprem(acista) espanyol, formada per set mòmies encarcarades i embalsamades amb la seva pròpia bilis, ha signat una sentència dictada des de l'Estat Major del rei espanyol Felipe VI (també anomenat Felipe VOX).
De sentència en sentència, cap a la independència
La primera vegada que les enquestes indiquen que, a Catalunya, els favorables a la independència arriben al 50% de la població, la qual cosa converteix aquesta opció com la més majoritària respecte a totes les altres possibilitats (unitaristes, autonomistes, federalistes, anarquistes...) és just després de fer-se pública la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que retallava l'Estatut aprovat en referèndum per la ciutadania.
O hi ha censura o hi ha democràcia
O hi ha censura o hi ha democràcia. Els dos sistemes al mateix temps i en el mateix espai, no poden coexistir. L'autoproclamada Junta Electoral Provincial ha prohibit, als periodistes dels mitjans públics de Catalunya, informar amb llibertat. Els professionals de TV3 i demés mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, són víctimes de la censura prèvia i no poden usar expressions com 'presos polítics', 'exili', 'Consell de la República', 'Assemblea de Càrrecs Electes'...
Un País Valencià que, malgrat tot, avança
Avui, 9 d'octubre, és la Diada del País Valencià, en memòria del dia que el rei En Jaume va entrar a la Ciutat de València l'any 1234. Les diades nacionals són un bon moment per fer balanç del camí fet col·lectivament i del camí que resta per fer.
La millor resposta a la sentència: (tornar a) declarar la independència
En els propers dies el Tribunal Suprem espanyol farà pública la sentència contra els líders independentistes catalans, que ha redactat per ordre directa del rei espanyol i el seu Estat Major. Es preparen mobilitzacions populars importants. Concentracions, manifestacions, marxes, vagues... iniciatives, totes, ben útils i legítimes.
Convit a la FirONA
La tercera edició de la FirONA, la fira de cultura i comunicació, organitzada per l'Associació Ona Mediterrània, editora de dBalears, L'ESTEL i Ona Mediterrània, es farà a Inca els propers 18 i 19 d'octubre.
La catàstrofe són ells
La setmana que ve es complirà un any de la catastròfica riuada que va afectar el Llevant mallorquí i que va causar 13 morts i enormes desperfectes en cases i infraestructures públiques.
Avui a Esporles, pels drets lingüístics, pels drets civils!
Aquest 2 d'octubre es celebra a tot el Món el 150 aniversari del naixement de Gandhi. «La veritat mai fa mal a una causa que es justa» va formular el Mahatma i aquest dimecres, 2 d'octubre, serem a Esporles, al Centre Cotoner, per exigir, en primer lloc i per damunt de tot, la veritat.
1 d'octubre: HO TORNAREM A FER!
L'1 d'octubre de 2017 va començar la recta final cap a la plena sobirania d'una part de la Nació Catalana. L'1-O serà la data que la Història assenyalarà com l'inici de la nova República catalana que, més tard o més prest, acabarà sent una realitat.
I l''impeachment' a Felip de Borbó per a quan?
Fa uns dies s'ha posat en marxa, als Estats Units d'Amèrica, una investigació formal, a càrrec de la Cambra de Representants, per a determinar si s'ha de sotmetre a un judici polític al president, Donald Trump. Aquest procés és conegut com a 'impeachment'. La raó per posar en marxa aquest 'impeachment' és que s'ha sabut que Donald Trump va fer una telefonada per demanar al president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, que dugués a terme accions que el beneficiassin políticament.
Cent vegades gràcies, per ser-hi cada setmana
Aquest dijous s'ha fet l'edició número cent de Música per la Llibertat, la iniciativa que va néixer ara fa 100 setmanes, en protesta per la injusta situació que pateixen els presos polítics i els exiliats independentistes.
N'Estel·la és al jutjat
N'Estel·la és la versió femenina i catalana del famós personatge de còmic, Wally. I la resposta a la pregunta que encapçala el llibre, il·lustrat per Toni Galmés, que protagonitza, ‘On és l’Estel·la?’
Contra el terrorisme
L'operació ordenada per l'Audiència Nacional espanyola (un tribunal d'excepció) i executada per la Guàrdia Civil (un cos militar) contra l'independentisme català
La Borda, una realitat inspiradora
Ara fa un any, en el marc de la segona edició de la FirONA, es va fer a Can Alcover una conferència, a càrrec de Joan Miquel Gual, titulada 'La Borda, una cooperativa d'habitatge de propietat col·lectiva'. Gual ens va explicar les bases del projecte que s'estava desenvolupant a la barriada barcelonina de Sants. Un any després constatam amb admiració que el projecte ha esdevingut realitat.
Vigilància permanent
«Edward Snowden és, molt probablement, el més gran heroi del nostre temps. La seua audàcia i el seu sentit cívic ens han permès d’entendre el món en què vivim i ser conscients de la capacitat del poder per a violar els drets i les llibertats de tota la humanitat amb una xarxa d’intrusió en la vida de les persones infinitament més complexa i dura que la que George Orwell es va atrevir a imaginar a 1984. Avui, i en bona part gràcies a ell, tots sabem que la privacitat ja no existeix», ha escrit Vicent Partal.
L'Estat espanyol sacrifica un altre president
En aquesta partida d'escacs desigual entre l'Estat espanyol i l'independentisme català i els seus (pocs) aliats, l'equip 'a por ellos' acaba de sacrificar una altra peça important: un president.
L'Estat Major de Felipe VOX
Una de les grans virtuts del procés d'autodeterminació a Catalunya ha estat que ha fet esclatar totes les costures de la disfressa democràtica que havien confegit els poders de l'Estat. Una disfressa lampedusiana per garantir que els que sempre han comandat, continuïn comandant.
11S, onze suggeriments
Aviat s'acabarà la pitjor etapa del procés d'Autodeterminació de Catalunya des que va començar aquesta recta final.Sens dubte el pitjor moment per a la bona gent independentista és aquesta fase en la qual l'estat terrorista espanyol té segrestats i amenaçats una sèrie de companys a qui assenyalz com a màxims responsables d'aquest procés democràtic i pacífic.L' 11 de setembre d'enguany serveix de nexe entre el final d'una etapa i el començament d'una altra, en la qual el xantatge contra els nostres companys ja no serà tan arbitrari ni tan dolorós per als que els estimam i per als que estimam la llibertat.M'atrevesc a fer 11 suggeriments a la gent independentista que em limitaré a formular succintament.
Ona Mediterrània, setena temporada
Aquest dilluns, Ona Mediterrània comença una nova temporada. La podreu seguir a través del 88.8 de la FM, a través d'internet o mitjançant l'aplicació gratuïta per a dispositius mòbils.
Antoni Bibiloni, la tenacitat i persistència al servei del poble
El passat 23 d'agost va morir, a l'edat de 63 anys, Antoni Bibiloni Riera, dinamitzador cultural alcudienc, activista en favor de la cultura popular i d'arrel i treballador tenaç i incansable de la plena recuperació llengua catalana a Mallorca.
Filibusterisme financer
«S'agafa abans un mentider que un coix» diu la saviesa popular. La ministra espanyol d'Hisenda, María Jesús Montero ha estat enxampada en una indigna mentida: fa uns dies va afirmar que havia consultat l'Advocacia de l'Estat sobre si el seu govern, estant en funcions, podia actualitzar les entregues a compte del sistema de finançament autonòmic. La resposta dels serveis jurídics de l'Estat va ser, segons la ministra, que un Govern en funcions no pot fer aquest pas...
El dia que l'Estat espanyol va deixar que ens matassin?
El 17 d'agost de 2017, horabaixa, es va produir l'atropellament massiu i deliberat a La Rambla de Barcelona que va provocar la mort de 15 persones. L'atac, que tengué una rèplica a Cambrils, després resultaria connectat a una explosió a Alcanar el dia abans i a tot el que ja sabem. El que no sabem encara és quina participació exacta en aquella aberració varen tenir els serveis secrets espanyols i l'aparell de l'Estat espanyol.
La paradoxa del policia que no entenia el català
El passat vuit d'agost caminava pels voltants de la Seu, a Palma, per on hi havia un important operatiu policial desplegat per protegir el rei Borbó que havia d'anar al palau de l'Almudaina. Un membre de la policia espanyola em crida i em fa senyes de que m'hi acosti. Hi vaig i em va demana què hi duc a la motxilla.
Na Paula no està sola, no és solament na Paula
Aquests dies es parla molt del cas de na Paula Rotger, treballadora de l'aeroport de Palma que va patir una discriminació lingüística per part d'un agent de la Guardia Civil espanyola i que, posteriorment, en haver transcendit el seu cas als mitjans de comunicació, ha rebut dues (de moment) denuncies per part del cos militar. Una davant l'agencia de seguretat aèria i una altra davant la Delegació del govern espanyol.
Público i el silenci de l'opinió pública
Durant la passada setmana, el diari Público va oferir una sèrie d'articles per aportar algunes informacions noves sobre la relació del cap de l'escamot gihadista que preparava uns brutals atemptats a Barcelona i que el 17 d'agost de 2017, horabaixa, va improvisar un atropellament massiu i deliberat a La Rambla de Barcelona que va provocar la mort de 15 persones. Un atac que tengué una rèplica a Cambrils.
Hi ha més discriminacions per raó de llengua ara?
Aquesta és una pregunta que m'he fet i que me fan aquesta darrers dies. És pertinent perquè cada setmana se'n fan públiques dues o tres, de diversa gravetat: des de les que no passen de l'anècdota, fins les que són autèntiques agressions psíquiques (i alguna de física).
25 grans èxits dels Joves de Mallorca per la Llengua
La història de Joves de Mallorca per la Llengua, que aquests dies celebren el seu 25è aniversari, és una història d’èxit. Durant aquests anys, han estat molts els èxits aconseguits per aquesta entitat juvenil. N'esmentam 25, a mode d'espelmes d'aniversari:
'Acords de Govern', Cultura i Llengua
Aquests dies hem conegut els 'Acords de Govern' subscrits pel PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca que s'han d'implementar durant la Legislatura 2019 – 2023. Els 200 punts que conté el document són prou genèrics com per donar marge a que l'aplicació d'aquests pugui ser altament satisfactòria o totalment decebedora.
Col·lapse o supervivència
Un pensament atribuït a Albert Einstein diu que «bogeria és fer el mateix una vegada i una altra i esperar resultats diferents».
On eres aquell primer semestre de 2019?
Aquest dimecres vaig ser a la concentració de la plaça de Cort de Palma per mostrar el rebuig al judici polític contra els líders independentistes catalans i la solidaritat amb les persones sotmeses a judici i a presó injusta, acusades d'organitzar el referèndum de l'1-O. Form part de la minoria de mallorquins i de la majoria de catalans que ens hem situat en el bàndol de la solidaritat amb els líders independentistes.
Felipe VoX
El Dia D. El dia del desembarc de Normandia. El mateix dia que els estats desunits d'Europa i els Estats Units d'Amèrica celebraven el principi de la fi del Tercer Reich, del nazisme i del feixisme a Europa, el feixisme desembarcava a la principal institució del Regne d'Espanya.
Loser Ramón Bauzá
El cicle electoral que hem viscut a les Illes Balear entre finals del mes d'abril (eleccions al Congrés de Diputats i al Senat) i finals del mes de maig (eleccions al Parlament, Consells, ajuntaments i Europarlament), ens ha deixat infinitat de dades, reflexions i conclusions.
Que en parlin, encara que sigui en contra
Nomes aquesta setmana ha passat això: 1 - El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha sentenciat que la suspensió del ple del Parlament de Catalunya per part del Tribunal Constitucional espanyol s'ajusta a dret, no vulnera el dret a la llibertat d'expressió i remarca que «la suspensió era necessària en una societat democràtica».
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català