Unes festes per gaudir

TW
0

Avui comencen les festes patronals de Palma, les festes de Sant Sebastià. Les festes més importants per a la ciutat i unes festes que haurien de ser de referència per tot Mallorca. La veritat és que les festes patronals de Palma sempre han comptat amb una gran participació popular, i des d'aquest punt de vista són unes festes extraordinàries, magnífiques. La gent fa festa i una participació massiva és la millor manera de gaudir i xalar. Si la festa es fa al voltant d'un fogueró i gaudint d'una bona sobrassada o un bon botifarró, millor que millor. La festa, aquests propers dies i, en especial, durant la revetla, el 19 vespre, està garantida.

Tot això no hauria de ser motiu, ni excusa perquè els responsables de l'organització de les festes, l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma, ens presentin un programa mediocre. Ben al contrari, la popularitat de les festes hauria de ser estaló perquè s'esforçassin a oferir un programa atractiu i de nivell internacional. Palma, una capital amb gairebé 400.000 habitants, hauria de comptar amb un programa de festes que combinàs arrelament a la terra amb la participació de figures de primera línia a nivell internacional. El programa d'enguany torna a fer aigües pels dos costats.

Durant els darrers anys hem assistit a una degradació de les festes de Sant Sebastià. Les festes del patró de Palma han perdut identitat i, per tant, capacitat per integrar els nous palmesans. També han perdut vitalitat, amb una baixada de la qualitat dels actes organitzats per les institucions: la revetla és una mostra d'aquesta situació. La música popular i la música en català en general s'han vist arraconades a espais cada vegada més perifèrics: el rock en català ha passat de la plaça de l'Olivar a la plaça d'Espanya, més lluny del centre de la festa. El ball de bot també ha passat dels seus espais tradicionals més cèntrics a la plaça de l'Olivar.

Des de la Comissió de Cultura Popular de l'Obra Cultural Balear es varen fer arribar una sèrie de propostes als responsables de l'Ajuntament de Palma entre les que descaquen:

Recuperar la desfilada de cultura popular, tal com havia estat tradicional durant els darrers anys (bestiari, dimonis, grups de ball, xeremies, castellers, gegants...).

Incorporar-hi un pregó de festes glosat amb la participació dels Tamborers de la Sala, tal com es fa en altres celebracions populars.

Potenciar la tradicional ballada popular, que ha de comptar amb la participació dels principals grups de ball de Mallorca.

Potenciar el concert de rock en català, amb la participació dels millors grups del moment i traslladant-lo a un espai més cèntric.

Organitzar durant tota la setmana prèvia diferents activitats, com ara tallers d'instruments, una trobada de gegants, un cicle de conferències sobre cultura popular, combats de glosadors...

Organitzar durant l'horabaixa de dia 19 de gener una gran trobada de xeremiers per donar el sus a la revetla.

Programar l'actuació a diferents places de grups d'estils diversos (folk, pop, heavy, jazz, rumba) que cantin en català.

Aconseguir la participació a la revetla de grups de primera fila internacional, com pertocaria a una ciutat amb la importància i les dimensions de Palma.

De totes les propostes, els actuals responsables n'han recollit algunes, que, sincerament, crec que han millorat sensiblement el programa. Però igualment pens que les festes de Sant Sebastià han de millorar molt en el futur.

Precisament per parlar del futur de les festes de Palma, l'OCB ha organitzat una taula rodona amb el títol «Quines festes de Sant Sebastià volem», amb els candidats dels partits polítics a la batlia de Palma. Serà dimecres dia 17 de gener, Sant Antoni, a les 20 hores, al Centre Cultural Flassaders.