TW
16

La multitudinària manifestació independentista que dimarts va recórrer Barcelona provocà diferents lectures a Balears, que van des de l'esperança suscitada a Esquerra fins a la cautela i la crítica despertada en el PP.

"La manifestació més nombrosa que hi ha hagut mai a l'Estat espanyol és independentista", afirmà Joan Lladó, president d'Esquerra a Mallorca, qui considera que la conseqüència només pot ser una: "Fer el que demana el poble, un referèndum". L'independentista n'augurà efectes a Balears. "Evidentment que si Catalunya fa de punta de llança i canvia el mapa polític de l'Estat espanyol, tot cau i la resta dels Països Catalans tindrem oberta la via cap a l'autodeterminació", apunta. I en posa un exemple: "Quan Espanya perd Filipines, també perd Cuba".

Per Biel Barceló, el portaveu de PSM-IV-E, fou "un clam impressionant" per la independència de Catalunya. "Ara caldrà veure si el Govern català agafa la bandera o continua trampejant; i quina és l'actitud que tindrà Espanya. No pot girar-hi l'esquena, Catalunya està cansada". El nacionalista entén que la manifestació pot tenir conseqüències relatives a les Illes. "Allà hi ha una majoria política sobiranista i aquí, espanyolista, però influència, en tindrà".

Notícies relacionades

El president de Convergència, Pep Melià, també veié la protesta com un èxit i avisà que "Espanya faria bé d'entendre que anant cap a la involució autonòmica provocarà una gran tensió territorial". Per Melià, les conseqüències per a Balears serien indirectes, perquè les reclamacions catalanes han influït molt en el model d'Estat i en el de finançament.

"És evident que fou una multitud que expressà el descontentament de Catalunya amb Espanya i exigeix moltíssima responsabilitat dels polítics i la societat civil", valorà la secretària general del PSIB, Francina Armengol. La socialista culpa el PP del malestar de la societat catalana, perquè "quan hi ha un govern espanyol recentralitzador la reacció ciutadana és molt més forta". A l'hora d'apuntar conseqüències a l'Arxipèlag, considerà la protesta una "repulsa clara" a l'Executiu central que suprimeix drets socials i d'autogovern. "Aquí retallen i el Govern no reclama res. Ja m'agradaria que el president de Balears reclamàs", digué.

Des del PP balear no es varià el discurs de la matriu i s'insistí que en un moment de crisi cal un "esforç col·lectiu dels ciutadans" i "els actes personalistes estan fora de lloc", en referència a les posicions del president català Artur Mas. "Si el que volia era demanar el pacte fiscal, va quedar clar que se li va escapar de les mans", afirmà la portaveu popular al Parlament, Mabel Cabrer. A més, apuntà que no n'espera efectes a Balears, però "és molt fàcil fer aquest discurs en la situació econòmica actual" i "s'ha d'anar alerta". Segons ella, "allò que s'ha de demanar és unitat i esforç col·lectiu, no un campi qui pugui".

El portaveu del Govern, Rafel Bosch, mostrà el seu "total respecte" a la manifestació. "Sempre hem dit que ens mantindrem al marge a l'hora de valorar les accions que es facin en altres comunitats, igual que nosaltres esperam que altres comunitats valorin en el mateix sentit altres manifestacions que es produeixin a Balears".