L'il·licità Jafet Pinedo ha denunciat el tracte discriminatori que ha patit per dirigir-se en català a la Policia espanyola. Pinedo explica que anava amb bicicleta pel carril bici a l’altura del conservatori de música d’Elx i va haver de sortir-se'n perquè va trobar-hi dos turismes sense cap identificació oficial que estaven aturats i entrebancaven la circulació. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles amb la frase «en bon lloc esteu» i després va continuar el seu camí.
Uns metres més endavant, Jafet Pinedo va aturar davant l’alto que va rebre d’un dels ocupants dels automòbils que obstaculitzaven el carril bici. Pinedo denuncia, a més, que aquests vehicles eren cotxes policials sense cap identificació.
Dues persones, que es varen presentar com a agents de la Policia espanyola, li varen demanar que s'identifiqués i, a continuació, sense cap mena d’explicació, el varen escorcollar, amb el requeriment que els deixàs de parlar en català. Pinedo també explica que es va negar a deixar d'usar la seva llengua. Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria on els agents el varen denunciar per presumptes insults als agents, negativa a identificar-se, oposar-se a ser escorcollat i adreçar-se en català als agents.
Pinedo també ha presentat una denúncia contra els dos agents de la comissaria d'Elx per abús de poder, denúncia falsa i actuació indeguda. A més, ha remarcat que també demana que es reconegui el seu dret a expressar-se en la seva llengua en totes les instàncies públiques i institucions.
El cas es troba ara en la via judicial i el proper 24 de juliol el jutjat d'instrucció número 5 valorarà la denúncia.
Nou cas de catalanofòbia i de supremacisme lingüístic
La Junta Directiva d’El Tempir, associació cívica d'Elx per la llengua, considera que els agents de la Policia espanyola han mostrat una ideologia «clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística, perquè, com a servidors públics, han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans, en aquest cas concret, els de Jafet Pinedo».
Per a El Tempir «aquestes actituds valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i a desincentivar-ne l’ús entre els valencianoparlants. Cal recordar una vegada més que parlar en valencià a un agent policial no és cap manca de respecte, com ens volen fer creure arran dels nombrosos casos que com aquest s’ha produït i es produeixen al llarg del nostre domini lingüístic. És intolerable i una atemptat contra la llibertat d’expressió el fet de voler dissuadir valencians de fer servir la nostra llengua».
Uns cossos de policia que han de complir el marc legal lingüístic
L’art. 54.11 de l’Estatut de l’Empleat Públic deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti, sempre que sigui oficial en el territori. Per tant, les administracions públiques han de garantir el compliment d’aquest precepte, sobretot quan l’article 7 del Règim disciplinari del cos de Policia espanyola considera que és falta molt greu «tota actuació que suposi discriminació per raó d’origen, racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».
Serà sa paraula d'ell contra sa de tots ells, que actuen de manera corporativa, més allò que vullga afegir es jutge