El president de la Generalitat, al costat de José Ramón Bauzá, en els primers temps del mandat d'aquest, quan les vies de col·laboració entre ambdós Governs semblaven estables. | Efe

TW
13

El Consell de Govern d'aquest divendres ha donat validesa a la separació definitiva de l'Arxipèlag i el consorci que conforma l'Institut Ramon Llull (IRL).

El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, ha explicat que aquesta acció no implica deixar d'assumir el compliment de les obligacions contretes en relació a l'exercici en curs o als precedents de les que en sigui responsable, i ha volgut recordar que aquesta decisió s'ha pres, entre altres causes, per la reestructuració del sector públic duita a terme pel Govern i està motivada per la difícil situació econòmica actual, i atenent al caràcter associatiu i voluntari de l'IRL.

Notícies relacionades

Segons ja havia anunciat l'Executiu, l'Institut d'Estudis Baleàrics assumirà les funcions que fins a ara es realitzaven a través de la delegació a Balears de l'IRL, ja que d'acord amb l'article 4 dels seus estatuts, li correspon la projecció exterior de la cultura pròpia de Balears. Per acabar de liquidar les últimes passes formals, ara s'haurà de notificar la decisió que ha pres el Govern a la Generalitat de Catalunya, així com al president del Consell de Direcció de l'IRL. Posteriorment, s'informarà a més al Parlament balear.

Val a dir que abans de les eleccions del 25-N a Catalunya, fonts del Govern de les Illes havien assenyalat que el «procés hipotètic d'independència» que plantejava el Principat posava entrebancs a la relació de Catalunya i Balears, tot i que posteriorment, el portaveu Bosch va haver d'admetre que l'altre motiu pel qual l'Executiu balear va decidir deslligar-se de l'ens eren les restriccions pressupostàries.