InformeCAT (III): Internet i les noves vies per al reconeixement oficial
Una de les constatacions més sorprenents que presenta l'InformeCAT 2013 va en relació a què malgrat que uns sis milions de ciutadans parlen català habitualment a Espanya -el que suposa entre un 10 i un 15% de la població-, el català continua sense ser llengua oficial d'Estat ni de la Unió Europea (UE). Aquesta situació contrasta amb casos com el d'Irlanda, on 77.000 persones parlen de manera habitual el gaèlic irlandès, representant un 1,8% de la població d'aquell país. En aquesta ocasió, la llengua de l'indret sí té el títol d'oficial i es promou dins la UE. Per canviar aquesta realitat, hi ha alguns elements al nostre favor. La revolució tecnològica d'internet i les eines que el nou mitjà ens proporciona han resultat ser vies òptimes per a aprofundir en la visibilitat del problema, tant internacionalment com a dintre de les nostres fronteres. InformeCAT (II): Milers de catalanoparlants viuen fora de l'oficialitat InformeCAT (I): Més de set milions de persones saben escriure en català
Els dietistes asseguren que el Govern "envaeix" les seves competències
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Balears ha criticat el Govern Bauzá per "envair" les seves competències a través d'una circular distribuïda entre les farmàcies de les illes i que atribuiria als farmacèutics funcions pròpies d'aquest col·lectiu professional.
EU acusa Bauzá de "tergiversar" les dades d'elecció de llengua
Esquerra Unida (EU) acusa José Ramón Bauzá, president del Govern, de "tergiversar" les dades d'elecció de llengua a les escoles concertades de Balears. La formació política assegura que les primeres dades recollides per la Conselleria revelaren que només un 40,02% dels alumnes d'aquests centres havien elegit el català com a llengua en el 1r ensenyament. Per contra, les dades facilitades per les patronals del sector situen l'elecció del català entre el 75 i el 80%.
vaga ensenyament setembre 2012
Els mestres del CEIP de Sant Jordi rebutgen la "imposició" del TIL
Els mestres del CEIP de Sant Jordi han redactat un manifest en el què rebutgen el Decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) del Govern Bauzá i la seva "imposició". Els docents, a més, volen expressar la "consternació" que els provoca que l'Executiu autonòmic "ignori el criteri dels docents i de la Universitat en qüestions d'educació" i, en canvi, apliqui criteris "que no tenen res a veure amb l'educació ni amb la pedagogia". Els professors, consideren que la millora de l'ensenyament de l'anglès passa, "necessàriament", per una "planificació seriosa, ben fonamentada i per la implantació paulatina del programa" que s'haurà de dotar dels "recursos necessaris", així com d'unes ràtios "adequades".
Esquerra aposta per defensar el Dret a Decidir
Esquerra Republicana realitzà ahir a Vilafranca una assemblea per debatre el full de ruta de cara a defensar el Dret a Decidir. La ponència, aprovada per un 88% de vots favorables i un 12% de vots en blanc, advoca per assolir acords amb la resta de forces d'esquerra dels Països Catalans. Joan Lladó, president d'Esquerra a Mallorca, va ser l'encarregat de presentar la ponència. Lladó, durant la seva intervenció, també va fer un balanç dels dos anys de govern de l'Executiu Bauzá, destacant que l'Arxipèlag és la comunitat "amb menys despesa social, sanitària i educativa". "Encapçalam el rànquing de la pobresa i el fracàs escolar. El dia després de Bauzá tendrem més democràcia però no assolirem més benestar, ni recuperarem drets socials sense sobirania sobre els nostres recursos i les nostres decisions", assegurà Lladó.
El president retarda la jornada d'acció de l'Executiu per viatjar a Paris
José Ramón Bauzá, president del Govern, ajornà ahir la segona sessió de les jornades d'acció de l'Executiu per viatjar a Paris i assistir avui a la final de Roland Garros que enfrontarà el tennista manacorí Rafel Nadal i David Ferrer.
MÉS i el LAPAO
La coalició MÉS ha presentat una proposició no de llei perquè el Parlament Balear presenti recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del PP a la Cambra Aragonesa de rebatiar el català de la la Franja de Ponent com "LAPAO". MÉS reclama "dignitat" en el tracte a la llengua catalana i respecte pels drets lingüístics. També vol que el Parlament Balear informi de la qüestió a la Comissió Europea.
UM esborrada, Son Banya d'empeus
L'acció de la Justícia ha acabat amb l'existència d'un partit mallorquí: UM. Hores d'ara estan imputats la seva expresidenta, la totalitat de la seva antiga executiva, la meitat del que fou el seu consell polític i el 70% dels seus exalts càrrec públics.
vaga ensenyament setembre 2012
Elecció de llengua: continua la indignació
Esquerra Unida ha llançat un dur atac contra el president Bauzá per l'afer de la manipulació de dades sobre l'elecció de llengua les escoles privades. Com se sap, l'Executiu oferí en el primer moment uns percentatges sensiblement inferiors als de les pròpies organitzacions lligades a aquests centres.
Autopista cap el no-res
L'escomesa de Bauzá a l'Educació no té precedents. Un dels pilars del progrés d'aquesta comunitat sembla esvair-se davant les dèries d'un Executiu autista i que només pensa en Madrid.
Círculo Balear: el poder de Delgado
Pocs son els que dubten dins el PP, sobre tot a la Part Forana, que el poder de Carlos Delgado no fa més que créixer dins el Govern Bauzá i, per extensió, dins el partit.