Can Joan de S'Aigo
Ja fa uns set o vuit anys que ens passà el mateix i amb el mateix individu. Ens passam moltes hores, durant l'any, explicant a estrangers, peninsulars i principatins on és Can Joan de S'aigo, que, per altra banda, era per a la nostra família un lloc de reunió i de consum bastant freqüent. Era. Vam anar disminuint el nombre de visites a aquest lloc tan maco i emblemàtic. El que explicaré d'aquest dissabte passat només és la repetició del que ja fa temps i del que ha anat passant a clients i amics, gent major, que han visitat aquest lloc i han sortit amb un punt agredolç bastant injust.
Dissabte, després de sortir de la llibreria, vam dinar pel barri i vam voler fer les postres al lloc de "dolços i quemullars" més emblemàtic de Mallorca. Quan el veterà cambrer acabà de recitar la varietat de gelats, el nostre fill en demanà un de maduixa. Com un llamp fou tallant i desagradable, un cop més, contestà al nin que "d'aquest no en tenim!". La seva mare i servidor ens vam mirar, ens semblava impossible que aquest paio repetís la història un altre cop. Com que no ens ho crèiem, vaig demanar si era tan amable de tornar a repetir la llista. Quan arribà a "fresa" li vaig dir que el nin es referia a això i que ell ja ho sabia. Ens va dir que a Mallorca no es diu així i, que no en tenien de maduixa, o fresa... o res! D'un rampell el vam fer recular tot dient que deixàs la seva política barata per al carrer i servís el nostre fill i a nosaltres.
Un altre cambrer, també mallorquí, s'atracà per saber què passava i el vaig informar del que s'estava repetint eternament. Els estrangers s'ho miraven i menjaven tranquil·lament. Vingué el canvi de torn i arribà un cambrer barbut que després d'informa-se'n ens mirà talment com ho fan els quinquis del Llobregat, però amb molta menys classe. Un cop informat pel rei dels gonelles, sortí, i en castellà, com el "lucerito del alba" fent voltejar portellons ens digué si volíem demanar res. Van fer veure que no havíem demanat... i no ens van servir.
Servidor no està avesat a aquests conflictes, ni a discutir amb imbècils davant els infants. Imbècils que si no fossin nascuts a Mallorca hauríem de denunciar per xenòfobs. La mala educació cap als infants només la poden dur a terme els mateixos feixistes que pinten a les parets de les escoles on els fills dels seus conciutadans estudien en la seva llengua.
Vam sentir tanta violència i odi per part d'aquests individus que assegur al propietari d'aquest negoci que mai més no indicarem a ningú, ni molt manco recomanarem més a cap visitant de Catalunya que es fiqui a berenar a la Caverna. Fa massa anys que es deixa passar amb el rotllo de la paciència i de la tolerància, que un nazi mallorquí servesqui els seus teutons (que hem hagut d'orientar des de la botiga per que hi arribin), mentre ens maltracten impunement vulnerant els nostres drets constitucionals.
Com que sabem que molts visitants i clients nostres ja s'havien queixat i nosaltres mateixos també ja havíem viscut el mateix, un cop més, discriminats i maltractats en un lloc públic, demanam a les autoritats que obrin expedient a un local que si continua així s'hauria d'il·legalitzar, car vulnera totes les condicions assumibles en un estat de dret. Així i tot, facin el que facin, o no, sàpiguen (senyors propietaris d'aquest negoci), que mai més explicarem a ningú on es troba ubicada, i els assegur que ens estalviarem moltes hores a l'any, no els exager gens. Trencarem la tradició que el nostre padrí Martínez ens ensenyà visitant-los de tant en tant. Aquest padrí, que no sabia parlar castellà, quan hi anava demanava un gelat de fraules, però és clar, eren altres temps i la imbecil·litat encara no hi regnava.
Sense cap oficina on adreçar la nostra indignació, seguírem com a bons golafres i vam acabar menjant un gelat de neula que ens serví (per un finestró) un estranger que ens digué que ens entenia i que li anava molt bé, que està estudiant català i que malgrat que, encara, no el parla, l'entén perfectament. El nostre fill es cruspí el gelat de maduixa al banc del "si no fos" i de passada entengué, definitivament, el significat d'aquest nom i comprovà, abans de tornar a casa, que prop (i fora) de Casa Juan del Agua hi ha vida intel·ligent. Gràcies senyor director.
ÀLEX VOLNEY.Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
15/04/11 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Durant tota la meva vida e suportat ingominias i menspreus d´aqesta casta, i no soc cap infant, inclos el metja má aconsellat que no málteri, pero si bui resenya la meva extranyesa de que el propietari de aqest establiment que supos es un professional de s´hosteleria i a mes veterá no sen doni comte de per on se li escapa el prestigi e inclus el negosi.
Estaria bé que alguna entitat promogués el boicot a Casa Juan del Agua. Però no en petit comité, sinó fent publicitat de la bona. Potser en Tomeu de l'Obra Cultural hauria de portar el carro. Què et sembla, Àlex? Espero que al final el teu fill gaudís del gelat de maduixa. Una abraçada.
Crec que els propietaris ens deuen unes disculpes públiques a tots els mallorquins. És possible que el cambrer sigui una persona molt curta i no se'n temi dels dois que diu, però això no justifica que sigui un maleducat amb aquests comentaris racistes antimallorquins. La propietat ha de demanar perdó al sr. Volney a través d'una carta publicada en aquest mateix diari. Si no són capaços de rectificar, PUS MAI. He estat fent càlculs i entre un grapat de visites a l'any i dues o tres vegades de dur-me'n gelat i ensaïmades per celebracions i festes familiars, m'hi puc deixar entre 200 i 300 euros a l'any. Potser per ells sigui poc, però aquest poc el deixaran d'ingressar si no demostren l'educació necessària per rectificar.
Aquests cambrers son els que voldrìa el "presidente del Fomento del Turismo" per a vendre Mallorca???
Noltros "erem" clients habituals fin avui mateix.-No hi pens anar pus mai, i pens fer campanya per que no hi vajen amics, familiars i coneguts (q. son bastants).-Quina vergonya!, i jo fent propaganda seva tota la vida (sobretot a amics q. venen de la peninsula).-Gracies senyor Volney per la informacio.-Miquel
És lamentable això que ha passat. Però el més lamentable és l'autèntic analfabetisme funcional que tenen tots aquest "mallorquinistes". Ara mateix podria passar dotzenes i dotzenes de documents d'arrendaments de possessions dels segles XVII i XVIII on en algunes tanques vora les cases es conraven "maduixeres", s'hi feien "maduixes" i també "fraules". El mateix cas amb altres paraules ben nostrades però que l'ús quotidià a Mallorca ha perdut i que en els mateixos documents també surten, especialment als inventaris de les cases i possessions: "barrets", "barretines", "gots", etc. i tot el que vulgueu. Tornant al tema: sé cert que si un alemany li demana un "gelat de maduixa" en teutó, no li dirà mai "d'això no en tenc". Fa anys que no he anat a aquest establiment. I ara amb molta més raó. I, evidentment, en faré campanya forta contra ells.
És una pena que sigui així, però queden moltes més persones que diuen "fresa" que maduixa i no en parlem de fraula. El mal de can Joan de s'aigo no te cura, però on està la cosa enquistada és fora de can Joan de s'aigo. Aquí grata-hi. Com diu la cançó: Què té aquesta terra nostra.....? I ara venen eleccions i n'hi ha que volen canviar, per millorar. Ara figurau-vos la nostra pobre llengua com ho passarà. Si això passa, no hi haura gelat de maduixa abastament per ofegar les penes. Així que vius i "al tajo" com diuen ells.
És una llàstima. S'acabarà convertint en un establiment només per a turistes. Jo també crec que ha fet un canvi en l'atenció als clients de tota la vida. Si els mallorquins hi som tractats com a animals, a coces i garrotades, que es fiquin el gelat on ja saben.
Àlex Volney, jo no he anat mai a c'an Joan de s'Aigo, i tenc 63 anys, ara ja se que ja no hi aniré de cap de les maneres. Gracies per l'avìs, bon gelat de maduixa i salut!!!
Visc a Madrid i almanco un pic a l'any vénc a Mallorca. Una de les meves 'obligacions' era fer un variat en el Triquet (ACS) i,entre d'altres, Ca'n Joan de s'Aigo. La darrera vegada que hi vaig anar, fa uns anys, vaig demanar una xocolata i una ensaïmada. Resposta: Quéééé? Més comentaris són balders. No hi he tornat mai més.