Entre els casos que l'ONG esmenta hi ha el d'Ivan Cortès, agredit a l'Aeroport de Palma per un guàrdia civil per haver-li parlat en català. | S. Amengual

TW
21

El 82% d'una quarantena de casos de discriminació lingüística documentats entre 2007 i 2013 als Països Catalans es van produir per part d'organismes o institucions depenents de l'administració central -33 casos-, un 15% de l'autonòmica -sis casos-, i el 2,5% de la local -un fet ocorregut a l'Ajuntament de Dènia (País Valencià)-.

Aquest és el panorama que reflecteix l'informe 'En espanyol o res. 40 casos greus de discriminació a les administracions públiques, 2007-2013' de Plataforma per la Llengua, que presentà el dijous al Parlament català el tècnic d'aquest organisme Eloi Torrents, qui ha qualificat aquestes situacions d'«inacceptables i intolerables».

Segons Torrents, l'elevat nombre de casos que acumulen les institucions estatals demostra «deficiències» en el compliment de la legislació en matèria lingüística, i ha qualificat aquesta situació de greu perquè el Govern central és el màxim responsable de fer complir les lleis estatals, els Estatuts i els convenis internacionals.

Indrets
Els 40 casos registrats entre 2007 i 2013 afecten a tots els territoris on es parla català: deu corresponen a Balears, 19 al Principat, i onze al País Valencià.

Per organismes, el 40% de les discriminacions procediren de la Guàrdia Civil -16 casos-; un 22,5%, de la Policia Nacional -nou casos-, i un 7,5%, de l'Agència Valenciana de Salut -tres casos-.

Notícies relacionades

El 30% restant correspon a situacions puntuals a l'Administrador de Infraestructuras Ferroviarias Adif, l'Audiència Provincial d'Alacant, la de Cantàbria, la Conselleria de Treball de la Generalitat, la Junta Electoral de Palma, el Ministeri d'Hisenda, l'Oficina de Registre del DNI de Tarragona, el Registre Civil de Badalona, el Servei de Salut de Balears, el Tribunal Suprem (TS) i la Universitat Jaume I de Castelló.

D'aquests fets, sis acabaren amb una agressió física. Dos d'ells s'esdevingueren a Balers, tres a Catalunya, i un a València. Els més violents es produiren a l'Aeroport de Barcelona el 2012 i en el de Son Sant Joan, el 2009. A tots dos casos, segons l'informe, dos ciutadans van ser agredits per parlar en català.

Augment d'incidència
Torrents ha alertà que des de 2012 s'ha notat un augment de discriminacions amb 18 nous casos greus. «Aquests casos solament són la punta de l'iceberg perquè la majoria de persones que els sofreixen no ho denuncia».

Per tot això, ha pronosticat que el proper informe de l'entitat reflectirà una «involució», equiparable a la situació que vivia la llengua catalana en l'inici de la democràcia.

Plataforma per la Llengua ha traslladat aquest informe a la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat, al Ministeri d'Interior -a través del diputat d'ERC Joan Tardà- i al Parlament Europeu.

«La diversitat lingüística provoca certa al·lèrgia a certs sectors de l'administració. S'hauria d'acabar amb aquesta intolerància i veure la llengua com una riquesa més enllà de la política», assegurà.