PP i llengua

Inspectors d’Educació, sota sospita

Diferents centres de Primària denuncien pressions per part d’alguns inspectors de la Conselleria perquè canviïn el Projecte Lingüístic de Centre. Educació ho nega

Una protesta en contra de les retallades i a favor de la presència del català a les aules. | R.F.

TW
25

Els inspectors d'Educació de la Conselleria que dirigeix Rafel Bosch estarien intentant convèncer verbalment alguns centres de Primària que el millor per l'escola és que canviïn el Projecte Lingüístic de Centre (PLC), ja que hi ha sentències del Tribunal Suprem i Tribunal Constitucional que es mostren contràries al model d'immersió lingüística que s'aplica a Catalunya.

Aquest és l'argument verbal que, segons denuncien els centres, alguns inspectors estarien fent servir per tractar que modifiquin el seu model lingüístic.

El president de l'Associació de directors de Primària, Jordi Escudero, recordà que en les instruccions de com s'ha d'aplicar la lliure elecció de llengua s'estableix en el punt 3.5 que "les mesures d'atenció específica per aplicar el dret a rebre el primer ensenyament en la llengua elegida s'han de recollir dins el marc general de planificació del centre i concretar en la programació general anual". És per això que Escudero assegurà que "nosaltres no hem de canviar res del nostre Projecte Lingüístic, perquè la normativa no ho estableix".

Les mateixes fonts que denuncien les pressions també assenyalen que els han dit que "és més prioritària l'atenció a la diversitat per a infants que han demanat ensenyament en castellà que l'atenció a la diversitat que s'hagi de fer per altres raons".

Amb tot, si miram el web d'inspecció educativa, en l'apartat d'"Organització i planificació lingüística", en què es recullen les lleis, decrets, ordres o instruccions que cal aplicar en aquesta matèria, no s'hi inclou cap sentència del Tribunal Suprem sobre immersió lingüística que s'hagi d'aplicar. L'única sentència que s'hi pot trobar és la 886/2011 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears sobre la lliure elecció de llengua del primer ensenyament.

Notícies relacionades

En aquest context, la Conselleria que dirigeix Rafel Bosch ha negat les acusacions. "Cap inspector no ha demanat a cap centre que es canviïn els PLC, sinó que s'adaptin com ho indica la normativa".

Segons Educació, el Servei d'Inspecció ha fet arribar a tots els centres un informe sobre l'aplicació de la normativa reguladora de la llengua de primer ensenyament. "L'informe està redactat en forma de qüestionari. Una de les qüestions fa referència al Projecte Lingüístic i es pregunta si aquest recull les mesures adoptades per garantir l'exercici del dret a la lliure elecció de llengua", informaren fonts d'Educació.

Inspecció no pot obligar-los

Des del sindicat STEI-i confirmaren que inspecció educativa "no pot demanar que es llevi dels projectes lingüístics les paraules ‘immersió lingüística'".

El sindicat recordà que "el 50% de l'ensenyament com a mínim s'ha de fer en català, en compliment del Decret de mínims. El centre ha d'estructurar un pla d'entre 6 a 16 hores d'atenció a l'alumne que hagi triat una llengua diferent de la que hi ha definida en el projecte lingüístic per donar compliment al dret dels pares i mares a triar la llengua del primer ensenyament". És per això que defensen que el decret ja preveu que s'imparteixi una part de l'ensenyament en castellà i per tant és innecessari tocar els projecteslingüístics.

La Llei de normalització lingüística recull també el dret a triar la llengua del primer ensenyament, si bé el sindicat recordà que "aquesta llei, aprovada per consens, només reconeix el dret a triar la llengua del 1r ensenyament, no el de tota l'escolarització".