TW
0

Sabíeu que a les Illes Balears hi ha llibertat per no etiquetar els productes comercials en la llengua pròpia d'aquesta terra, la llengua catalana? Sabíeu que a les Illes Balears no hi ha llibertat per no etiquetar els productes que es venen als començos en llengua castellana? O dit d'una altra manera, sabíeu que l'única llengua imposada per llei, amb un grapat de sancions ben estrictes i prou dures en l'àmbit de l'etiquetatge, és la llengua castellana?
Tot i això, i malgrat que aquesta imposició fa 300 anys que es manté i malgrat que existeixen, ara per ara, 500 normes (entre lleis i decrets) que imposen la llengua castellana en molts d'àmbits de la nostra societat i de manera molt especial en l'etiquetatge de productes comercials, hi ha molts emprenedors, de fet cada vegada n'hi ha més, que etiqueten els seus productes en català.

Avui, la llengua catalana és, en l'àmbit del comerç, sinònim de confiança, proximitat i fiabilitat.
Mallorca, i tot el territori de parla catalana, és una terra prolífica en empresaris i emprenedors i, d'aquests, són molts els que utilitzen la llengua catalana en el contingut i en l'etiqueta dels productes i serveis que ofereixen a la ciutadania, encara que moltes vegades no ho coneixem, o és una qüestió que, com a consumidors, ens preocupa poc.

Aquests propers dies, demà divendres, dissabte i diumenge, tenim l'ocasió de conèixer una mica més de prop alguns d'aquests productes. I és que, a iniciativa de l'Obra Cultural Balear, i amb el suport de les institucions d'aquí, es fa una fira-mostra, la Firanostra, de productes i serveis etiquetats en català, que tindrà lloc al carrer de Blanquerna i la plaça de Santa Pagesa de Palma.

La fira és un bon instrument perquè les empreses puguin mostrar la seva activitat i iniciatives i, per l'altra, perquè els ciutadans i ciutadanes puguin conèixer tota classe de productors que utilitzen amb plena normalitat el català en la seva activitat comercial.

La Firanostra mostrarà alguns dels productes que es poden trobar als mercats, supermercats i botigues, etiquetats en llengua catalana i que són de qualitat i preu similars als d'altres que no tenen en compte el factor de proximitat lingüística. A més a més, hi haurà una sèrie d'activitats complementàries: el divendres, 22 d'octubre, a les 17 hores hi haurà una lectura de poesia al voltant del món vinícola i un tast de vi de la terra, titulat Glops de lletres i vi, i a les 19 hores es farà un espectacle titulat Saltamartí, que és una actuació musical d'Oliva Trencada per homenatjar Joan Brossa.

Dissabte, 23 d'octubre, a les 11 hores es farà un cercavila amb Sonadors dels Vuit Vents, a les 17 hores hi haurà un karaoke i festa de Joves de Mallorca per la Llengua i a les 19 hores, una actuació musical a càrrec del grup valencià Obrint Pas. Diumenge, 24 d'octubre, a les 11 del matí es farà una festa infantil amb els Cucorba.
Amb tot això, podem destacar que la Firanostra és una bona ocasió per conèixer i comprar productes que tenen en compte que els catalanoparlants puguem gaudir de diverses activitats culturals i també és un bon moment per fer-nos el propòsit d'incorporar el criteri de respecte lingüístic a la nostra tria en el moment de fer les compres. Cada vegada hi ha més consumidors conscienciats en la necessitat d'optar per productes que siguin respectuosos amb l'entorn natural, amb els criteris de sostenibilitat ecològica i social i amb els criteris de comerç just. No és cap disbarat incorporar el criteri de coherència lingüística, si més no en el productes de qualitat i preu semblants a altres.
Feis una volta per la Firanostra. I pensau-hi.