Bauzá durant un ple al Parlament. | P. BOTA

TW
47

El president del Govern balear, José Ramón Bauzá, s'ha congratulat avui de la «bona notícia» que suposa que el Tribunal Constitucional (TC) hagi avalat la modificació de la Llei de funció pública que suprimeix el requisit saber català per treballar a l'administració l'arxipèlag.

Per Bauzá, la sentència «demostra una vegada més que hi ha una actitud per part de l'oposició de judicialitzar el que succeeix en la vida política», segons ha assenyalat el Govern en un comunicat.

La consellera d'Administracions Públiques i portaveu de l'executiu, Núria Riera, ha subratllat que amb la modificació legal recolzada pel TC es va materialitzar el compromís electoral que el català passés de ser un requisit a convertir-se en un mèrit per accedir a una plaça de funcionari a les Balears.

Riera ha assegurat que la sentència posa de manifest que la definició estatutària del català com a llengua pròpia no s'ha d'interpretar en el sentit que sigui «preferent» sobre l'altre idioma oficial, que és el castellà.

«La sentència del TC demostra que no hi ha cap discriminació, es respecten els drets de tots els ciutadans i les dues llengües estan en situació d'igualtat», ha afegit la consellera.

En el seu comunicat, el Govern balear recorda que la modificació de la llei aprovada al juliol de 2012 preveu algunes excepcions a l'exempció de l'obligació de conèixer el català, com en els casos del personal docent, els lingüistes al servei de l'administració i els funcionaris que ocupen llocs d'atenció al públic.

L'executiu ha recordat que la reforma de la Llei de Funció Pública es va fer per complir amb la sentència de 2010 del TC, referida a Catalunya, en la qual s'establia que encara que el català fos «llengua pròpia» no havia de ser «llengua preferent »respecte a l'altre idioma oficial.

Jubilats per Mallorca
Els Jubilats per Mallorca asseguren que "essent que el Tribunal Constitucional ha validat l’atac als drets lingüístics dels autòctons de les Illes, que va perpetrar el PP Balear l’estiu de l’any passat, i l’ha declarat d’acord amb la Constitució espanyola, l’associació de Jubilats per Mallorca conclou que aquesta constitució és colonialista".

"Que una constitució estableixi que un ciutadà de Madrid té dret a exigir ser entès quan conversa en madrileny a qualsevol funcionari públic a Madrid i a Mallorca i un ciutadà de Mallorca no pugui exigir esser entès quan conversa en mallorquí a qualsevol funcionari públic, ni tan sols a Mallorca mateix, és colonialisme pur, imperialisme i genocidi lingüístic", han defensat els Jubilats en un comunicat.