nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

1 de març de 1810: Dia de les Illes Balears i/o Revolta dels Menorquins

La revolta menorquina de 1810 no va ser una mobilització política organitzada per assolir el ple autogovern, açò està clar. Però sí que va ser una reacció de malestar davant l’administració espanyola, la seva forma d’exercir el poder i les seves decisions. El govern espanyol actuà llavors sobre Menorca colonialment i despòticament, introduint mesures en duanes, contribucions especials i quintes que perjudicaven greument els menorquins. En aquest sentit, la revolta, s’ha d’interpretar històricament com una afirmació de menorquinitat política, i de reivindicació no explícita dels menorquins per tenir veu pròpia en les decisions importants que afecten l’illa.

Avui, emperò, té també especial interès no només la revolta, sinó també la contrarevolta judicial i de venjança que va portar a terme l’Audiència de Mallorca i el Consejo y Tribunal Supremo de España e Indias. En el procés judicial (que consta de 26 plecs i 649 pàgines dipositades a l’Arxiu Historico Nacional) no es va resoldre cap evidència sobre els fets ocorreguts els dies 1, 2 i 3 de març del 1810, però tanmateix es va empresonar a vàries persones participants en la revolta i es va condemnar als ajuntaments de Maó, Alaior i Es Mercadal. Així i tot, l’expressió de major venjança va ser l’execució dia 10 d’abril a Palma de Joan Mercadal, tot i que segurament Mercadal va tenir molt poc a veure amb els fets de la revolta. El seu cos va romandre exhibit al públic tot un dia emmanillat al pal d'execució amb el cartell: «Se ha sentenciado por cabeza de motín, incendiario e insultador de las Armas del Rey».

L’1 de març menorquí i menorquinista és per tant l’expressió de la revolta contra les decisions i el tractament colonial i marginador al qual es veu sotmès tantes vegades l’illa, i que lamentablement avui encara perdura i perjudica Menorca i els menorquins.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 4 anys

Per la pau de Amiens (1802) Anglaterra cedí a França,
Menorca, per tant Menorca legalment i legitimament ès
un departament o colònia francesa.
Els francesos poden organitzar referendums per obtenir
la independència de Menorca.
Si no reclamau a França, no tendreu la independència
a la que teniu dret per el procés de descolonització
iniciat a partir dels anys 1960.
Els castellans són uns 'okupas'.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente