Escòcia, el mirall

TW
0

«Nosaltres, el Govern escocès, tenim ambicions per al futur d'Escòcia. Creim també que la sobirania del nostre país depèn del poble. Com a poble sobirà, la gent d'Escòcia "i només nosaltres" tenim dret a decidir com volem ser governats». Amb aquestes solemnes paraules, el primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, enceta un document de 60 pàgines en què proposa un «diàleg nacional» als escocesos per tal que decideixin el seu futur. Tan sols vuit anys després de comptar amb institucions pròpies, Escòcia es troba que la cotilla «autonòmica» ja li ha quedat petita. És per aquest motiu que, l'agost d'enguany, el govern escocès va posar en marxa un procés que convida la ciutadania a «reflexionar i decidir sobre el model de govern que ens ha de ser més útil en el futur».

He llegit fa poques setmanes el llibre de Xavier Solano titulat El mirall escocès i m'ha servit per entendre el cas escocès i per comprendre la importància de la tradició democràtica dels estats. L'estat britànic té una llarga i dilatada trajectòria imperial, però no és menys cert que també té una molt llarga trajectòria democràtica, cosa que fa que el debat sobre la possible independència d'Escòcia no arribi als nivells d'estúpida histèria a què arriben els espanyols quan els bascos parlen d'autodeterminació i els catalans d'un nou estatut.

Xavier Solano és un jove politòleg català que fa anys que treballa al Parlament d'Escòcia, i el seu llibre, editat per Dèria i La Magrana, és com explica en el pròleg Ramon Tremosa, «un excel·lent relat per aprofundir en l'evolució històrica, econòmica, social i política recent d'Escòcia».

Escòcia viu uns moments apassionants que poden desembocar en la creació d'un nou estat a Europa que serveixi perquè els escocesos siguin més lliures i més feliços. I que pot esdevenir un mirall on catalans, bascos, corsos i flamencs s'hi puguin veure reflectits. Els qui vulgueu aprofundir en el cas escocès, no dubteu a compar el llibre de Xavier Solano i veniu el proper dijous dia 27 a les 20.00 hores a Can Alcover, on tendrà lloc la conferència del professor i diputat escocès Christopher Harvie titulada Escòcia: la revolució tranquil·la?.

Harvie va néixer a Motherwell, Escòcia, el 1944. Ha ensenyat a l'Open University des de 1969 fins a 1980, quan va passar a la Universitat de Tübingen a Alemanya per ensenyar Estudis britànics i irlandesos. El professor Harvie també té càrrecs honorífics a les universitats d'Aberystwyth i d'Strathclyde. Ha escrit sobre el petroli del mar del Nord, la regionalització europea i la novel·la política britànica.

Els seus llibres tracten sobre la història escocesa i el nacionalisme.
Va ser membre del Partit Laborista i va escriure un pamflet a favor de l'Assemblea escocesa juntament amb Gordon Brown el 1979. Va coeditar la història del Partit Laborista escocès el 1988 però va deixar el partit un any més tard. Amb el professor Harvie podrem analitzar com ha anat el procés de «devolució» que es va posar en marxa fa uns anys i, sobretot, podrem conèixer de primera mà quins són els plans del partit que actualment és al govern «autonòmic» d'Escòcia. Un partit, l'Scotish National Party, que es declara independentista i que ha anat forjant en la darrera dècada una majoria social que aposta ja per la independència. Ho ha fet a base de treballar per augmentar l'autoestima col·lectiva dels escocesos, per fer-los sentir capaços de decidir el seu futur sense ingerències de ningú. O en paraules de l'actual president escocès, Alex Salmond, el dia que guanyà les eleccions: «Escòcia ha escollit l'esperança per sobre de la por».