Jaume III: "El canvi de llengua a IB3 propiciarà la recuperació de modalitats despreciades fins ara"

Representants de la Fundació Jaume III a una reunió amb la presidenta del Consell, Maria Salom.

TW
13

Distintes veus s'alçaren ben aviat aquest dimarts, en confirmar-se l'aprovació per part del Parlament del nou model lingüístic que marcarà pròximament l'activitat de la ràdio i la televisió públiques de les Illes, IB3.

D'una banda hi ha el pronunciament de la Fundació Jaume III, per a qui els canvis a la cadena, botant-se el prescrit al llibre d'estil -un document aprovat pel Partit Popular el 2006-, és una gran notícia.

L'entitat veu l’aprovació com "una passa d’un llarg camí cap a la recuperació de les modalitats insulars, fins ara despreciades, marginades i arraconades a àmbits col·loquials i familiars". Afirmen que el debat als mitjans, centrat en la confrontació de l'article salat i el literari ha estat "deplorable" per "simplificat" i "absurd", considerant que el què es proposa és un canvi de model lingüístic "molt més ample, que ha d’incloure la recuperació de morfologia pronominal i verbal pròpies, de lèxic, de frases fetes i de modismes de les nostres modalitats".

Des d'aquest sector acusen també a l'oposició al Parlament, PSIB i MÉS, de presentar-se sempre com els "defensors de la llengua pròpia de les Balears" i a la vegada "menysprear les modalitats insulars, considerant-les variants familiars i domèstiques, no aptes per a usos formals, cultes i acadèmics".

Notícies relacionades

Estatut i la UIB
Una visió ben diferent és la de Proposta per les Illes (PI), segons la qual el Govern torna a posar damunt la taula un conflicte lingüístic inexistent per complaure les veus més "reaccionàries" del partit i intentar dividir la societat amb una qüestió que va quedar superada amb l’Estatut d’Autonomia, i que la majoria de la gent no ha demanat.

Segons el text marc de l'arxipèlag, recorden a El PI, "la institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana és la Universitat de les Illes Balears". Ara, "el Govern de Bauzá torna a ignorar un dels principis estatutaris", aprovant de manera unilateral un canvi en el model lingüístic d'IB3.

El PI considera que un dels principals valors de la cadena com a servei públic és la "difusió i normalització de la llengua pròpia". Aquest fet creuen que obliga les institucions a vetllar perquè el model que s’hi ofereix sigui el més acurat possible, sempre tenint en compte el registre adequat per a cada espai. Davant això, el PI reclama que qualsevol canvi vagi acompanyat del consens amb la Universitat de les Illes Balears.

"És lamentable comprovar que una vegada més el president José Ramón Bauzá ha traslladat al Parlament de les Illes les seves quimeres personals, ignorant les veus dels experts i menyspreant la tasca de la UIB".