L'apunt

La Borda, una realitat inspiradora

TW
2

Ara fa un any, en el marc de la segona edició de la FirONA, es va fer a Can Alcover una conferència, a càrrec de Joan Miquel Gual, titulada 'La Borda, una cooperativa d'habitatge de propietat col·lectiva'.

Gual ens va explicar les bases del projecte que s'estava desenvolupant a la barriada barcelonina de Sants.

Un any després constatam amb admiració que el projecte ha esdevingut realitat.

La Borda és una cooperativa d'habitatge ambientalment sostenible que fomenta nous estils de vida.

De moment, 28 famílies han creat una cooperativa que gestiona els pisos, pels quals es paga una entrada de 18.500 euros, que recuperen si deixen l'habitatge, i una quota mensual d'entre 400 i 600 euros.

Segons informacions aparegudes aquests dies en diversos mitjans, La Borda té pisos de 40, 50 i 76 metres quadrats que són de protecció social, construïts en un solar propietat de l'Ajuntament de Barcelona, que en cedeix l'ús per un temps.

Notícies relacionades

L'edifici és obra de la cooperativa d'arquitectes La Col, que ha comptat amb la participació de tots els veïns, aplicant criteris bioclimàtics.

Abans de dissenyar-lo es va preguntar als potencials veïns quines eren les seves necessitats i es van posar d'acord per reduir els consums al màxim possible. Per aquest motiu, per exemple, tenen quatre rentadores industrials en una sala comunitària, que reserven a través d'una aplicació.

També hi ha una habitació per a convidats que fa servir qui la necessita, prèvia reserva en un calendari compartit, i els nins i nines han convertit en espai de jocs la sala polivalent.

La senalla de la compra s'omple a l'economat, on els productes són ecològics i de proximitat, la neteja de l'edifici es fa entre tots, i hi ha un pot comú per si qualcú no arriba a final de mes.

L'edifici és fet tot de fusta i els nivells d'aïllament són més alts del que estableix la normativa, el sol s'aprofita al màxim i hi ha ventilació creuada.

Els pisos són al voltant d'un pati central: cada planta té un passadís en forma de balconada que envolta el pati i en la majoria dels pisos no és necessari ni calefacció ni aire condicionat. A més, les aigües grises de la dutxa i els rentamans es reaprofiten per als vàters i per netejar l'edifici

La Borda fomenta una nova forma de convivència més ecològica i sostenible i és un model inspirador que dona resposta a alguns dels principals reptes de la nostra societat actual.