El treball sobre la situació del català demostra que la llengua avança malgrat el context sociopolític advers. | IEC

TW
25

Més de 10 milions de persones comparteixen la llengua catalana arreu dels Països Catalans. Aquesta és una de les afirmacions que recull el 'VI Informe sobre la situació de la Llengua Catalana (2012)', un exhaustiu estudi publicat avui per la Xarxa CRUSCAT, depenent de l'Institut d'Estudis Catalans, i amb la contribució de la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural.

La sisena edició d'aquesta anàlisi, que sintetitza nombrosos factors i àmbits d'utilització social de l'idioma, condicionats per cada un dels distints contextos sociolingüístics, deixa algunes consideracions d'interès sobre l'estat de salut de la llengua. Així per exemple, parlant de demolingüística -els usos lingüístics d'una població en particular- es constata que la població catalanoparlant ha sobrepassat el llindar dels deu milions. Proporcionalment, un 72,5 per cent de les persones que habiten algun territori on es parla el català declarà que sabia parlar-lo, els que deien entendre'l pujà a 12,8 milions (91,7 per cent), i l'escrivien 7,3 milions (52,6%).

Al treball es constata com hi ha indicatius divergents. Si bé el català es consolidà el passat any com una llengua de demografia mitjana, superant la barrera dels deu milions, certs estudis demolingüístics globals han aixecat la veu d'alarma davant una situació que consideren ”d'emergència”, sovint lligada a la manca d'un estat que l'afavoreixi. L'ús creix en segons quins àmbits; és el cas de les xarxes socials com Twitter, on el català és la dinovena llengua més utilitzada del món. També en les llengües pròpies d'Europa, essent la llengua catalana la setzena més parlada al si de la Unió Europea. Per tant, l'informe conclou en aquest aspecte que malgrat les dinàmiques positives, el català topa amb dificultats per consolidar la seva posició i mantenir-se al llarg del seu espai geogràfic històric.

Notícies relacionades

Estatus jurídic
Un dels apartats destacats parla sobre el context sociopolític en el qual s'emmarca actualment la llengua catalana. A partir dels “nous cicles polítics” nascuts el 2011 a les Illes, el País Valencià i Aragó es constituïren noves majories absolutes que han deixat clara aquesta condició en la producció de legislació de tota mena, també lingüística.

Així han esdevingut normatives com el trilingüisme de Bauzá o el LAPAO de Luisa Fernanda Rudi, elements que han vingut a reconfigurar l'estatus normatiu de la llengua catalana, encaminant-lo a la “involució”, en un marcat context d'incertesa. A això se li ha d'afegir, a més, la reforma de la Funció Pública promoguda al Consolat de Mar, per la qual a l'Arxipèlag ara es pot accedir a llocs de feina de l'Administració sense haver de saber la llengua de l'indret. Tot això, segons l'estudi, s'explica perquè hi ha una preferència dels mandataris sorgits de l'última votació a aquests indrets per les modalitats lingüístiques pròpies, amb la voluntat de disgregar les diverses parles catalanes.

Aquestes males notícies, que fan presagiar una evolució “molt poc favorable” per la protecció jurídica de la llengua catalana han xocat amb la resposta ciutadana al carrer. L'informe reconeix en aquest sentit la tasca d'ens cívics com l'Obra Cultural a Balears, Òmnium Cultural al Principat, o Acció Cultural al País Valencià, coordinant aquest descontentament i articulant la defensa de l'idioma.