si a la nostra llengua

Balears exporta “Enllaçats” a les comunitats amb llengua pròpia

Dimecres hi haurà concentracions a tots els territoris per defensar l’escola en català, en gallec i en euskera

Els impulsors de les concentracions de dimecres, ahir durant la roda de premsa a l’STEI-i. | J.M.

TW
8

Balears exporta a les comunitats amb llengua pròpia la iniciativa "Enllaçats", amb el nou lema "Enllaçats per la llengua ara més que mai", "Acaroados pola lingua agora máis que nunca" i "Hizkuntzez elkarturik inoiz baino gehiago". Així responen la comunitat educativa, els sindicats i les entitats civils a l'atac a les llengües pròpies que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, està preparant amb la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).

Una de les primeres accions es durà a terme demà de manera simultània a totes les Illes, al País Valencià, al Principat de Catalunya i a Euskal Herria. A Galícia ja es va fer el 12 de desembre passat. L'objectiu és clar: defensar l'escola en català, en gallec i en euskera de l'amenaça que representa per a les llengües pròpies la nova llei a través dels llaços amb el símbol de cada identitat. A les Balears, els punts de la protesta de demà seran els següents: a les 19 hores, a la Delegació del Govern; a les 19 hores, a la Delegació territorial d'Educació d'Eivissa; i a les 19.30 hores, a la Delegació territorial d'Educació de Menorca.

La concentració de demà coincidirà amb la segona Conferència Sectorial d'Educació, que tindrà lloc a Madrid i on totes les comunitats podran valorar el segon esborrany de l'avantprojecte de la LOMQE. Fins al Ministeri també tenen previst desplaçar-se alguns membres d'"Enllaçats" per protestar in situ.

Els convocants d'aquesta primera protesta, STEI-i, Fete-UGT, FE-CCOO, ANPE, FAPA, Obra Cultural Balear, Assemblea de mestres i professors en català Illes Balears, MRP-Mallorca, MRP-Menorca i Escoles Mallorquines, explicaren ahir durant una roda de premsa quins són els objectius d'aquesta mobilització, que pretén clamar per la igualtat de drets de totes les llengües de l'Estat.

Notícies relacionades

Des d'"Enllaçats per la llengua ara més que mai", donam suport al model d'immersió lingüística "que han posat en pràctica les escoles dels territoris amb llengua pròpia, i també el seu manteniment com a llengua vehicular a l'ensenyament". A parer seu, "aquesta ha estat una pràctica pedagògica avalada pels organismes internacionals, que garanteix que els alumnes, en acabar l'escolarització obligatòria, tindran una bona competència comunicativa en les dues llengües oficials".

Des d'"Enllaçats" "reivindicam la igualtat de drets de totes les llengües de l'Estat i donam suport a la immersió lingüística i al manteniment de les llengües pròpies com a llengües vehiculars de l'ensenyament, com a garantia de l'aprenentatge de les llengües oficials de l'Estat. Per la riquesa de la diversitat, per una concepció de l'ensenyament i l'aprenentatge oberta a les llengües".

El PP es destapa

La regidora del PP a l'Ajuntament de Valldemossa, Ana María Redondo, ha tret de dubtes aquells que dubtaven si l'avantprojecte de la de Llei sobre l'ús dels símbols institucionals anava dirigit a acabar amb la campanya "Enllaçats pel català", que s'inicià a les escoles el curs passat. El 10 de desembre passat, durant el debat de la moció en contra de l'avantprojecte de llei en el ple valldemossí, Redondo afirmà que "l'avantprojecte persegueix acabar amb la impunitat, mentida i manipulació en què s'ha basat la campanya "Enllaçats pel català". Afegí que "la campanya ha estat promoguda pels sindicats en resposta a Bauzá, que ha estat l'únic capaç d'enviar els alliberats a casa seva".