algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Pastor: «No pactarem amb el PP ni amb Podem»

9196
Antoni Pastor, diputat i actual batle de Manacor, és candidat d'El Pi a la presidència del Consell de Mallorca.

Antoni Pastor (Manacor 1963) actualment batle de Manacor i diputat parlament illes balears i una figura destacada de la política mallorquina. És candidat de Proposta per les Illes (El Pi) a la presidència del Consell de Mallorca

Piluava el Pi a Twitter que el dia de les Illes Balears serà complet quan es respecti Estatut Autonomia
Si, són moltes coses que s'han de canviar i precisament l'Estatut és una d'elles falten moltes competències per arribar, per desenvolupar.

Sou batle, sou diputat, balanç de la batlia
Positiu, sempre hi ha coses a millorar, segurament amb errors, però jo crec que ha estat positiu perquè hem aconseguit dur la ciutat a uns dels principals llocs de Mallorca; hem estat capaços de ser un referent cultural i quant a infraestructures jo crec que també hem complit.

I en l'àmbit de diputat, teniu una llarga i dilatada història com a diputat, però aquests darrers anys aquesta darrera legislatura ha estat especialment dura supòs?
Molt difícil, ha estat molt difícil, perquè he hagut d'aprendre a fer de tot perquè el que han volgut ha estat marginar-nos, penso que teníem dret tant jo com la diputada de formentera a formar grup mixt i així ho permetia el reglament. Però amb una interpretació molt restrictiva per part del Govern ha fet que quedéssim com a diputats no adscrits. La nostra participació ha estat relativament complicada, gràcies a algun funcionari que ens ha ajudat, doncs hem pogut fer la nostra feina però amb moltes dificultats.

El pitjor que ha passat aquesta legislatura, el pitjor que ha fet Bauzá ha estat dividir la societat, crear conflicte?
Si sense cap dubte, ja ho va fer en el principi. La divisió s'ha anat incrementant i sobretot el malestar de la ciutadania. La manifestació de més de 100.000 persones a Mallorca varen demostrar que les polítiques que feia el president no agradaven i no estaven gens d'acord amb elles.

Em deia un batle del PP que en Bauzá ho hauria tingut fàcil centrant-se a fer política econòmica que era de fet el seu compromís i el més urgent i que en canvi havia cercat de manera gratuïta l'enfrontament en sector socials que no ajudaven en res
Segurament en part té raó, s'ha de reconèixer que ha estat una legislatura complicada econòmicament. El president Bauzá quan va entrar es va trobar que no tenia el pressupost fet, va haver de prendre decisions complicades i difícils. Crec que ha pres decisions sense cap tipus de consens, sense explicar, sense fer entendre la gent, sense cercar complicitat que crec que és el que l'ha perdut, que la supèrbia i la prepotència han estat els seus grans errors.

Sou candidat al consell de Mallorca quines són les principals propostes els principals eixos programàtics que presenteu?
El programa encara l'estem elaborant, però crec que n'hi ha una de molt clara, tornar el protagonisme al Consell de Mallorca. Aquesta legislatura jo crec que no ha existit, ha estat una institució submisa al president, que no ha volgut fer nosa, i al final qui ha fet totes les polítiques ha estat el Govern. Els ajuntaments necessiten el Consell insular de Mallorca i en canvi aquesta legislatura no l'han tingut.

El calcul són per entrar amb 2 o 3 consellers
Jo crec que ara el fet important és que les enquestes, les tendències són positives cap a nosaltres. El repte és intentar treure la màxima representació possible. Jo crec que ho hem fet bé. La implantació del partit és a pràcticament 50 municipis, que crec que ens donarà una gran representació.

En qüestions concretes del debat polític actual, us voldria demanar en primer lloc sobre aquest debat si s'ha de recuperar o no s'ecotaxa, o un impost similar.
Crec que és un dels debats que tenim dins el mateix partit i jo personalment penso que s'e n'ha de parlar, perquè aquesta comunitat necessita un millor finançament, segurament si el finançament arribes des de Madrid no necessitarem recórrer a imposts creats per la comunitat. Però crec que s'ha de fer per consens. S'han de tornar a ampliar els consensos. Hi ha polítiques com la turística, com l'educativa i la sanitària que han de partir del consens de la majoria de grups polítics.

Quin creieu que és el paper que ha de tenir el sector hoteler en política, compartiu la idea d'altres formacions de què per ventura han tingut un pes massa important?
Crec que és la principal indústria que tenim i el sector hoteler, sense cap dubte ni una, ha de tenir un paper importantíssim, dins la política de la nostra comunitat. No ells sinó la que els partits han d'implementar, perquè no podem viure d'esquenes del turisme, també ho hem provat i també ens ha sortit malament, una altra cosa és que tot la política sobretot territorial s'hagi de fer al voltant només d'aquest sector. Hi ha altres sectors com per exemple el petit comerç, que és un sector importantíssim que precisament no ha tingut cap tipus de protagonisme aquesta legislatura, tot el contrari. Doncs han estat mirant cap a les grans superfícies. Crec que no només el sector turístic però el sector turístic ha de ser un protagonista dins les polítiques que ha de fer qualsevol Govern.

El Consell de Mallorca també és el responsable de la política social, que en uns moments de crisi econòmica importants ha hagut de redoblar esforços, l'ha dirigit a una manera d'entendre la política social que no és com a mínim la que reclamen els experts en aquesta matèria, amb el sentit que segurament s'hauria de fer una política de prevenció.
Crec que les polítiques socials no s'han comptat amb nombre de places concertades o amb inversió feta, sinó el que s'ha d'intentar és que la política social sigui un acompanyament durant algun moment de les famílies o d'algunes persones que ho necessiten. La gent no ha de viure amb la política social. Crec que l'objectiu és precisament la prevenció i sobretot que amb un temps curt o mitjà la gent pugui retornar cap a una vida digna. Ningú vol viure de la política social i crec que el Consell fa polítiques socials per intentar cobrir expedient.

Una qüestió que els meus amics de fora no em creuen quan els hi ho explico és que Mallorca importi residus de fora per cremar a la incineradora
No és fàcil d'entendre, vàrem començar un edifici sense saber que ens costaria i la incineració té un cost; i una promesa electoral que era no augmentar la taxa de fems doncs s'ha volgut compensar amb la importació de fems de l'exterior. No pot ésser que Mallorca sigui coneguda com l'illa de cremar els fems de tot Europa. Crec que és un error turístic. Si ens gastem milions d'euros en la promoció de la nostra illa i després ens entren per Alcúdia tones de fems per cremar-les perquè allà no les volen cremar, sembla una decisió poc encertada.

Mitjans de Comunicació públics, quin és el model que defensa el Pi?
No una televisió entregada al PP, una televisió plural i amb un objectiu claríssim que ha de ser la promoció de la nostra llengua, perquè no té molt de sentit que nosaltres fem programes o que IB3 radio o IB3 televisió realitzi magazines o programes que poden fer les televisions privades, crec que hem d'anar a un model no sé si més reduït però si més integrador, crec que ha de ser una televisió integradora i que ha de reflectir la pluralitat d'aquesta comunitat i sobretot s'ha de dedicar a àmbits que les privades no s'hi dediquin, temes culturals, temes lingüístics... és a dir, jo crec que ha de ser un altre tipus de televisió i no la que tenim ara. No ens hem de moure per nivells d'audiències, sinó per donar un enfocament diferent al qual té avui la televisió.

La política cultural i lingüística és un dels àmbits on s'ha notat més aquesta desaparició del Consell de Mallorca, s'hauria de recuperar el protagonisme de la nostra llengua i cultura des del govern de Mallorca?
Des del Govern i del Consell la primera passa que s'hauria de fer és tornar a l'Institut Ramon Llull i s'hi no s'hi pot tornar, si a la fundació Ramon Llull que en aquest cas pràcticament el cost es zero, perquè això ajuda moltíssim a la promoció exterior. Crec que la promoció de la nostra cultura de cara a l'exterior és un dels elements importantíssims perquè realment hi hagui cultura aquí, perquè realment els artistes i els actors, els escriptors s'hi puguin dedicar perquè si realment les obres que fan no tenen sortida, doncs realment és complicat que es pugui fer cultura, crec que tant el Govern com el Consell han estat totalment desapareguts amb aquest sentit i gràcies a què hi ha gran tradició, bons actors i actrius i que el món de la cultura ella mateixa ha pogut sobreviure, han aguantat 4 anys, però 4 anys més serien impossibles per poder subsistir.

L'àmbit de la política lingüística també té una dimensió de política social i un batle com el de Manacor que heu fet molta feina en aquest aspecte ho coneix perfectament, segurament val més invertir en integració i en mediació cultural que no després haver de pagar en seguretat?
Sense cap dubte, la integració de totes les persones que han decidit venir viure aquí és importantíssima per a un poble com Manacor, que té prop de 80 nacionalitats diferents. Hi conviuen moltíssimes de races i moltíssimes de cultures però jo crec que això és bo i és positiu perquè la multiculturalitat no és de per si negativa, tot el contrari. Crec que tenim molt a aprendre de les cultures que vénen de fora, però ens agradaria que també ens respectes la nostra i una de les primeres és la llengua. Els immigrants no tenen cap problema ni un amb els temes lingüístics. Amb el que sóc pessimista es en haver romput els consensos que hi havia amb la llei de Normalització Lingüística. Sense consensos aquestes polítiques també són complicades perquè convertim la llengua, enlloc de ser un element d'integració i cohesionador, doncs en un element de divisió i és el que tenim ara.

La reivindicació principal del Pi i del nacionalisme Mallorquí és que les Illes Balears tenguin un finançament més just, disposar de més recursos dels que generen per invertir en riquesa i en benestar a Mallorca i a les Illes Balears
El principal fracàs de Bauzá en aquesta legislatura ha estat els encontres que ha tingut a Madrid i sobretot el tema del finançament. El que no pot ser és que una comunitat com Balears que genera moltíssima de riquesa, moltíssim de PIB en l'àmbit estatal sobretot amb el turisme s'hi hagi de plantejar que la primera mesura és tancar dos hospitals. Crec que això no pot passar, em sembla del tot injust. Durant molts d'anys em estat solidaris amb les altres comunitats i ningú ho notava a faltar, però en el moment de crisi econòmica no ens podem plantejar tancar dos hospitals precisament perquè no tenim finançament des de Madrid. Nosaltres demanem un pacte econòmic perquè realment si l'Estat espanyol l'ha pogut aguantar altres autonomies nosaltres volem ser com a mínim com ells.

Sobre possibles pacte postelectorals, el Pi es planteja pactar amb el PP?
No veig un pacte amb el PP de Bauzá, ho veig pràcticament impossible perquè si nosaltres realment volem aplicar una política lingüística en aquesta comunitat difícilment ho podríem fer. O si considerem que l'educació ha de partit d'un model de consens difícilment es pot pactar amb el PP. El senyor Bauzá té difícil pactar amb ningú, però bé, és una opinió molt personal.

El Pi es veu pactant amb Podem?
Jo personalment tampoc, estan molt allunyats de la realitat i desconeixen el que són la realitat política i les administracions públiques, tant d'aquesta comunitat com del país i la veritat és que nosaltres no ens veiem pactant amb un programa com el de Podem. Jo crec que el PSIB i MÉS són els possibles aliats d'El Pi. Nosaltres el que volem és moderar una miqueta la política que s'ha fet aquesta legislatura perquè la política del PP és una política que jo no havia vist mai, política extrema, molt allunyada del centre de com hi hauria de ser la política d'aquesta comunitat. Tots els partits vulguin ocupar el centre regionalista, nacionalista són possibles aliats d'El Pi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallroquín, fa mes de 9 anys

Evidentemente que PODEMOS no va a pactar con este partido ultraminoritario aspirante a bisagra...

¿peró qué se ha pensado el pelao?

Valoració:-4menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Uffff quina lliçó de intel.ligència,

Així estam.

Valoració:-3menosmas
Per pi pactara amb partits catalanistes, fa mes de 9 anys

Des vostro pa fereu sopes, que deim per aquí

Valoració:-3menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

Totalment d'acord amb Rostoll, i el PI pareix que cobreix be la part de partit de centre-dreta nacionalista-sobiranista fort.

La part esquerra en canvi, per desgràcia pareix que no s'acaba d'aclarir. No han sabut tenir clares les prioritats de país entre tots, i com a resultat no existeix un espai únic de centre-esquerra nacionalista-sobiranista fort, que és l'altra part que necessitavem.

Així que vist això, desig bons resultats a El PI, que me sembla ara per ara la millor opció nacionalista-sobiranista forta incloent el seu sentit pràctic i realista d'espai polític.

Quant a herència d'UM, no se, ja es veurà. Tampoc no ens podem ancorar en el passat, UM tenia unes circumstàncies diferents i abans era abans, i ara és ara. Tampoc no tenia mala ideologia, el seu punt dolent va ser el tema de la corrupció on no hi estaven precisament tots sols. Recordem que aquí això és endèmic, així que en sóm tots responsables. I per cert, al PP li varen deixar 5 dies per netejar bé els ordinadors, no com a UM.

Ara, el que se és com ha actuat en Pastor i la coherència i alhora sentit pràctic que ha demostrat, que encara no l'he vista en ningú més.

Valoració:10menosmas
Per transfuga, fa mes de 9 anys

Tanto el P.P. como Podemos harán muy bien en no pactar nada con este. Le conocemos.

Valoració:-7menosmas
Per Rostoll, fa mes de 9 anys

Esper que El Pi tregui bons resultats, si volem la independència del nostre país necessitam tres coses: un poble en moviment, un partit de centre-dreta nacionalista/sobiranista fort i un partit de centre-esquerra nacionalista/sobiranista fort.

El Pi ha aconseguit un arrelament i una estructura molt potents, de les més potents del país, diria que equiparables a les del PP i PSOE. Per tant, no m'estranyaria gens que fos tercera o quarta força a les properes eleccions.

Valoració:23menosmas
Per spain is pain, fa mes de 9 anys

Ja ho veurem si pactaran o no amb el PP.
La sang de UM corr per les venes del PI.

Valoració:18menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys


Me pregunto si les hablaba en catalán a los argentinos que empadronó para votar en las autonómicas. El PP y Pastor tienen mucho que contarnos; a ver si se pelean de verdad y abren la boca de una vez... Venga, que ya ha prescrito...

Toni, ¿qué se ha hecho de aquel piso cerca del palmesano parque de Sa Feixina? Sí, hombre, ese que convertiste en oficina para hacer gestiones teléfonicas... en castellano... do you remember?

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente