Que no s'apague la llum

TW
0

Mai millor dit quan comença l'estiu a Mallorca i les apagades se succeeixen. Però la frase, el vers, fa referència a pors menys prosaiques. Que no s'apague la llum pretén ser una crida a «mantenir viva la flama de la llengua, la cultura i la cançó en un moment important, sobretot quan la llengua al País Valencià ha ocupat tants comentaris», en paraules de Lluís Llach.

Que no s'apague la llum és el títol de l'espectacle que aplega al mateix escenari un dels artistes més consagrats de la música en català, com és en Lluís Llach i un dels músics joves amb més projecció com és en Feliu Ventura.

Aquest espectacle musical es podrà veure a Mallorca primera vegada (i amb tota seguretat, única) els propers dies 8 i 9 de juliol a la plaça de Toros d'Alcúdia i al pati de les Escoles Noves de Petra respectivament, gràcies a una iniciativa de l'Obra Cultural Balear i al suport dels ajuntaments d'Alcúdia i de Petra.

Que no s'apague la llum és un concert de gairebé dues hores en què Lluís Llach ha escollit cançons d'en Feliu Ventura i a la inversa. Llach i Ventura interpreten junts el tema que dóna nom al concert i alguns altres temes. Per al recital, cada un dels cantautors ha escollit 8 cançons de l'altre, en les quals fins i tot s'han intercanviat estrofes. Tots dos entonen també junts El que diuen els arbres, un tema que parla de l'especulació, i No se sent, una cançó que evoca el malestar i la inquietud de les persones que lluiten per alguna causa.

L'espectacle d'en Llach i en Ventura significa una espècie de punt de trobada i també d'intercomunicació, amb un repertori que format per cançons d'ambdós artistes especialment seleccionades, mimades i interpretades a partir de la fluïdesa, sensibilitat i significacions comunes que tant Llach com Ventura s'han descobert. Tot plegat, adobat amb un alt contingut simbòlic que des del mateix títol de l'espectacle fins al contingut del mateix ens farà gaudir de bon de veres. I a més a més esdevé un instrument útil per a fer pedagogia sobre la unitat i la diversitat de la llengua catalana.

Un darrer aspecte que cal destacar és la coherència i valentia d'un artista totalment consagrat com en Lluís Llach que, justament en uns moments en què s'especula amb la seva retirada dels escenaris, acull amb la dignitat i generositat dels grans mestres aquest nou valor de la música catalana que és en Feliu Ventura a qui, per cert, tenguérem ocasió de veure en acció en el darrer Acampallengua.

En definitiva, el proper cap de setmana, el divendres a Alcúdia i el dissabte a Petra (els més marxosos podran enllaçar, després, amb la gran festa dels Músics per la Llengua que s'estarà celebrant a Artà) tenim l'ocasió de gaudir d'aquest espectacle musical que, ben segur, ens farà vibrar.

Que la llum de la nostra llengua i de la nostra cultura il·lumini la nit alcudienca de divendres i la del dissabte a Petra. Que no s'apague la llum.