Mascarell aquest dimarts a Can Alcover on ha impartit la conferència. | Jaume Morey

TW
18

Ferran Mascarell (Sant Just Desvern, 1951) és el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el màxim responsable de la política lingüística de l'executiu català. Aquest dimarts ha estat a Palma per impartir la conferència “Llengua i cultura, un projecte compartit de futur” emmarcat dins el Fòrum OCB (Obra Cultural Balear).

Què ha suposat la sortida de Balears de l'Institut Ramon Llull?
La sortida va ser un retrocés perquè la cooperació institucional és fonamental. La cultura i la llengua són dues realitats que es forgen des de la societat civil, però si se suma la cooperació de les institucions tot és més senzill i més fàcil. Els creadors troben més oportunitats i la internacionalització es reforça. És una llàstima i seguim dient que les portes del Llull estan obertes a les institucions Balears quan vulguin. Agrair als municipis de la Xarxa Llull que han volgut participar-hi. Mai hem dubtat que la cultura i la llengua compartides conformen un dels factors de riquesa de la cultura catalana del Principat i de les Illes.

A Balears il·lustres com Miquel dels Sants Oliver o Bartomeu Rosselló- Pòrcel se'ls fan més homenatges a Catalunya que aquí.
La meva teoria sobre això és general. No em correspon explicar perquè no ho fa el Govern Balear, no ho sé, ens ho ha d'explicar el mateix Govern. El que si puc dir és que tenim la convicció de què són creadors d'una mateixa realitat cultural i els assumim com a tals i tenim la convicció que quan una cultura és capaç de ser generosa amb els prohoms del passat dmostra que té fortalesa de futur.

A Balears hi ha sectors que ranegen a la seva catalanitat?
Des del punt de vista de la gent de talent, és a dir els creadors, en general justament es comparteixen la creativitat d'uns i altres. A Catalunya no es pregunta si un ve de València o de la resta de Catalunya. Tot forma part de la mateixa realitat cultural. Això és el que fa gran a tothom.

A una Catalunya independent l'IVA cultural serà menor al 21%?
Ho he dit moltes vegades, que la primera proposta és que l'IVA cultural català no seria superior a la mitjana europea, que està entre el 10 i l'11%. Si depengués de mi, encara seria més baix perquè això donaria més força a la vida cultural i alhora incrementaria el consum cultural dóna més ingressos a hisenda. M'agradaria que Catalunya fos independent per fer una llei de mecenatge, una llei propietat intel·lectual, una llei de l'IVA i una llei de pressupostos adients a les necessitats de la cultura del país. Amb això solucionaríem el problema de la cultura més enllà dels diners.

Hi ha alguna relació actualment entre la seva Conselleria i la del Govern balear?
En vàrem tenir molta fins al cessament de Rafel Bosch. Ens veiem sovint i miràvem de sumar, la veritat és que després ha sigut complicat.

És partidari que ERC entri ara al Govern?
El president Mas sempre ha proposat que ERC entri al Govern i això és una qüestió que ha d'administrar el president amb Junqueras. Tots dos han de veure el fet que pogués entrar sumés positivament en el procés.

El 15 d'octubre és el dia límit per saber si hi haurà consulta?
El que estem dient és que el dia 9 és el dia que es fa la consulta i això no s'ha mogut. El 15 va sortir com una hipòtesi. El dia 9 és el dia per a tots. El president no anunciarà res abans del dia 9 excepte que vol que el dia 9 es faci la consulta. És inimaginable que el president Mas plantegi res abans del 9-N que no sigui la consulta.

Trauran les urnes al carrer encara que sigui inconstitucional?
Seguim treballant amb una legalitat que és la nostra i que en cap cas creiem que ha estat superada. La legalitat que es deriva del mateix Estatut i del Parlament de Catalunya.

Com valora la política lingüística que es porta fent a les Illes els darrers tres anys?
Per mi és difícilment comprensible i acceptable. Crec que la societat civil balear ha expressat molt bé quin és el seu desig, de mantenir el català com un element fonamental en l'ensenyament i sense negar res més. Ens resulta difícil d'acceptar a qui li pot fer mal que la gent aprengui bé la seva pròpia llengua que no siguin raons de caràcter partidista o de posicionaments ideològics que ens costa de comprendre. Les llengües no han de ser un problema per a ningú, sinó riquesa per un país.

No creu que el Govern de Catalunya hauria hagut de fer més per la defensa del català a les Illes i tenir un tenir un paper més actiu?
Comparteixo la idea que hem de trobar la manera d'interrelacionar-ho més bé, i el que no és senzill és trobar els mecanismes. Declaracions de suport n'hem fet al Parlament. Has de trobar un punt d'equilibri respectant les institucions de cadascuna de les parts. És un patrimoni que compartim i que no podem deixar que es fraccioni.

Quins mecanismes planteja?
Alguna cosa proposarem. Si ens mirem els documents elaborats pel Consell Assessor per la Transició Nacional hi ha algunes referències a aquesta qüestió. Jo les tinc com a referències per proposar-les després del 9-N. Crear instruments que ens permetin tenir eines de relació permanents.

Balears tindrà protagonisme després del 9-N?
Sí, sí. El dia 9 és una qüestió de dinàmica política però la dinàmica cultural i lingüística l'hem de reforçar independentment del resultat del dia 9.