TW
16

La comunitat educativa plantarà cara dijous que ve al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i al president de les Illes, José Ramón Bauzá, amb l'acció "Abraça i enllaça el teu centre".

Després de la multitudinària acció del 28-N, "Tancat per retallades, obert per l'educació", els centres ja estan enllestint la mobilització del 13-D. Tot i tractar-se d'una convocatòria d'abast estatal, la comunitat educativa de l'Arxipèlag sortirà per defensar dues qüestions: d'una banda, l'escola pública, en perill amb la futura Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), i de l'altra, l'escola en català, amenaçada per la línia espanyolista d'ambdós dirigents.

Les protestes tindran lloc dia 13 i s'escollí perquè inicialment estava previst que aquest dia entràs a tràmit parlamentari l'avantprojecte de Wert. I no s'ha canviat, encara que el ministre decidís convocar una nova sectorial d'Educació dia 19, un cop comprovat el rebuig que ha generat la seva iniciativa.

Les associacions de pares i mares d'alumnes dels centres són les encarregades d'organitzar la jornada de lluita, que a les Illes es concretarà amb una abraçada i enllaçada a les escoles, tot i que a altres comunitats es faran manifestacions i concentracions. Tal com explicà ahir el president de Coapa, Jaume Ribas, "no es pot mobilitzar cada setmana la gent i més tenint en compte que venim del 28-N, que va ser un èxit i va dur també molta feina".

Notícies relacionades

La crida que s'ha fet per a dijous als centres consisteix que fora de l'horari lectiu, és a dir, de 8 a 9 o de 12 a 14 hores, alumnes, pares i mares i professors envoltin el col·legi amb una gran cadena humana o bé s'uneixin al pati creant la forma d'un llaç.

Paral·lelament, els impulsors d'"Enllaçats ara més que mai" continuen els contactes amb el País Basc, el País Valencià, Galícia i Catalunya per posar en marxa aquesta campanya en què es pretén que el llaç a la solapa amb la bandera de cada comunitat s'estengui també a les zones amb llengua pròpia, com ha passat a les Illes amb "Enllaçats pel català".

Reunió amb Bosch

En aquest context, la Plataforma de l'Ensenyament Concertat mostrà ahir el seu enèrgic rebuig a la nova llei Wert. "Defugint la controvèrsia estrictament política", la plataforma manifestà el desacord que la llengua catalana deixi de ser matèria troncal en el sistema educatiu". A parer seu i amb independència de les competències que ostenti el Govern de les Illes, el Ministeri d'Educació, d'acord amb l'article 3.3 de la Constitució, té l'obligació "de respectar i protegir totes les llengües espanyoles, no sols el castellà. Això implica atorgar-li el mateix tractament legal, com a matèria essencial, que a la llengua castellana".

A més a més, la plataforma demana la convocatòria urgent del ple del Consell Escolar amb la presència del conseller d'Educació, Rafel Bosch, per tal que es puguin recollir les propostes de la comunitat educativa abans de la propera Conferència Sectorial d'Educació, que tindrà lloc a Madrid el dimecres 19 de desembre.