Notícies del dia 6 de juny de 2011
Illes Balears / Balears
Agents de Policia, atenen un jove ferit.

Crònica Negra

A Punta Balena, res de bo

Baralles, robatoris, gats, prostitució i una denúncia per violació. Les nits de Magaluf registren nombrosos incidents, especialment al carrer de Punta Balena i als voltants, on es concentren la majoria de bars de marxa. Aquesta temporada s'ha reforçat la vigilància i és més visible la presència de la Policia Local de Calvià i de la Guàrdia Civil de Palmanova. No obstant això, els agents es veuen desbordats pels excessos dels turistes i l'actuació de lladres i de les dones que exerceixen la prostitució a la zona. Aquest cap de setmana, una periodista noruega ha visitat el nucli per veure com s'hi diverteixen els seus compatriotes i per conèixer el 'moviment' que hi ha a Magaluf, ja que hi ha bars dedicats a clientela noruega. La matinada passada, aquest diari va recórrer la zona amb la periodista i va comprovar in situ els incidents que hi registren i la tasca que hi duen a terme la Policia Local i la Guàrdia Civil.

G.P.

Demostració artesana de fabricació de calçat tal com es feia antigament.

Part forana

Abans i ara de la sabata a Lloseta

De les 34 fàbriques de calçat que convertiren Lloseta en un referent del calçat durant el segle XX, avui sols en sobreviuen quatre. Bay, Bestard, Cabrit Apache (Calçats Comes) i Miquel varen ser ahir els autèntics protagonistes d'una fira, la de la sabata llosetina, que ha arribat a la dotzena edició. Després de les plogudes intenses de dissabte, pel matí el temps hi acompanyà i les vendes igualaren les de la mostra anterior, l'onzena. Així, i tenint en compte la conjuntura actual de crisi, es respirava un cert optimisme en el sector.

Elena Ballestero

Imatge de l'estàtua de Jaume II.

Monument a Jaume II Sineu

Ja es recullen firmes per fer retirar l'estàtua de Sineu

La polèmica per l'estàtua de Jaume II continua. La plataforma 29-M, nascuda arran de la reunió que prop de 300 veïns de Sineu mantingueren dimecres, ha iniciat una recollida de firmes per demanar que es retiri provisionalment l'estàtua de Jaume II, mentre el Consell de Mallorca no autoritzi l'Ajuntament a posar-la al centre de la vila, declarat Bé d'Interès Cultural. Així mateix, sol·liciten que, una vegada obtingut el permís, els partits amb representació al Consistori consensuïn "la manera, la data" i el lloc per reubicar-la. El manifest de l'associació 29-M consta de tres punts més.

Antoni Pol

Les curses de cavalls de l'hipòdrom han estat els entreteniment més popular.

Part forana

Manacor evoca el seu passat amb el record de la història de l'entreteniment

Temps d'oci i entreteniment. Amb aquesta premissa, els manacorins encetaren a partir del segle XIV tota una sèrie de jocs populars per tal de veure la vida passar des d'un altre vessant, aprofitant els moments lliures. L'historiador Albert Carvajal ha deixat constància dels diferents entreteniments a la ciutat amb la conferència 500 anys d'història de jocs i entreteniments de Manacor. "En el segle XIV ja trobam referències de com els manacorins deportaven -es distreien- a les vinyes i sortien de la vila", sosté Carvajal. A més, l'expert assegura que una de les primeres aficions fou la de la caça, "entesa com l'esport per excel·lència de l'època, unit a la subsistència". Un dels jocs més populars a Manacor fou "senzill i humil": el joc de la pilota. "No necessitava grans espais de concentració, sinó parets altes i una pilota que solia consistir en draps embolicats sobre cuiro. Era molt normal veure els veïns que hi jugaven copejant la pilota a les parets del convent o de l'església, encara que també alguns veïns es queixaven per l'enrenou i els crits del joc", afegeix Carvajal.

Martina Poquet

El primer premi de carrossa fou per a Les hidries de Na Camel·la, del col·legi Simó Ballester.

Part forana

Fantasia i color a voler, a Na Camel·la

La tradicional desfilada de carrosses i comparses va posar punt final a les Fires i Festes de Primavera de Manacor. El passeig de Na Camel·la es va convertir un any més en una gran passarel·la de la fantasia, del color, de la imaginació i del bon humor dels pares i mares de les diferents escoletes i col·legis de la ciutat, entre d'altres. Una excel·lent recreació del mateix passeig sota el títol de Les hídries de Na Camel·la en primavera, de l'AMIPA del col·legi Simó Ballester, s'adjudicà el primer premi de carrosses i Gents del Nord, del bar Oasis de Campos, emulant els víkings, aconseguiren el primer premi de comparses al ritme de l'animada Danza Kuduro.El segon guardó de carrosses va ser per a Anam de festa, de l'AMIPA de l'escola Puresa de Maria. En tercer lloc, hi quedà Llepolies, de l'AMIPA de Sant Francesc d'Assís; en quarta posició, Gents del Nord, del bar Oasis, i en cinquena, Un món de joguines, de l'APIMA CEIP Manacor. A la categoria de comparses Els gira-sols, de l'APIMA de la Graduada, es varen adjudicar el segon premi, mentre que 140 fitxes de dòmino, del col·legi Sant Vicenç de Paül, la Caritat, aconseguí el tercer.

G.Mas./M.Poquet

Illes Balears / Polí­tica
Els mercats mostren la cara més bella durant el maig,juny i juliol, gràcies als colors de fruites i verdures.

Polí­tica

Sobreviure implica atreure els joves flexibilitzant l'horari

Els mercats municipals de Palma tenen mala ferida. I és que s'enfronten al futur amb molt més a perdre que no a guanyar. Tal com reconeixen els mateixos venedors, des de mitjan dels anys 80 es pateix una gradual davallada de clients. Tanmateix, el gran problema, el perill real que pot suposar la desaparició dels mercats tal com se'ls coneix ara, és la manca de relleu dels clients. Els adults que avui fan mercat a les parades tradicionals són la darrera generació que ha viscut sense supermercats, quan eren joves. En canvi, els nascuts més o manco en democràcia tenen ja interioritzada l'existència de les grans cadenes des del seu naixement. Tot i així, els mercats visqueren el seu moment crític a principi dels 90, precisament era el moment àlgid de les grans superfícies. Els experts coincideixen a assenyalar que el moment més baix ja passà. La nova tendència a tenir cura de la nutrició i només menjar productes sans i ecològics, de fet, ha potenciat una tornada als mercats i sobretot entre un públic jove (mitjana d'uns 35 anys), urbà (viu a Palma però li agrada el camp) i que dóna valor al producte local i ecològic.

Ander Zurimendi

Les assemblees han arribat a congregar dues mil persones a la plaça d'Islàndia.

Polí­tica

20 dies de resistència

Varen començar amb una trentena d'acampats i ara ja sobrepassen el mig miler, units per un mateix clam: la necessitat d'un canvi de model econòmic i polític, la lluita per un nou sistema més just i igualitari. L'acampada dels indignats de Palma ha resistit més enllà del 22-M i en lloc de debilitar-se ha anat creant un teixit social cada vegada més fort. Prova d'això és que ja sumen vint dies d'ocupació a la plaça d'Espanya, ara ja rebatiada pels mateixos indignats com la plaça d'Islàndia. Les perspectives futures d'aquest moviment van més enllà de l'ocupació d'aquest espai que, per ara, pensen continuar-hi de manera "indefinida". "El primer objectiu és que se'ns escolti, donar veu al carrer i, sobretot, que el poder polític ens faci cas", reivindica Manu, un dels 'anònims' i membre del grup promotor de l'Acampada a Palma. Per això, assegura, la primera passa és aconseguir una reforma de la Llei electoral. El moviment de Palma es consolida. Ha aguantat les amenaces d'un possible desallotjament la nit prèvia a la jornada de reflexió electoral i un miler de persones es van unir per condemnar la càrrega policial dels acampats a Barcelona sota el lema "La violència no ens silencia".

Laura Morral

Situació del mapa de Mallorca d'aquí a 13.333 anys si el nivell de la mar pujàs a 3 centímetres cada 10 anys.

Polí­tica

El nivell del Mediterrani pujarà tres centímetres en 10 anys

Els experts en oceanografia calculen que durant la pròxima dècada s'intensificarà el creixement del nivell de la mar Mediterrània. Si als darrers 10 anys ha estat d'1,3 centímetres, els científics calculen que a partir d'ara arribarà als 3 centímetres. Es preveu que d'aquí a 13.333 anys s'haurà incrementat 40 metres. La setmana passada, els principals experts europeus es reuniren al campus de la UIB per debatre les qüestions no resoltes d'aquest tema. De la trobada han sortit, sobretot, idees per millorar la recerca, però també ha servit per consensuar alguns punts de partida. Un dels principals és que el nivell de l'aigua tendirà a augmentar els propers anys.

Cristina Polls

El peix espasa i el salmó són dos dels peixos més consumits.

Polí­tica

Slow Fish crida a no comprar salmó, emperador ni tonyina vermella

Tot i que no estan en risc d'extinció imminent, la sobrepesca ha minvat les reserves d'algunes espècies marines. Fins ara, la campanya més coneguda a les Illes és la d'evitar la compra de tonyina vermella, però han ampliat la llista a més espècies, concretament a l'emperador, el bacallà de l'Atlàntic i el salmó del Nord. La crida a evitar la compra d'aquests peixos prové d'Slow Fish (peix lent, de l'anglès literalment), una entitat agroecologista nascuda a la vora d'Slow Food. La germana gran, de fet, és l'entitat coneguda internacionalment i que treballa per uns aliments tradicionals, respectuosos amb el Medi Ambient, sans i ecològics. Margalida Solivelles, membre d'Slow Food a les Illes, destaca que el més important és el mètode de pesca. "Cal potenciar les arts menors, en contra de la d'arrossegament, que causa estralls a la mar". Els motius per evitar la compra d'aquestes espècies són variats. En el cas de la tonyina vermella, per exemple, no hi ha generació de reserves d'aquest animal.

Ander Zurimendi

Illes Balears / Cultura
L'escriptor Miquel López Crespí.

Cultura

Dies de postguerra a Mallorca

"Flaire d'ametles i taronges. La remor de les ones copejant el vaixell just acabat d'atracar al moll. Ja érem a Mallorca!". Així comença Gardènies en la nit (El Tall), la darrera novel·la de l'escriptor pobler Miquel López Crespí. "És una novel·la que tracta la temàtica de la Guerra Civil mitjançant la història d'un presoner republicà (el meu pare) i una jove de família de dretes de sa Pobla (la meva mare)", explica l'autor. Gardènies en la nit (premi de l'Òmnium Cultural 2009) ve a ser la segona part d'Els crepuscles més pàl·lids (premi Alexandre Ballester 2009). "Ambdues són un recordatori literari de la postguerra, de l'oprobi patit per la família i pel poble treballador", explica López Crespí. "He recordat la història dels perdedors i de la repressió a Mallorca, però també hi ha una immersió dins la Palma dels nobles, aquells nobles que aplaudiren l'afusellament d'Emili Darder", prossegueix l'escriptor, "seduït" també per "la història familiar". "La relació dels meus pares presentava un conflicte molt interessant des del punt de vista literari", assenyala.

Maria Llull

El gremi destaca que la Fira és una bina oportunitat per acostar els llibres.

Cultura

Fira passada per aigua

Els aiguats de tota la setmana varen passar factura a la Fira del Llibre, que ahir tancà les portes després de deu dies instal·lada al passeig del Born de Palma. El balanç per a la majoria de llibreters és ben fosc. Asseguren que la pluja i la crisi econòmica han provocat una davallada de vendes "considerable". El president del gremi de Llibreters, Francesc Moll, comentava ahir capvespre que tot i que encara falta un balanç total de les vendes, la davallada d'enguany serà com a "mínim un 30% inferior que en edicions passades". Tot i això, el gremi destaca que la Fira és una bona oportunitat per acostar els llibres i els escriptors als lectors, una fita que després de 29 anys s'ha consolidada. Precisament aquesta edició és la que ha tingut un programa d'actes més atapeït, un aspecte que destaca Àngels Cano, de la llibreria Embat, qui recordà que "els llibreters s'han esforçat molt perquè fos una fira animada", encara que "la pluja ens ha jugat una mala passada".

Francesca Marí

Illes Balears / Esport

Tennis

El millor NADAL guanya a París

El tennista manacorí Rafel Nadal va conquerir el seu sisè títol a Roland Garros, segon Grand Slam de la temporada, un cop haver doblegat en la final el suís Roger Federer en quatre sets després de dues setmanes molt complicades a la capital gal·la. El mallorquí, que amb aquesta victòria retindrà el número 1 del món, va superar l'helvètic per 7-5, 7-6 (3), 5-7 i 6-1 després de tres hores i 40 minuts de partit en la quarta final entre ambdós sobre l'argila parisenca. Nadal va sortir a la pista molt dubitatiu i tenia davant un Federer impecable, únic botxí de Djokovic aquest curs, que atacava amb encert el revés de l'illenc i no va tardar a adquirir el primer avantatge, després de disposar de quatre bolles de trencament per posar-se amb 2-0 al marcador.

E.P.

Futbol

Resultats d'ascens a Segona Divisió B

CONSTÀNCIA 1ALHAURÍN DE LA TORRE 1 CONSTÀNCIA: Vives (2), Jose (2), Rubio (2), Lucho (2), Oller (2), Pau Pomar (1), Llistó (1), Nacho (1), Lucas Pou (2), Alomar 2) i Esteban (1). Mateu (1) per llistó, Nigorra (-) per Oller i Pau Siquier (-) per Lucho.ALHAURÍN DE LA TORRE: Koke (2), Luisja (1), Tete (1), Guntu (1), Richard (1), Chenchu (2), Durán (2), David (1), Joseito (2), Santi (1) i Dani (1).Carreño (1) per Dani, Cristian (2) per Durán i Jacob (1) per Joseito.

dBalears

Futbol

Bones vibracions per a la cita de Dinamarca (1-1)

La selecció espanyola sub21 s'hagué de conformar amb un empat, en l'únic partit preparatori abans de viatjar cap a Dinamarca per disputar-hi el Campionat d'Europa de la categoria, ja que no va saber tancar el partit davant Rússia quan a la primera meitat mostrà la superioritat.

Efe

Casey Stoner amb el trofeu del Gran Premi de Catalunya.

Motor

Stoner és imbatible

L'australià Casey Stoner (Honda) fou el guanyador del GP de Catalunya de Moto GP, gràcies a un gran pilotatge i a una motocicleta excepcional, a la qual tan sols pogué plantar cara la Yamaha del mallorquí Jorge Lorenzo, segon a Montemeló. La destacada actuació del mallorquí li permet continuar resistint al capdavant de la general, tot i que ara té 98 punts, però només set d'avantatge respecte d'Stoner. El gran protagonista de la jornada de classificació de dissabte, l'italià Marco Simoncelli (Honda), va veure que li desapareixia l'avantatge de la pole just quan començà la cursa, ja que arribà setè al primer revolt. Finalitzà sisè sense cap tipus de lluita, perquè ni s'acostà a Rossi i mantingué a un còmode avantatge amb els seus perseguidors. La correguda, finalment, acabà amb tretze pilots a la pista, després de les baixes de Dani Pedrosa (Honda) i de Colin Edwards (Yamaha).

Àlex Santos. Efe

Futbol

La campiona es llueix als EUA (0-4)

La selecció espanyola regalà un altre homenatge al futbol amb la contundent victòria (0-4) sobre els Estats Units, l'equip que va privar el combinat de Vicente del Bosque de jugar la final de la Copa Confederacions l'estiu de 2009, i abusà del conjunt nord-americà de la mà d'un genial David Silva, inspirat i brillant en els darrers metres.L'equip Del Bosque lluí els galons de campió.

E.P.

Futbol

Resultats d'ascens a Tercera Divisió

ESPANYA 2S'HORTA 0 ESPANYA: Nicolau (3), Nevado (2), Tomeu (2), Julio (3), Barrado (3), Juanra (3), Franco (3), Bernat (2), Fiol (2), Mut (2) i Mark (2). Tropi (2) per Bernat, Sorell (2) per Fiol, Guillem (2) per Mut i Mas (2) per Mark.S'HORTA: Biel (2), Tià (2), Vidal (2), Manu (2), Christian (2), Pablo (0), Biel Martínez (2), Héctor (1), Rafa (1), Joan Marc (2) i Fernández (2). Nacho (1) per Tià, Richi (1) per Manu, Sergi (1) per Héctor i Benji (1) per Rafa.

dBalears

El consell d'administració es tornarà a reunir avui als despatxos de l'estadi de Son Moix.

Futbol

El Mallorca 2011/12 tindrà un pressuport de 31 a 33 millions d'€

El Reial Mallorca tindrà un pressupost que oscil·larà entre 31 i 33 milions d'euros amb vista a la temporada 2011/12. Així ho té previst aprovar avui el consell d'administració de la Societat Anònima Esportiva balear en una reunió extraordinària que tindrà lloc als despatxos de l'estadi de Son Moix. En aquesta sessió es farà balanç, tant en l'àmbit econòmic com en l'esportiu, del curs que acaba de finalitzar i es fixaran les bases del projecte corresponent a la campanya que s'iniciarà el pròxim 1 de juliol. Això sí, el projecte que s'aprovi haurà de rebre el vistiplau dels tres administradors concursals: Sebastià Frau, Pedro Mir i José Miguel Cregenzan, que són els encarregats de controlar tots els moviments econòmics i patrimonials que es produeixin en el club. El Reial Mallorca, que, no ho oblidem, continua immers en el concurs voluntari de creditors, ha millorat sensiblement la seva situació econòmica durant els darrers 12 mesos i això li permetrà incrementar entre 3 i 5 milions d'euros el pressupost de la temporada passada, que fou de 28 milions d'euros.

Pere Batlle

El tècnic d'Iberostar Bàsquet Mallorca aixeca els braços, victoriós.

Bàsquet

El Mallorca torna a ser d'Or (67-66)

Objectiu assolit. l'Iberostar Bàsquet Mallorca es convertí ahir en equip de la Lliga LEB Or després de derrotar, al Palau d'Esports d'Inca, el River Andorra (67-66). Va ser un agònic cinquè partit de la final de la fase d'ascens, que no es va decidir fins al darrer segon. El duel fou d'autèntic infart i qualsevol dels dos equips hauria pogut guanyat. Però la sort, aquesta vegada, va somriure el conjunt de Xavi Sastre, que d'una manera brillant recupera una categoria que l'estiu passat es va perdre als despatxos. Com en les millors pel·lícules de suspens, el partit va mantenir en tensió els cors dels gairebé 2.000 espectadors que el presenciaren en directe.

Salvador Ripoll

Ara / Estat Espanyol
El rei Joan Carles féu broma amb l'equip mèdic que l'operà.

Estat Espanyol

El rei rep l'alta un cop operat amb èxit del genoll dret

El rei va rebre ahir l'alta hospitalària, dos dies després de ser-li implantada una pròtesi al genoll dret. El monarca haurà de dur crosses durant dues o tres setmanes, mentre inicia un procés de recuperació que completarà previsiblement al cap d'un mes o mes i mig. Pocs minuts abans de les 14 hores, el rei Joan Carles abandonava en un monovolum l'Hospital USP San José de Madrid, on dues hores i mitja abans el traumatòleg que l'havia operat, Àngel Villamor, i el cap del Servei Mèdic de la Casa del Rei, Avelino Barros, n'havien firmat l'informe d'alta hospitalària. Aquest document, donat a conèixer als mitjans de premsa pel director gerent de l'hospital, Javier de Joz, assenyalava que el cap de l'Estat "camina amb crosses amb autonomia" i "ha de continuar en les pròximes setmanes amb el protocol de tractament de fisioteràpia i amb les revisions postoperatòries, en règim ambulatori".El rei sortí del centre per dirigir-se a la Clínica Planas de Barcelona, on durà a terme un tractament de rehabilitació. Una hora i mitja després, hi arribà. Eren devers les 15.25 hores.

Agències

Rubalcaba, acompanyat a Oviedo del secretari general d'FSA-PSOE, Javier Fernández.

Estat Espanyol

Rubalcaba acusa el PP de ser el que més gasta

Rubalcaba, acompanyat a Oviedo del secretari general d'FSA-PSOE, Javier Fernández. Foto: Efe El vicepresident primer del Govern i titular de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir que les CA que "més han gastat en els darrers mesos són les del PP", que ho varen fer "quatre vegades més que les governades pel PSOE". També convidà Mariano Rajoy a "predicar amb l'exemple per ser creïble". El dirigent socialista va fer aquestes afirmacions després que els responsables en funcions del Govern de Castella-la Manxa suspenguessin les reunions d'avui amb el PP per al traspàs de poders en la Junta de comunitats per la "deslleialtat" del PP per alarmar amb "dades falses" de l'estat dels comptes públics. "Aparcaré el tema del traspàs de poders pròpiament dit, que cal resoldre en l'àmbit de Castella-la Manxa, encara que és evident el que està passant. No és necessari ser un geni, n'hi ha que s'estan posant la vacuna", matisà. Així ho expressà a Oviedo abans d'una trobada amb militants socialistes asturians en la gira que fa amb les bases del partit en les diferents federacions, en la seva condició de candidat en les primàries.

Cristian Anglora./Agències

Democràcia real, ja

Els indignats de Barcelona decideixen no passar més nits a la plaça de Catalunya

Els indignats de Barcelona van decidir que no seguiran acampats de nit a la plaça Catalunya de Barcelona, però que mantindran la seva activitat durant el dia i les assemblees periòdiques.

E.P.

Ara / Món
Freselín Carvajal argentina de Salta.

Horitzons

“Els doblers no són importants, però sí necessaris”

Va néixer el 1974 a la ciutat de Salta. Amb uns 500.000 habitants, es troba a 1.187 metres sobre el nivell de la mar, al nord-oest del país. De ben jove ja era molt afeccionada a la dansa. Als vint anys es casà amb un ballarí i partí cap a Buenos Aires. Deixà enrere mare, dos germans i una germana. A la capital treballava de martillera (taxadora de béns immobles), però sense deixar de dedicar-se al ball com un entreteniment, els caps de setmana, amb Quique, el seu marit -amb qui sempre ha format parella artística. Uns anys després, l'home rebé una oferta des de les Canàries i se n'hi anà tot sol. Un any més tard, el 2001, ella també s'hi va traslladar. Després d'anar i venir fent temporades de sis mesos, retornant al seu país per renovar els visats, vingueren a parar a Mallorca. Aleshores ella s'enamorà totalment de l'illa i digué al seu espòs que volia viure aquí, perquè "aquest lloc és diferent de tot allò que jo havia vist, i mira que hem viatjat per molts d'indrets!".

Raphel Pherrer

El ministre Daniel Bahr es posa una mascareta abans d'entrar a l'àrea de cures intensives.

Món

Alemanya apunta ara a brots de soja

Moltes eren les hipòtesis que es consideraven sobre el possible focus d'infecció d'E. coli: els cogombres espanyols, un mercat d'Hamburg, un restaurant de la ciutat de Lübeck... La darrera investigació apunta cap a un nou llegum: els brots de soja conreats en territori germànic. El responsable d'Agricultura de l'estat de la Baixa Saxònia, Gerti Lindemann, assenyalà ahir una granja alemanya que en produeix com a possible causa de la infecció causada pel nou cep del microorganisme, que fins ara ha costat la vida a 22 persones. La xifra d'afectats en tot Europa supera ja els dos milers. Lindemann assegurà que hi ha "un rastre molt clar" que els du a la dita explotació, situada a 77 km d'Hamburg. El bacteri degué contaminar diferents partides de brots de soja d'aquesta mateixa empresa.

Agències

Món

Els sondejos donen a Ollanta Humala la presidència del Perú

El candidat nacionalista, Ollanta Humala, hauria guanyat la segona volta de les eleccions presidencials peruanes amb més de 4 punts d'avantatge sobre la seva rival, la conservadora Keiko Fujimori, segons els primers sondejos a peu d'urna realitzats per les empreses enquestadores. En el tancament d'aquesta edició, les empreses Ipsos-Apoyo, CPI i Datum, que oferiren els resultats a dos canals diferents de televisió, coincidiren amb la victòria d'Humala per un marge superior al 52%.

Agències

Ciutadans iemenites netegen la sang de braus sacrificats per celebrar la sortida del president del pais.

Món

Salih, fora de perill un cop operat

El president del Iemen, Ali Abdallah al-Salih, ja està despert i en bon estat després de sotmetre's a una operació per retirar-li un fragment de metralla clavat al pit, segons informaren ahir fonts mèdiques de l'hospital d'ar-Riyad on fou intervingut. Salih va ser traslladat dissabte vespre a la capital d'Aràbia Saudita per a un tractament mèdic després de resultar ferit divendres en el bombardeig contra el complex del palau presidencial de Sanà, en el qual van morir set persones i diversos alts càrrecs del règim, inclòs Salé, varen resultar ferits. L'Exèrcit iemenita afirma que Al Qaeda està darrere de l'esmentat atac contra el president. Mentrestant, la milícia de Sadiq Al-Ahmar, principal força de la confederació tribal Hashid, acceptà ahir un alto el foc intervingut per Aràbia Saudita entre els revoltats i les forces militars fidels al president iemenita, segons informà l'oposició. El president en funcions del Iemen, Abd-Rabu Mansur Hadi, que ha pres el relleu de Salih, havia demanat un alto el foc per aturar els violents enfrontaments.

Agències

Món

El centredreta arrasa a Portugal i agafa les regnes del Govern

El centredreta portuguès es va llançar ahir al carrer a festejar el seu millor resultat electoral dels darrers vint anys, que el posaran al capdavant del Govern en el període més crític de la història portuguesa des de la Revolució dels Clavells. Amb el 92% de les circumscripcions de vot escrutades en el tancament d'aquesta edició, el Partit Socialdemòcrata (PSD, centre-dreta) assolí el 39,5% dels vots i 58 escons, davant el 28,3% i 39 diputats del governant Partit Socialista (PS), els dirigents del qual van reconèixer la derrota.

Efe

Opinió / Opinió
Damià Quetglas

Opinió

Son Sarigot

Els conservadors de Sineu no han tengut gaire sort en democràcia. Tanmateix, han governat uns quants d'anys. En Pep Boter i el seu cosí del mateix nom, però Pavarotti, com a senyal d'identitat, néts tots dos d'un antic batle, s'han repartit la batlia unes legislatures, després...

Damià Quetglas

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Glosa si goses!

Dia 11 a Manacorhi haurà tallers i gloses.Com diu el títol, si goses,gaudiràs d'aquest tresor.Junts ens llevarem la pori la vergonya amb un versper romandre sempre immersdins la força del llenguatge.La glosa serà la imatge;cantar-la un nou univers.

Glosa de Mateu Xurí

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Francina ja comandaMembres del PSIB comentaven ahir que Francina Armengol ha agafat les regnes internes del partit des del primer moment. Ja es considera una gran victòria per a ella que tothom, de portes cap a fora, hagi acceptat el seu...

dBalears

Maties Salom

Opinió

L'atracció del triomfant

El pensament polític hegemònic, centredretà, intenta treure ara els socialistes vençuts del cul-de-sac "nacionalista" que, argumenten, llastra el PSIB des de temps immemorials. Candidats i programes -obvien el perfil d'Aina Calvo i el seu equip, gens marcat per la presumpta...

Maties Salom

Ferran Aguiló

Opinió

Quina reforma?

Tot apunta cap a una setmana difícil, d'entre la tirallonga de mesos difícils que suporta Zapatero. Pretenia la complicitat de sindicats i patronal en la reforma del mercat de treball i s'ha trobat, com sempre, amb l'estratègia del PP de boicotejar qualsevol iniciativa, sigui...

Ferran Aguiló

Opinió

Mateu Bauzà. Pintures

El procés històric de dissoldre les formes, que arribarà fins a l'expressió abstracta, va donar pas a tornar a considerar els valors de la matèria, amb el suport dels progressos de l'òptica així com determinades posicions filosòfiques, de manera que es considera com a...

María José Corominas

Josep Maria Llauradó

Opinió

Les lliçons dels supervivents

Tothom disculparà que des del primer dia m'hagi perdut en la nòmina de concursants del Supervivents (la 5 i la 7), per començar perquè és difícil connectar amb figures com Kiko Rivera Pantoja i Toni Genil (tot i que al programa el relacionen amb Frank Sinatra, Bing...

Josep Maria Llauradó

Miquel Àngel Limon

Opinió

Una falsa noció de l'honor nacional

Els estats i les nacions, en el curs de la història de la humitat -una història de dolor i de morts en reguerons-, han atiat sovint un concepte important però formidable, transcendent però letals, quan no abusives. Us parl de la noció de l'honor nacional dels estats: l'orgull...

Miquel Àngel Limon

Editorial

Opinió

Nervis del PSOE a Castella-la Manxa

Que el PSOE hagi suspès les reunions amb el PP a Castella-la Manxa per fer efectiu sense traumes el traspàs de poders conforme amb els resultats de les autonòmiques passades revela l'estat de tensió que viuen, portes cap endins, les files socialistes. El PSOE acusa el...

Editorial

Jaume Lladó

Opinió

El perill radical

Estic molt preocupat pels mètodes que fa servir la minoria antimalloquina per fer-se veure. La seva actuació a Sineu ja frega el límit. Tothom té dret a tenir les idees que vulgui, a manifestar-les i a defensar-les. Però tot té un límit. I el límit és el respecte als altres. Es poden...

Jaume Lladó

Opinió

Hospital no Universitari de Son Espases

Supòs que el nom exhibit a la façana principal del nostre hospital de referència és una conya. Si hi apareix un grafit corregint la imprecisió del nom, que la Policia no investigui l'autoria del "no": som jo. Fets consumats: és evident que la instauració dels estudis de Medicina no...

Pere Riutord

Kika Rodríguez

Opinió

Tancant el cercle

Inauguram el mes de juny amb una notícia d'aquestes que commouen molts ciutadans. I és que el delfí Borbó en una visita a la conservadora Navarra va sentir com una al·lota li demanava per què en aquest país no podem triar democràticament i de manera oberta si volem una...

Kika Rodríguez

Miquel Payeras

Opinió

PSOE, matalàs del PP

Finalment, el PSOE balear ha seguit la senda del nacional. Un procés de no renovació a fons. Per això la direcció central ha convertit en candidat Alfredo Pérez Rubalcaba, que fa trenta anys que té càrrecs directius al PSOE. I a Balears decidiren, divendres passat, donar compte...

Miquel Payeras

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

Els manuscrits del desert (1946)

"Hi haurà un temps de gran tribulació per a Israel i un decret de guerra contra tots els pobles. Per als que formen la porció de Déu hi haurà redempció eterna i ruïna per a tots els pobles malvats. Tots els que estan preparats per a la guerra hi aniran i acamparan al davant del...

Miquel Ferrà i Martorell